Uusi, uljas alku

Magic: The Gathering -keräilykorttipeli on viihdyttänyt omissa rajallisissa puitteissaan tietokoneilla ja konsoleilla Duels of the Planeswalkers -sarjan muodossa jo vuodesta 2009 saakka. Joka vuonna ilmestyvälle uudelle pelille, joka samalla tekee edellisen osan kortti- ja pakkakokoelman turhaksi, tulee tänä vuonna kuitenkin stoppi Magic Duels: Originsin myötä.

Magic Duels: Origins on alusta, jota laajennetaan tasaisin väliajoin uusilla korteilla, kampanjoilla, pelitiloilla ja niin edelleen. Se tarkoittaa myös sitä, että pelaajien kortti- ja pakkakokoelmat eivät muutu turhiksi, mikä on erittäin tervetullut uudistus.

Hyvää on myös pelin ilmaismalli – viime vuoden kompuroinnista on selkeästi opittu ja samalla katsottu mallia Blizzardin Hearthstonesta. Itse pelin voi ladata ilmaiseksi, ja uusia korttipaketteja eli boostereita ostetaan kullalla, jota voi ostaa oikealla rahalla tai ansaita puhtaasti pelaamalla. Kultaa kertyy tarinakampanjoiden läpäisystä sekä pelaamalla ihmisiä tai tekoälyvastustajia vastaan. Lisäksi kultaa saa erilaisista päivittäisistä tehtävistä, jotka myös rohkaisevat erilaisten pakkojen, kombojen ja väriyhdistelmien käyttöön. Kultaa ansaitsee pelaamalla tarpeeksi reilusti, joten pelin ilmaismalli on erittäin onnistunut.

”Kultaa ansaitsee pelaamalla tarpeeksi reilusti, joten pelin ilmaismalli on erittäin onnistunut.”

Mukana on myös entistä enemmän tarinaa viidessä tarinakampanjassa, joista jokainen keskittyy kertomaan yhden Magic-universumin kuuluisan planeswalker-velhon syntytarinan. Niiden kautta saamme selville muun muassa sen, kuinka Jace, Chandra ja Liliana saivat voimansa. Itse kampanjat ovat sarja taisteluita, joita pelataan omilla taistelusta toiseen kehittyvillä pakoilla. Tarinapakkoja ei kuitenkaan voi muokata ja niiden korttitarjonta on vähäinen, joten kovin syvällisiä taisteluita ei ole luvassa. Erilaisten korttien vähäisyyden vuoksi monet taistelut myös riippuvat paljon tuurista, mikä saattaa turhauttaa, jos onni ei ole myötä.

Pakkoja voi muuten rakentaa vapaasti omista kokoelmistaan, joskin näin alussa korttivalikoima on hyvin pieni: mukana on kaikkiaan vain 251 erilaista korttia. Se rajoittaa pahasti pakkojen tekemistä, ja uusia kortteja kaivataankin lisää mahdollisimman nopeasti. Oman lisätaktiikkansa tuovat kuitenkin Planeswalker-kortit, jotka nähdään sarjassa nyt ensimmäistä kertaa. Pelitilojakin on mukana vain ne välttämättömimmät: yksi vastaan yksi ja Two-Headed Giant eli kaksi vastaan kaksi.

Testattu pc-versio toimi moitteetta, joskin pelihaku oli varsin takkuilevaa. Lisäksi vaatimus jatkuvasta verkkoyhteydestä ärsyttää lähinnä siksi, että jos yhteys sattuu katkeamaan, menettää kaiken ottelusta saadun kullan. Kultaa ei voi huijaamisen estämiseksi kerätä ilman verkkoyhteyttä edes tekoälyä vastaan pelatessa. Peli on saatavilla myös Xbox Onelle sekä iOSille, joskaan puhelimen ruudulta tätä peliä ei pelaa erkkikään. Lisäksi se ei jostain syystä toimi tavallisilla iPadeilla, vaan ainoastaan uudemmilla iPad mineillä.

Rajoituksistaan huolimatta Magic Duels: Origins on pelisarjalle selkeästi onnistunut uusi alku. Olematta aluksi liian monimutkainen se sopii hyvin myös aloittelijoille, joille onkin tarjolla opetusosuuksia pelin salojen oppimiseen. Lisäksi pakkoja voi rakentaa tekoälyn avustamana, jos tuntuu siltä, että omat rahkeet eivät alussa vielä riitä. Digimagian pariin voivat siis helposti sukeltaa nyt vanhat arkkimaagit kuin uudet velhotkin.

8/10

Viimeinkin oikean otteen ja järkevän ilmaismallin löytänyt peli virtuaalimagian ystäville, josta on hyvä jatkaa.

Miika Huttunen

8/10
KehittäjäStainless Games
PeligenretKorttipeli
Pegi-ikärajatK-12
Pegi-merkinnätKauhu, Väkivalta
Lisää luettavaa