Mark of the Ninja / Arvostelut / pelaaja.fi

Mark of the Ninja

10.12.2012 // Kirjoittanut: Tero Lehtiniemi
2

Valosta varjoihin

Kolmiulotteisten pelien hallitsemassa maailmassa pääsee helposti unohtamaan, kuinka monipuolisia pelikokemuksia perinteiset sivusta kuvatut, kaksiulotteiset pelitkin voivat tarjota. Onneksi Shadow Complexin ja Dust: Elysian Tailin kaltaiset pelit muistuttavat meitä välillä siitä, että kuvakulma ei välttämättä ole rajoitus.

Samoilla linjoilla kulkee myös Shank-toimintapeleistä tutun Klei Entertainmentin hiiviskelypeli Mark of the Ninja. Kaksiulotteinen ninjaseikkailu on jälleen malliesimerkki siitä, että vahvan vision ja ammattitaidon avulla kuvakulmaa voidaan hyödyntää pelin eduksi.

Mark of the Ninjan ytimessä on konflikti vanhojen ninjaperinteiden ja uuden ajan kanssa. Ninjasoturiklaani joutuu tuntemattomien asevoimien hyökkäyksen kohteeksi, ja pelaajan kontrolloiman nimettömän ninjasoturin on sekä pelastettava klaaninsa että kostettava hyökkäys. Noin viiden tunnin mittaista kampanjaa on yksinkertaisesta alkuasetelmasta huolimatta piristetty parillakin juonenkäänteellä, ja tarinaa seuraa mielellään.

Koska ninjat ovat varjoissa toimivia sotureita, ei suora konflikti yleensä ole vaihtoehto. Pelin pitkähköt kentät on jaettu huoneisiin, joista suurin osa on itse asiassa erilaisia aivopähkinöitä. Ninjasankarimme on ohitettava raskaasti aseistettuja vihollisia, valaistuja alueita ja toinen toistaan tehokkaampia hälytysjärjestelmiä. Apuna on kattava määrä erilaisia apuvälineitä ja ominaisuus, jolla ninja saa pysäytettyä ajan ja voi miettiä strategiaansa rauhassa.

Nämä huonepulmat ovat kekseliäitä ja usein haastavia, mutta etenemiseen on usein eri vaihtoehtoja. Omaan pelityyliin ja taitoihin sopivan ratkaisun keksiminen onkin pelin parasta antia. Huomaamatta toimiminen, piilotettujen esineiden löytäminen ja tarpeeksi ahnas pisteiden kerääminen palkitaan valuutalla, jolla ninjan varusteita ja ominaisuuksia voi päivittää. Ohjaus on sulava, ja pieneen ohjaimeen on saatu upotettua kiitettävä määrä toimintoja.

Sen lisäksi, että Mark of the Ninjaa on mukava pelata, sitä on myös mukava katsella: Shank-henkinen piirrosgrafiikka istuu peliin kuin nakutettu, ja sulavasti pyörivä toiminta kruunaa notkean sankarimme seikkailut.

Viiden tunnin mittainen kampanja saattaa tuntua lyhyeltä, mutta uudelleenpeluuarvoa on reilusti sekä vaihtoehtoisten reittien että haasteiden muodossa. Lisäksi läpipeluun jälkeen alkaa uusi haastava kierros. Hiukan päälle kymmenen euron hintaiseksi peliksi Mark of the Ninja on laadukas, sujuva ja tasapainoinen paketti, jota ei voi kuin suositella.

8/10

Kehittäjä: 
Klei Entertainment
Julkaisija: 
Microsoft Studios
Peligenre: 
Toiminta
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox 360, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-16

Kommentit

Käyttäjän kaheli98 kuva
kaheli98

Ei löydy Storesta??? Vai onko vaan boxile??? Ketrokaa ihmeessä. Lehdessä lukee että Ps Vitalle mutta ei omasta Storesta löydy mitään :-/

Käyttäjän Tietaja kuva
Tietaja

Nyt vasta tein tämänkin löydön! PC:lle irtoaa jo hyvinkin halvalla: http://www.pelirohmu.fi/mark-ninja