Miles Edgeworth: Ace Attorney Investigations / Arvostelut / pelaaja.fi

Miles Edgeworth: Ace Attorney Investigations

1.04.2010 // Kirjoittanut: Ville Arvekari
10

Oikeuden vankkumattomat puolustajat Phoenix Wright ja Apollo Justice pitävät molemmat sapattia ässäjuristin rooleistaan, sillä Ace Attorney -sarjan tuoreimmassa osassa parrasvalojen keskipisteessä on itseoikeutetusti Phoenixin oikeustaistojen alkuperäinen riitapukari ja fanien kestosuosikki Miles Edgeworth. Sivuseikkailuksi tarkoitettu Ace Attorney Investigations ei ainoastaan virkistä murhamysteereitä puolenvaihdolla, vaan se uudistaa sarjaa kaivatuilla ja virkistävillä lisäyksillä, joista monien toivoisi päätyvän myös pääsarjan osiin.

Rikospaikalla sattuu ja tapahtuu

Ace Attorney Investigationsin huomattavimpiin poikkeavuuksiin lukeutuu, ettei Edgeworth toimi varsinaisessa syyttäjän roolissaan. Sen sijaan tämä elegantti ja charmantti nuori mies tutkii kansainvälisen rikossyndikaatin ympärillä tapahtuvia murhia varsinaisilla pääkallonpaikoilla apunaan aina yhtä toistaitoinen etsivä Gumshoe, oikeuden sivalluksia lateleva syyttäjäkollega Franziska von Karma sekä uusi pirtsakan tyttösen virkaa toimittava Kay Faraday.

Käytännössä tämä tarkoittaa tavaramerkkimäisten oikeussaliosuuksien puuttumista, mikä antaa enemmän sijaa tapahtumien jossittelulle sekä Edgeworthin kylmän loogisille päättelykykytaidoille. Ristikuulustelut ovat silti yhä merkittävässä asemassa. Ristiriitaisten lausuntojen ja todistusaineiston vertaaminen ei tunnu käyvän mielenkiinnottomaksi, vaikka niistä puuttuukin oikeusalivastineistaan kumpuava lopullisuuden tunne.

Ace Attorney Investigationsin täysin uudistunut graafinen ilme muistuttaa enemmän länsimaisten seikkailupelien ilmettä kuin lajityypin japanilaisia edustajia. Sankarin silmistä kuvattujen alueiden tuijottamisen sijaan Edgeworthia juoksutetaan vapaasti pelialueilla johtolankoja metsästäen ja asianomaisia jututtaen. Muutos ei tuo kuvioihin ainoastaan enemmän ilmeikkyyttä, vaan se selkeyttää merkittävästi tapahtumien seuraamista, joka pääosissa jää moneen otteeseen puhtaasti tekstin varaan. Jopa hahmojen ilmeikkäiden animaatioiden määrä hipoo sarjan ennätyslukemia, mikä saa tarinan ja keskustelut entistä elävämmiksi.

Toisin kuin sarjan aiemmat sankarit, Edgeworth turvautuu oikeutta etsiessään yliluonnollisten taikakalujen sijaan omiin aivoihinsa. Uusi logiikkajärjestelmä pitää huolen siitä, ettei tarina kuljeta pelaajaa totuutta kohti kädestä pitäen. Rikospaikoilla havaitut tiedot kerääntyvät omaan valikkoonsa, jossa johtolangat on sidottava yhteen loogisen selityksen ja käyttökelpoisen todistusaineiston löytämiseksi. Melko selkeistä ratkaisuista huolimatta pelaaja tuntee olevansa merkittävämpi osa koneistoa ja pysyy selkeämmin käänteiden matkassa.

Onnistunut sivuseikkailu

Tarinavetoisena pelinä varsinaiset juonenkäänteet ja tapaukset itsessään ovat merkittävä osa pelin viihdyttävyyttä. Pelin viidestä tapauksesta kolme ensimmäistä ovat mukavaa lämmittelyä ennen loppuhuipennuksia, joiden mielikuvitukselliset käänteet sijoittuvat sarjan kärkipäähän. Tarinasta kuitenkin puuttuu se karismaattinen vastarannan kiiski, joka Edgeworth itse oli Phoenix Wrightille ensimmäisessä pelissään. Pidätysmääräyksiä kuin parkkisakkoja jakeleva Interpol-agentti Shi-Long Lang pyrkii paikkaamaan roolia, mutta häneltä puuttuu samankaltainen auktoriteetti ja karisma kuin syyttäjältä tai tuomarilta. Lisäksi pelin tapa tunkea tuttuja hahmoja epäiltyjen rooleihin käy loppua kohden väkinäiseksi.

Muutamat miinukset eivät kuitenkaan peitä sitä tosiasiaa, että Miles Edgeworth: Ace Attorney Investigations on mainio lisäys ässäjuristien pelikirjoon. Se tuntuu huomattavasti tuoreemmalta kokemukselta kuin Phoenixin jalanjäljissä kulkenut Apollo Justice: Ace Attorney ja on jopa japanilaisella mittapuulla yksi sympaattisimmista murhamysteereistä. Unohda Horatio Caine ja aurinkolasit, Edgeworth voittaa kylmällä logiikalla!

8/10

Kommentit

Käyttäjän XD13 kuva
XD13

todella hyvä

Käyttäjän Oste_ kuva
Oste_
Käyttäjän Asral kuva
Asral

Varmaa Ace Attorney -laatua

Käyttäjän WolVenom kuva
WolVenom

Mahtava, mutta pidän pääsarjasta enemmän

Käyttäjän Sodanjumala kuva
Sodanjumala

Mahtava musiikki, sopii justiinsa Edgevöörtille

Käyttäjän CurryFrank kuva
CurryFrank

Sarjan paras. Kaikki keissit nivottu yhteen.

Käyttäjän Garomasta kuva
Garomasta

Loistopeli, mutta ei ihan muiden osien tasoinen.

Käyttäjän Gold kuva
Gold

Erikoinen idea, mutta kuitenkin tylsä.

Käyttäjän Al87 kuva
Al87

Hyvä lisäys sarjaan. Loppua venytettiin liikaa.

Käyttäjän valtsufly kuva
valtsufly

puzzle pelit jyrää