Metal Slug Anthology

Metal Slug Anthology on paketti, jollaisena Metal Slugit olisi pitänyt julkaista jo aikaisemmin typerien rahastusyritysten sijaan.

14.9.2011 21:47

SNK:n klassikkoräiskintäsarja Metal Slug on viime vuosien aikana joutunut varsin harmittavaan tilanteeseen. Nämä sinänsä viihdyttävät, mutta yksittäin perin lyhyet arcaderäiskinnät on valjastettu ahnaiden pelitalojen rahastusvälineiksi, kun pelejä on julkaistu uudemmille konsoleille yksittäin, Yhdysvalloissa anteliaasti joskus jopa kaksittain per paketti. Kovimmille Metal Slug -faneille muutama kymppi ei välttämättä ole paljon, mutta ainakin allekirjoittaneen mielestä tällainen toiminta on ollut vähintäänkin pelaajien aliarvioimista.

Nyt on kuitenkin otettu opiksi. Wiin huutavaa toimintapelipulaa lievittämään on nimittäin tuotu varsin tiukka paketti, Metal Slug Anthology. Tämä kokoelma sisältää kaikkiaan seitsemän Metal Slugia, mitä voi pitää jo varsin massiivisena pakettina. Harmi kyllä, Amerikassa halpispelinä myytävälle paketille on vanhalla mantereella isketty noin viidenkymmenen euron hintalappu.

Ideallisesti tai edes ulkonäöllisesti Metal Slugit eivät eroa toisistaan juuri laisinkaan. Kysymys on kahdelle pelaajalle suunnitelluista ja sivuttain vierivistä, alun perin kolikkopeleinä julkaistuista räiskinnöistä. Pelaajien kontrolloimat kommandosotilaat taistelevat tiensä mitä moninaisimpien kenttien vankeja pelastaen ja ympäristöä sekä vihollisia tuhoten.

Kerrasta poikki

Metal Slugin tavaramerkkejä ovat rankahkon soundtrackin lisäksi sotilaiden yhdestä osumasta lähtevä henki sekä kookkaat, tarkkaa koordinaatiota ja sorminäppäryyttä vaativat loppupomot. Välillä hypätään myös erilaisten kulkuneuvojen puikkoihin, jolloin lisääntynyt kestävyys ja kasvanut tulivoima rentouttavat meiningin hetkeksi. Jalkapatikassa aseita on pieni, mutta varsin tyydyttävä valikoima konekivääreistä raketinheittimiin. Ihan kolikkopeliversioiden tasolle pelit eivät ahdistavuudessaan pääse, sillä kolikkotilanne ei rajoita jatkomahdollisuuksien määrää. Kovimmat karpaasit voivat kuitenkin halutessaan kytkeä oletuksena päällä olevat loputtomat jatkomahdollisuudet pois.

Metal Slugien tärkein ja käytännössä ainoa olemassaolon syy on hektinen ja hyvin toimiva kaksinpeli. Sen suhteen Metal Slug Anthology palvelee pelaajia erinomaisesti ottaen huomioon Wiin ylimääräisten ohjaimien naurettavan hinnan. Kontrollivaihtoehtoja on nimittäin kymmenkunta normaalista Wii-ohjaimesta kallisteluineen aina Nunchuk-ohjaimeen ja GameCuben padiin asti. Ystävällisesti Wii-ohjainkontrolleissa on otettu myös vasenkätiset huomioon.

Metal Slug Anthology on paketti, jollaisena pelit olisi pitänyt julkaista jo aikaisemmin typerien rahastusyritysten sijaan. Se tarjoaa Metal Slug -fanaatikoille sarjan historian täydellisen läpileikkauksen avattavine salaisuuksineen. Haastavaa toimintapeliä kaipaavalle uudemmalle pelaajasukupolvelle kyseessä on teknisesti ikääntynyt, mutta muuten tiukka paketti taattua kolikkopelimeininkiä. Toimintapelejä Wiille ei todellakaan ole liikaa, eikä Metal Slug Anthology ole sellaisena ollenkaan huono pelihyllyn täyte.

SNK Playmoren nousu

Metal Slugin lisäksi Neo Geo -laitteista, Ikari Warriorsista sekä King of Fighters -, Fatal Fury– ja Samurai Shodown -sarjoista tuttu japanilainen kolikkopelialan legenda SNK ajautui konkurssiin vuonna 2001. SNK:n perustaja Eikicki Kawasaki ei kuitenkaan jäänyt lepäämään laakereillaan. Hän hankki uuden Playmore-yhtiönsä kautta SNK:n vanhat osat takaisin ja voitti tekijänoikeuskiistan SNK:n aiemmin omistanutta Aruze-yritystä vastaan.

Lähes kuuden miljardin jenin (n. 35 miljoonan euron) korvaussumman siivittämänä SNK Playmoreksi nimensä muuttanut yritys on sittemmin palannut kolikkopelien tekemisen pariin, mutta keskittänyt osan toiminnastaan myös koti- ja käsikonsoleille sekä kännykkäpeleihin.

6/10
Lisää luettavaa