Marvel Heroes (uusioarvio) / Arvostelut / pelaaja.fi

Marvel Heroes (uusioarvio)

6.03.2014 // Kirjoittanut: Miika Huttunen
3

Supersankarit uudelleenarviossa

Diablomainen verkkopeli Marvel Heroes paljastui vajaa vuosi sitten julkaisussaan kovista ennakko-odotuksista huolimatta vialliseksi peliksi (Pelaaja 131, 4/10). Julkaisunsa jälkeen se on kuitenkin kehittynyt harppauksittain ja onnistunut korjaamaan valtaosan alkuperäisistä ongelmistaan. Niinpä on aika arvioida peli uudelleen.

Marvel Heroesissa oli ilmestyessään paljon puutteita, vaikka sen takana olikin Diablo II:n pääsuunnittelija David Brevik. Aluksi siinä oli liian vähän sisältöä ja pelihahmot olivat täysin epätasapainoisia sekä uusien hahmojen hinnat järkyttävän kalliita. Kaiken päälle peli oli myös teknisesti epävakaa ja hidas. Kaikesta tästä huolimatta se keräsi uskollisen pelaajakunnan, jonka tuella tekijät saivat aikaa korjata pelin viat ja lisätä samalla myös tasaiseen tahtiin uutta sisältöä.

Alun perin ensimmäisen sankarinsa sai valita niukasta kokoelmasta b-luokan hahmoja, minkä vuoksi pelin alkukentät olivat klooneja pullollaan. Uusia ja kiinnostavampia sankareita sai ostettua pelin kaupasta useamman kympin hintalapulla varustettuna, ja vaikka teoriassa niitä saattoi saada myös pelaamalla, oli todennäköisyys tähän naurettavan pieni. Nyt pelin alussa on tarjolla paljon laajempi ja kiinnostavampi hahmokaarti, ja pelaamisen voi aloittaa vaikkapa Kapteeni Amerikalla, Liekillä tai Tuomarilla.

Tärkeämpää on se, että uusia hahmoja – jotka vastaavat normaalipelien hahmoluokkia – voi nyt oikeasti ansaita pelkällä pelaamisella. Hahmoja voi ostaa eternity splinter -nimisellä valuutalla, jota tippuu vihollisilta tasaiseen tahtiin pelaamisen aikana. Uudet hahmot toki maksavat useampia satoja kappaleelta, mutta jos luottaa onneensa, satunnaisen uuden sankarin saa jo alle kahdellasadalla splinterillä eli noin 30 tunnin pelaamisella. Sankarivalikoimakin kasvaa noin yhdellä uudella hahmolla kuukaudessa, ja julkaisun jälkeen peliin on lisätty tunnettuja hahmoja, kuten Aaveajaja ja Emma Frost, Squirrel Girlin tapaisia kulttihahmoja sekä pelattavia superkonnia, joista ensimmäinen oli Loki. Ja lisää on tulossa.

Alun epätasapainosta sankareiden voimissa ja pelattavuudessa on päästy eroon, joten kaikki hahmot ovat myös pelikelpoisia ja mielenkiintoisia. Oma lukunsa ovat hahmojen uudet liikkumisvoimat, sillä mitäpä olisi supersankaripeli ilman mahdollisuutta lentää tai liikkua muutoin sankareille ominaisella tavalla. Myös pelaajien välinen taistelu on lisätty vapaasti testattavaksi, joskin se on edelleen varsin keskeneräinen.

Yksi syy pelin selviytymiseen ankeasta alusta huolimatta on fanipalvelu. Tekijät tietävät, mistä naruista supersankaripelissä kannattaa vetää, mikä näkyy etenkin hahmojen voimissa, asuissa, ääninäyttelyssä ja dialogissa. Vaihtoehtoiset asut ovatkin pelin tärkein rahanansaintakeino lisäsäilytystilan ohella, sillä asuja on lähes mahdoton saada muutoin kuin ostamalla kaupasta. Hinnat ovat kuitenkin järkevämpiä kuin alussa, ja kalleimpia ovat niin sanotut Enhanced-asut, jotka ulkonäön lisäksi sisältävät kokonaan uuden ääninäyttelyn ja dialogin. Tällaisia ovat muun muassa viehkeä Lady Loki -versio Thorin velipuolesta ja hevoskyborgi Beta Ray Bill – muunnelma itse ukkosen jumalasta.

Myös pelattavaa ja hahmojen varusteiden kehittämistä on tuntuvasti enemmän. Uusia vihollistyyppejä löytyy kautta linjan, ja tarina jatkuu Tohtori Doomin kukistamisen jälkeen uusissa maisemissa Norjan kautta Asgardissa, jossa tarkoituksena on pysäyttää Lokin juonet. Niin sanottua loppupeliä on puolestaan laajennettu uusien esinetyyppien avulla, joiden hankkimista varten suoritetaan erilaisia haastetehtäviä. Uusiin varusteisiin kuuluvat muun muassa reliikit, hahmojen yksilölliset ja legendaariset esineet sekä viimeisimpänä uutuutena riimuilla muokattavat uru-esineet.

Moni ilmaispeli olisi Marvel Heroesin kaltaisen alun jälkeen vaipunut jo unholaan, mutta sen verran se onnistui jo alussa aihepiirinsä hyödyntämisessä, että se sai aikaa korjata ongelmansa – ja onneksi tekijät osasivat aikansa hyödyntää. Jos siis Marvelin supersankarit ja toimintaroolipelit kiinnostavat, on aika kaivaa trikoot ja viitta kaappista ja antaa pelille uusi mahdollisuus.

7/10

Kehittäjä: 
Gazillion Entertainment
Julkaisija: 
Gazillion Entertainment
Peligenre: 
toimintaroolipeli
Julkaisualustat: 
Apple OSX, Microsoft Windows

Kommentit

Käyttäjän Demppa kuva
Demppa

Erinomainen Diabloklooni on kyllä kyseessä, nyt kun sen itsekin aloitin. Jos jostain täytyy vielä plussaa antaa niin voiman tunne ainakin on selvästi läsnä, ja hyvähän se tietysti onkin kun kerran Thorilla mättää. Yksi Mjolnirin isku ja toista kymmentä vihollista lentää ympärillä pitkin seiniä, aiheuttaa aina mahtavan fiiliksen.

Käyttäjän Shoric kuva
Shoric

Hauska peli mutta peli kaatuu tosi useasti ainakin omalla koneella.

Käyttäjän Gentsugi kuva
Gentsugi

Tämä kommentti perustuu viimeisimpään versioon (kirjoitushetkellä 1.61) ja peli on tullut pitkän matkan sitten uudelleenjulkaisun noin vuosi takaperin.

Peli on saanut valtavasti lihaa luidensa ympärille sitten vuoden takaisen uudelleenjulkaisun. Yli 10 uutta sankaria/pahista on lisätty pelattavien hahmojen joukkoon, uudet Age of Ultron-, Cosmic Patrol- ja Genosha Raid -pelimuodot ovat saapuneet peliin, Omega system tarjoaa lisäsyvyyttä hahmojen muokkaukseen (kuin Diablo 3:n paragon järjestelmä), jokainen vanha sankari on saanut uusia pukuja ja päivityksiä hahmon kykyihin ja kehitys jatkuu entisestään. Gazillionia ei voi ainakaan syyttää haluttomuudesta ajaa peliään eteenpäin ja se tuo jatkuvasti pelaajalle jotain uutta odoteltavaa.

Peliä pitkään vaivanneet kaatuilemiset ja suuremmat tekniset ongelmat ovat pelaajien onneksi alkaneet siirtyä historiaan. Pelin vakaudessa ja pyörimisessä on nähty merkittäviä parannuksia sitten uudelleenjulkaisun ja myös grafiikassa on nähty isoja parannuksia (uudet hahmomallit ja puvut ovat erittäin hienoa katseltavaa ja aiheuttavat pakostakin iloa kaikkien sarjakuvafanien keskuudessa). Toivottavasti vielä joku kaunis päivä pelin paikoin kyseenalainen valaistus saadaan myös korjattua, joka tekisi yhtälailla kunniaa uusille hahmomalleille.

Ei ole kuitenkaan poikkeuksellista, että peliin pujahtaa jokaisen viikottaisen päivityksen myötä pieni kasa bugeja, mutta niistä vakavimmat korjataan nopealla aikataululla ja vähemmän vakavat yleensä viikkoa myöhemmin seuraavassa päivityksessä (peli saa tasaiseen tahtiin joka viikkoisen päivityksensä, yleensä torstaisin).

Päivitysten ja jatkuvan kehityksen myötä muutamat vanhemmat sankarit (esim. Hämähäkkimies) ovat hamillisesti jääneet uudempien sankarien varjoon kaikista haastavimmissa endgame pelitiloissa (Genosha Raid, Cosmic Patrol-alueet). Näitä vanhoiksi jääneitä sankareita käyttävät pelaajat voivat saada hyvin kylmää kyytiä näissä pelitiloissa ja reiluuden rajoja hipoillaan (tätä ongelmaa ei kuitenkaan esiinny muissa pelitiloissa, kuten tarinatilassa). Gazillion on jo kuitenkin aloittanut korjaavat liikkeet ja epätasapainossa olevia sankareita päivitetään aktiivisesti nykytasolle voimien ja uniikkien tavaroidenkin osalta.

Kehittäjien vahva halu edistää peliään on selvästi havaittavissa pelin sisällä, mutta vahvimmin se näkyy pelin foorumeita. Pelin foorumeilla Gazillion Entertainmentin työntekijät ovat aktiivisesti keskustelemassa pelaajien kanssa pelin nykytilasta, mahdollisista ongelmista ja siitä mitä peliin on tulossa tulevaisuudessa. Foorumeilla myös pelaajat itse osoittavat vahvaa halua ja kiinnostusta ilmaista mielipiteensä ja auttaa pelin kehityksessä ja kehittäjät eivät pelkää osallistua näihin keskusteluun mukaan. Vastaavanlaista yhteistoimintaa ja avoimuutta kehittäjien ja pelaajien välillä pääsee harvemmin todistamaan. Tämä on varmasti selkein syy, miksi peli selvisi suorastaan ponnettomasta julkaisusta kaksi vuotta sitten ja on nyt edennyt tähän pisteeseen.

Muutamasta nipotuksesta huolimatta pelin ydinpelimekaniikka on erittäin koukuttavaa ja erilaisilla sankareilla pelaaminen on suuri ilo. Pelin ääninäyttely ansaitsee miltei erityiskiitokset, koska siihen on selkeästi panostettu ja hahmojen ääninäyttelijät on tarkkaan valittu erilaisista sarjoista (Nolan North Deadpoolina = korvaamatonta). Peli tarjoaa nykyään rutkasti pelattavaa ja peli on parhaimmillaan juuri muiden ihmisten kanssa pelatessa, keräten kilokaupalla vihollisten tiputtamaa romua parempien varusteiden toivossa (ehkäpä allekirjoittaneellekin tippuisi Gem of the Kursed-esine hyvillä rolleilla vielä joku kaunis päivä).

Reilun f2p pelimuotonsa ansiota kyseinen peli on vähintäänkin tutustumisen arvoinen sekä Marvelin sankareiden että Diablo-pelisarjan faneille.

Nostoja