Flipperi on maailman siistein laite. Vilkkuvat valot, ekstrapallon saamisen myötä kuuluva kolahdus ja tilttaamisen aiheuttama kirosanavyöry ovat hauskinta pelipuuhaa ikinä. Vaihtaisin kaikki konsolini kunnolliseen flipperin minä päivänä tahansa. Valitettavasti flipperi alkaa pikkuhiljaa olla häviävä luonnonvara.

Metroid Prime Pinball on kohtalainen käsikonsoliflipperi, mutta sisällön vähäisyys muodostuukin sitten jo pahemmaksi ongelmaksi.

Toimii jopa jaetulla ruudulla

Ensi alkuun Metroid Prime Pinballin pelaaminen on hieman hankalaa johtuen siitä, että flipperialue on jaettu molemmille DS:n ruuduille. Käytännössä tähän tottuu kuitenkin jo parin pallon pelaamisen jälkeen, ja katse oppii nopeasti vaihtamaan ylänäytöltä alanäytölle. Pallona toimii tietenkin rullalle kääritty Samus, mikä on hauska yksityiskohta.

Harmi vain, että pelimuotoja on vaivaiset kolme kappaletta, kaksi yksinpelitilaa sekä moninpeli. Single Missionissa pelataan vain yhtä pöytää, kun taas Multi Missionissa voi tiettyjä ”tehtäviä” suoritettuaan matkata pelialueelta toiselle. Käytännössä nämä tehtävät ovat niitä tuttuja bonuksien tai erilaisten kirjaimien keräämisiä.

Muutamat hieman erikoisemmat tehtävät ovat kuitenkin melko hauskoja. Ylänäytölle saattaa ilmestyä joku Metroid Prime -pelisarjan pahiksista, joka pitää sitten kukistaa flipperöimällä palloa kohti ilkimystä. Lisäksi muutamat räiskintätehtävät antavat mukavasti vaihtelua perusflipperöintiin: mikäli pallon saa lukittua oikeaan paikkaan, käynnistyy minipeli, jossa Samus vaihtaa ihmishahmoonsa ja tulittaa lähestyviä ötököitä hetken aikaa.

Pallon fysiikkamallinnus on oiva. Se käyttäytyy realistisesti, joten Commodore 64 -aikaisen David’s Midnight Magicin tapaista pallonpompintaa ei esiinny.

Puutteitakin on

Pelissä on kuusi erilaista kenttää. Tämä on normaalisti flipperipeleissä tarpeeksi, mutta Metroid Prime Pinballin kentät ovat melko samankaltaisia keskenään. Yksi on jopa niin yksinkertainen ja pelkistetty, ettei sitä oikein oikeana flipperipöytänä voi edes pitää.

Itselleni Metroid Prime on pelisarjana suhteellisen tuntematon. Näin ollen pelin pintapuolinen Metroid Prime -yhteys ei minua häiritse. Sen sijaan olen kuullut pariltakin Metroid-fanilta napinaa siitä, ettei peli nimeään lukuun ottamatta liity monien rakastamaan pelisarjaan tarpeeksi tiiviisti.

Peli toimii oivana viihteenä satunnaiselle flipperiharrastajalle, jos kovimmat Metroid-fanittajat unohdetaan. Lisäksi kokeneemmat flipperiharrastajat saattavat karsastaa sen melko yksinkertaisia flipperipöytiä, mutta kokonaisuus on kuitenkin komeasti plussan puolella.

Flipperien historiaa

Flipperin historia nykymuodossaan juontaa juurensa jo 1700-luvulle, jolloin kehiteltiin Bagatelle-nimeä kantanut peli. Vuonna 1777 Ranskan kuningas Ludvig XIV järjesti suuret juhlat D’Bagatellen linnassa, missä peliä pelattiin, ja vuosien varrella peli levisi myös Amerikkaan ranskalaisten sotilaiden mukana.

Flipperi tuli osaksi populaarikulttuuria viimeistään vuonna 1969, kun The Who -yhtye levytti kappaleen Pinball Wizard.

6/10
Lisää luettavaa