Marvel Heroes / Arvostelut / pelaaja.fi

Marvel Heroes

1.08.2013 // Kirjoittanut: Miika Huttunen
0

Miltä kuulostaisi diablomainen, verkossa pelattava toimintaroolipeli Marvelin supersankareista, jonka tekijöihin kuuluu Diablon ja Diablo 2:n pääsuunnittelija David Brevik ja joka kaiken lisäksi on vieläpä täysin ilmainen? Onko tämä liian hyvää ollakseen totta? Kyllä ja ei.

Marvel Heroesissa ei luoda omaa supersankaria, vaan pelataan Marvelin omilla, enemmän tai vähemmän tunnetuilla sankareilla. Ilmaiseksi alussa on saatavilla vain viisi kakkosketjun hahmoa: Daredevil, Storm, Haukansilmä, Purppuranoita ja Möykky. Jos haluaa pelata jollain suositummalla sankarilla, kuten Rautamiehellä, Hämähäkkimiehellä tai Wolverinella, joutuu kuitenkin jo availemaan lompakkonsa nyörejä. Samoin käy, jos haluaa vaihtaa sankarilleen jonkun vaihtoehtoisen asun peruspuvun sijaan – nekin maksavat oikeaa rahaa. Teoriassa sankareita ja uusi asuja voi saada myös pelaamalla, mutta niiden löytämismahdollisuus on lottovoiton luokkaa.

Tässä ei sinänsä ole mitään pahaa, onhan ilmaisten pelienkin jostain saatava rahansa niiden ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi, mutta Marvel Heroes ei tee sitä kovin hyvin. Uudet asut ja sankarit maksoivat alussa keskimäärin 10–20 euroa kappale, joka on tolkuttoman kova hinta. Sittemmin hintoja on hieman laskettu, muta se ei silti ole muuttanut tilannetta, jossa pelissä vilisee ruuduntäydeltä identtisiä Möykkyjä, Haukansilmiä ja Daredevileitä. Kloonisankarilla pelaaminen vie hohdon koko supersankarimenosta. Hölmönä ratkaisuna kaikki uudet sankarit myös aloittavat ensimmäiseltä kokemustasolta, joka tarkoittaa käytännössä pelin aloittamista alusta, vaikka sankareitaan voikin muuten vaihdella lennosta.

Marvel Heroes vaatii jatkuvan verkkoyhteyden, sillä sitä pelataan yhdessä muiden pelaajien kanssa. Alueelliset tehtävät jaetaan automaattisesti muiden pelaajien kanssa, ja luolastoihin mennessäkin peli heittää pelaajan suoraan valmiiseen ryhmään niin halutessa, joten jos ei ole kiinnostunut yhteispelistä muiden kanssa, siihen ei pakoteta. Toisaalta tämä herättää kysymyksen, miksi peli ylipäänsä sitten on verkkopeli.

Toimintaroolipelinä Marvel Heroes on hyvin mielikuvitukseton ja kaavoihin kangistunut, eikä tarjoa lajityypissään mitään uutta tai ihmeellistä. Pelaaja etenee alueelta toiselle piesten supervoimillaan vihollislaumoja tatamiin ja rullaten niiden taskut. Uutta tavaraa tulee koko ajan, mutta vaikka päälle voi heittää jos jonkinlaista viitta +1:tä ja saapas +3:a, varusteet eivät näy mitenkään hahmojen päällä. Uudet asuthan piti ostaa oikealla rahalla.

Parhaimmillaan toiminta maistuu hyvältä ja vihollisia pätkii mielellään, kun omalle sankarille on karttunut kokemustasojen myötä riittävästi uusia kykyjä. Sankareiden animaatio on kiitettävän yksityiskohtaista ja supervoimien erikoisefektit hyviä, minkä vuoksi omalla suosikkisankarilla pelaaminen jaksaa kiinnostaa. Valitettavasti muutoin pelin ulkoasu on varsin vaatimaton ja ympäristöt liian samannäköisiä.

Kaiken tämän voisi kaltaiseni kova supersankarifani vielä kestää, mutta peli kärsii vielä lisäksi ankeasta teknisestä toteutuksesta. Se on täynnä bugeja ja pitkiä lataustaukoja ja kärsii ruudunpäivitysongelmista. Pahin ongelma on liian yleinen muistivuoto, joka kaataa tai jumittaa pelin puolen tunnin pelaamisen jälkeen, eikä tätä muiden ongelmien tavoin ole saatu korjattua vielä nytkään, vajaat pari kuukautta pelin julkaisun jälkeen.

Eniten pelissä ärsyttää se, ettei sitä voi sanoa täysin epäkelvoksi. Paremmalla teknisellä toteutuksella, pelisuunnittelulla ja rahoitusmallilla se olisi hyvinkin voinut olla supersankareiden Diablo, mutta nyt se jää siitä kauaksi, vain halvaksi kopioksi esikuvastaan. Ainakin se on ilmainen kokeilla.

Lue myös Marvel Heroesin tuoreempi uudelleenarviointi!

4/10

Kehittäjä: 
Gazillion Entertainment
Julkaisija: 
Gazillion Entertainment
Peligenre: 
toimintaroolipeli
Julkaisualustat: 
Tietokoneet, Microsoft Windows