Marvel Ultimate Alliance / Arvostelut / pelaaja.fi

Marvel Ultimate Alliance

1.12.2006 // Kirjoittanut: pelaaja_mikko
25

Pari vuotta sitten julkaistun X-Men Legendsin ja sen jatko-osan tehneen Raven Softwaren uusi Marvel Ultimate Alliance käsittelee mutanttien lisäksi useita muita Marvel-universumin supersankareita. Pelin juoni keskittyy Tohtori Doomin ja hänen uudelleen kokoamansa Pahan mestareiden (hiton hienovarainen nimi, muuten!) ikäviin juoniin maailman pään menoksi. Sellaistahan ei voi katsoa hyvällä, joten joukko heeroksia kerääntyy vastustamaan Doomin ja kumppaneiden tuumia.

Mukana ovat oikeastaan kaikki Ravenin edellisten Marvel-pelien hyvät ja huonot puolet. Pelaaja ohjaa yhä neljän hahmon sankaritiimiä, joka kepittää kaiken vastaan tulevan. Pelimoottorikin on sama, vaikka Xbox 360 -versiossa on komeampia valoefektejä ja muuta perussälää.

Kevyet uudistukset

Siinä missä Ryhmä-X:n seikkailut olivat suoraviivaista mättöä, nyt varsinkin pomovastustajissa on hiukan rytmipelien tapaista vaihtelua pelkälle suoraviivaiselle huitomiselle. Pääasiallisesti muutokset ovat kuitenkin kosmeettisia. Mistään mullistavasta tuotteesta ei siis ole kyse, mutta kuten aiemminkin, pelaaminen on hauskaa.

Hahmot keräävät kokemustasoja pelin edetessä. Vaikka hahmoja on samaan aikaan kentällä vain neljä, kokemusta kertyy myös vaihtopenkillä oleville, joten kaikki pysyvät menossa mukana. Kokemustasojen myötä tulevilla taitopisteillä voi ostaa uusia supervoimia tai parannella vanhoja. Pisteet voi halutessaan jakaa aina uudelleen, jos tekee mieli kokeilla hahmosta toisenlaista versiota. Taitopisteitä voi myös ostaa kylmällä käteisellä, jota putoilee peitotuista vastustajista.

Mukana koko kööri

Peliin hankittu lisenssi on kiitettävän laaja, ja Marvel-universumi tuntuu kerrankin olevan kokonaan pelissä mukana. Superrikollisvalikoima on massiivinen, eikä ympäristöissäkään ole nokan koputtamista: pelissä asioidaan muun muassa SHIELDin Helialuksella, Atlantiksessa, Asgardissa, Epäinhimillisten luona Kuussa sekä kaukana avaruudessa Skrullien ja Shi'arin imperiumeissa. Onpa mukana itse maailmojen syöjä Galactuskin.

Pelattavaa riittää kevyesti kymmeniksi tunneiksi, ja vaihtelua piisaa mukavasti: pelikokemus ja käytettävät taktiikat muuttuvat vahvasti ohjattavan sankarin mukaan. Peli ottaa myös huomioon klassiset hahmoyhdistelmät: esimerkiksi Ryhmä-X:llä tai Ihmenelosilla pelaaminen poikii tiettyjä taistelutehoa nostavia bonuksia.

Laiskan työn jäljet

Pelin puutteista ärsyttävin nähtiin jo X-Men Legendsissä. Useimpien pudotusten edessä on näkymätön seinä, josta ei pääse läpi. Joihinkin monttuihin voi kuitenkin pudota ja kuolla välittömästi. Raivostuttavaa kyllä, pelaaja huomaa eron vain kantapään kautta. Tiimikavereiden tekoälyn tyhmyys ei juuri haittaa taisteluissa, mutta kun kyseeseen tulee kulkeminen pudotusten ympäröimällä kapealla polulla, tietokonehahmot tönivät toisiaan alas kuolemaan.

Viimeistely olisi ollut tarpeen muutenkin. Hahmot juuttuvat välillä ärsyttävästi maastoon, joskus jopa pysyvästi. Joistakin kohtauksista puuttuu selvästi taustamusiikki, välillä musa taas jää pauhaamaan niin kovaa, että dialogi hukkuu sen alle – onneksi on tekstit. Myös skriptaus on sikäli viallista, että muutamassa kohtauksessa hahmot puhuvat selvästi aivan vääristä asioista tai väärässä järjestyksessä.

Jos pitää supersankaroinnista, Marvel Ultimate Alliance on kuitenkin ehtaa tavaraa. Jos pelin irrottaa tästä asiayhteydestä – jos ei tunne Marvel-maailmaa tai välitä siitä tippaakaan – kokemus ei välttämättä jaksa innostaa yhtä paljon. Silti trikooräimintä on yksinkertaisesti hiton hauskaa. Parhaimmillaan se on kaverin kanssa pelatessa, mieluiten toki samalla sohvalla, mutta moninpeli toimii toki Xbox Livenkin kautta.

Hahmovalikoima

Pelissä on 25 pelattavaa hahmoa, joista neljä pitää erikseen avata. Hahmokaarti käsittää seuraavat sankarit:
Aaveajaja
Blade
Daredevil (avattava erikseen)
Deadpool
Elektra
Herra Fantastinen
Hopeasurffaaja (avattava erikseen)
Hämähäkkimies
Hämähäkkinainen
Jäämies
Kapteeni Amerikka
Liekki
Luke Cage
Ms. Marvel
Musta Pantteri (avattava erikseen)
Möykky
Nick Fury (avattava erikseen)
Näkymätön nainen
Rautamies
Storm
Thor
Tohtori Outo
Wolverine

Kuten monissa muissakin peleissä nykyisin, pelattavat hahmot riippuvat siitä, millä vehkeellä peliä pelataan. Uuden sukupolven konsoleilla valikoimassa ovat edellä mainittujen lisäksi myös Kolossi ja Kuuritari, PSP:llä taas Haukansilmä, Kapteeni Marvel, Musta Leski ja Ronin.

Hahmojen suuresta lukumäärästä huolimatta sankarit eroavat hyvin toisistaan. Esimerkiksi Kapteeni Amerikka voi heittää kilpensä kimpoilemaan seinistä ja osumaan vihollisiin, mutta tämä kyky on kaikkein hyödyllisin ahtaissa tiloissa, joissa kilpi voi kimpoilla toistuvasti vihollisjoukon läpi. Hämähäkkimies taas voi rauhoittaa kiireistä tilannetta ripustamalla osan vihollisista jäähylle verkkopussiin.

Eroa löytyy siis onneksi muualtakin kuin pelkästä grafiikasta, ja yksi pelin parhaista puolista onkin sen tarjoama vaihtelu. Eri hahmoilla pelataan eri tavoilla, ja hahmot todella tuntuvat siltä, miltä pitääkin – nirppanokkaisimmallakaan fanilla ei pitäisi olla narisemisen aihetta.

7/10

Kommentit

Käyttäjän Rocky_Balboa kuva
Rocky_Balboa

Kelpo peli. Ei mitään mullistavaa, mutta co-op o

Käyttäjän Ryynix kuva
Ryynix

Etenkin Co-Opina loistavaa ajanvietettä.

Käyttäjän Apinaboy kuva
Apinaboy

Petyin hieman

Käyttäjän Norton kuva
Norton

Ehtiny vetää easyl ja normalil

Käyttäjän Junsku kuva
Junsku

No kyllähän sillä saa jonkin verran aikaa kulum

Käyttäjän bumba kuva
bumba

Mukavaa mäiskintää

Käyttäjän JATATE kuva
JATATE

(wii versio) kyllähän tuota pelailee

Käyttäjän gildean kuva
gildean

Alkaa toistaa itseään liian nopeasti.

Käyttäjän snowtooper kuva
snowtooper

Tulispa jo jatkoa!

Käyttäjän Tencer kuva
Tencer

Hyvä peli, olisi kaivannut lisää extroja.

Nostoja