Maailman vanhimman ja suosituimman keräilykorttipeli Magic: The Gatheringin digitaalinen kevytversio, Duels of the Planeswalkers, tulee vuosi vuodelta lähemmäs esikuvaansa. Tämä kuitenkin kertoo ennen kaikkea markkinamiesten viekkaudesta keksiä mahdollisimman pieniä vuosiparannuksia. Vuoden 2015 laitos ottaa kuitenkin viimein melko ratkaisevan harppauksen kohti sitä, miksi fyysiset laput jaksavat kiehtoa: pakkojen vapaata rakentamista omistamistasi korteista.

Kaikki kortit eivät luonnollisesti ole auki heti pelin alkaessa, vaan tuttuun tyyliin niitä avataan lisää voittamalla pelejä yksinpelikampanjassa. Ajan hengen mukaisesti lisäkortteja voi myös hankkia mikro-ostoilla, ja niin ikään ajan hengen mukaisesti hinnoittelumalli on aiheuttanut vastalauseryöpyn. Mikäli yksinpelin pelaaminen ei nappaa, voi kaikki ilmaiseksi avattavat kortit ostaa itselleen heti maksamalla 20 euroa. Tuolla summalla ei kuitenkaan saa auki ns. Premium-kortteja, jotka taas saa hankittua 1,79 euroa maksavien pikku satunnaispakkojen eli boostereiden myötä. Pelin 298 kortin joukossa on siis 43 sellaista, joita ei kuvetta kaivamatta saa – niiden avaaminen maksimimääriinsä asti kustantaa 25 euroa lisää.

Tuhansia ja taas tuhansia euroja pahvilappuihin laittaneena en kuitenkaan osaa itse hätkähtää hinnoittelua. Se on edelleen murto-osa oikeiden korttien hinnasta, ja DotP on mainiosti toimiva peli. Tärkeintä on kuitenkin todeta, että rahaa ei ole missään nimessä pakko käyttää luodakseen voitokkaita pakkoja. Eri harvinaisuusluokkien korttimäärät laskien ilmaiseksi avattavia kortteja on yhteensä lähes 850, eli tarpeeksi varmistamaan, ettei identtiseen pakkaan törmää käytännössä koskaan. Ilmaiskortteja olisi toki voinut olla paljon enemmänkin ja Premium-korttien joukossa on muutamia äärimmäisen hyviä kortteja. Voin kuitenkin todistaa itse, että hyvä pelaaja saa ilman Premium-korttejakin tuunattua sellaisia pakkoja, jotka voittavat suurimman osan moninpeleistä.

Harmittavasti tämän vuoden laitoksesta on jätetty parikin pelimuotoa pois. Moninpelaajia kismittää ennen kaikkea paripelimuoto Two-Headed Dragonin poissaolo, kun taas yksinpelaajilta on evätty jo perinteeksi muodostuneet aivopähkinät. Kokonaisuutena DotP 2015 on silti parempi kuin edeltäjänsä, sillä vapaa pakanrakentaminen on Magicin ydin, miten rajallisilla korteilla tahansa. On aina herkullista saada uusia kortteja ja rynnätä heti mainioon pakkaeditoriin optimoimaan jokaista tallentamaansa luomusta. Tämä on valitettavasti helpommin sanottu kuin tehty, sillä päävalikot ovat erittäin raskaat pelialustasta riippumatta – latausruutua ja nättejä animaatioita tulee katsottua turhankin paljon.

DotP 2015 on osa sarjan luonnollista ja odotettua jatkumoa. Kunhan vääjäämättömien lisäosien ja tulevien vuosien pelien kohdalla mikro-ostosten hinnat pysyvät hanskassa, on mielenkiintoista seurata, minne sarja menee jatkossa. Yhteensä Magic-kortteja on olemassa reilut 13 000 ja lisää tulee jatkuvasti, joten ainakaan materiaalin puutetta ei pääse ikinä syntymään.

8/10
KehittäjäStainless Games
PeligenretKorttipeli
Pegi-ikärajatK-12
Pegi-merkinnätKauhu, Online
Lisää luettavaa