MotoGP 2006 / Arvostelut / pelaaja.fi

MotoGP 2006

4.08.2006 // Kirjoittanut: harro_pelaaja
4

Jotkut pelit toimivat itsenäisinä teoksina, vaikka niiden nimeen olisikin liitetty vuosiluku tai joku muu lisäys, josta huomaa heti ajan kuluneen. Hyvät ajosimulaattorit ovat tällaisia. Jos pelin fysiikkamalli ja ajotuntuma sekä muut puitteet ovat kohdallaan, eivät muutama uusi automalli tai uudet tarrat Yamahan kyljessä välttämättä riitä yllykkeeksi uuden pelin ostoon.

Tähän vaikuttavat tietysti myös kiinnostuksen kohteet sekä ympäristö, jossa elää. Suomi on sen verran sivussa keskieurooppalaisia moottoriurheilufaneja jo vuosikymmenet huudattaneesta ratamoottoripyöräilystä, että harva kokee tarpeelliseksi nähdä oikeat sponsorit Makoto Tamadan ajoasussa.

Tilanne saattaa muuttua, mikäli Mika Kallio jatkaa hyviä otteitaan 125-kuutioisissa ja nousee joskus kahta luokkaa ylemmäs lajin kuninkuussarjaan – ja jos kisat televisioidaan jatkossakin kylmässä Pohjolassa.

Rizla Suzuki, ei Red Bull KTM

Climaxin MotoGP ’06:ssa ei Kalliota näy, sillä pelissä ajetaan ainoastaan MotoGP-luokan moottoripyörillä. Niiden lisäksi ei löydy kuin kuvitteellisia moottoripyöriä kuvitteellisissa kisoissa. Se on harvoja pelin huonoja puolia, sillä Namcon huomattavasti kevyemmissä lajikuvauksissa on mukana kaikki luokat: MotoGP, GP2 ja GP1.

MotoGP ’06 on todella hieno simulaattori. Sen ainoa huono puoli on, että saman voi sanoa aikaisemmistakin osista.

Peli on kuitenkin ensimmäinen Xbox 360 -versio ratamoottoripyöräilyteemasta, eikä aikaisempia Xboxin MotoGP-pelejä voi vielä pelata uudella superkonsolilla. Sen pitäisi olla riittävä syy hommata tämä peli, mikäli aihealue kiinnostaa. Eikä ole syytä väheksyä uuden raudan tuottamaa grafiikka – peli on miltei helvetillisen komeaa seurattavaa.

Uudestaan kouluun

MotoGP-pelit vetoavat simulaattorifriikkeihin ja verkosta kovaa haastetta hakeviin pelaajiin. Konsoleilla näkee harvoin pc-puolen ultrarealistisiin ajopeleihin verrattavia teoksia, mutta Climaxin sarjan voi laskea samaan kastiin kuuluvaksi.

Sarjan vanhat fanit pääsevät peliin sisään suuremmitta ongelmitta, mutta kuten on tullut useampaan otteeseen todettua, jos kuvittelee että Gran Turismoa tai Forza Motorsportia pelaamalla oppii ajamaan ratamoottoripyörällä, edessä on ikävä herääminen videopelisimulaattorien todellisuuteen.

Pelistä löytyy paljon kuvakulmia, mutta osa niistä tuntuu lähinnä kikkailulta ja tavalta esitellä peliin mallinnettuja ratoja, moottoripyöriä ja kuljettajia. Jos MotoGP ’06 on ensimmäinen ratamoottoripyöräpeli jota pelaa, kamera kannattaa pitää ensi alkuun takayläviistossa. Tästä kulmasta näkee hieman pidemmälle kuin kisamoottoripyörän etupleksin takaa. Se auttaa myös hahmottamaan radan kaarteet ja muodot.

Kaarteisiin ajamisen oppii vain kantapään kautta. Ratamoottoripyöräilyssä ajolinjat ovat ensisijaisen tärkeitä, sillä linjan vaihtaminen kesken kaiken on äärimmäisen hankalaa. Tässä pelissä ei pärjää pelkillä hevosvoimilla, vaan pelaajan tulee todella opetella radat kunnolla. Myös kaasun ja jarrujen oikea käyttö on elintärkeä taito. Ilman näiden osa-alueiden hallintaa on turha odottaa menestystä.

Verkkopelimestari

MotoGP ’06:n yksinpelitilaa, Extreme-luokan kevytkisoja ja eri haasteiden selvittämistä voi pitää harjoitteluna verkkopelaamista varten. Koneen kuljettajat ovat hyviä vastustajia, mutta kun koko lähtöruudukko on täynnä ihmiskuljettajia, voi olla varma, että kisoissa riittää tapahtumia ja dramatiikkaa.

MotoGP -pelit ovat olleet jo pitkään yksi ankarimmista Live-pelaamisen muodoista ja sama jatkuu edelleen. Kun olet hyvä näissä piireissä, olet oikeasti hyvä. Seuraavaksi haasteeksi voi ottaa Madden NFL -sarjan pelaamisen verkossa amerikkalaisten kanssa.

MotoGP ’06 hipoo täydellisyyden rajoja, mutta ero aikaisempiin osiin on lähinnä kosmeettinen. Sarjan faneille ja vanhasta Xboxista luopuneille tämä on kuitenkin ainoa keino saada ratamoottoripyöräilykiksit.

8/10

Kommentit

Käyttäjän sgt. joulupukki kuva
sgt. joulupukki
Käyttäjän Hakkiz kuva
Hakkiz

Samaa vanhaa, edelleen toimivaa.

Käyttäjän Dark kuva
Dark

näyttävän hyvä

Käyttäjän PlayerWho kuva
PlayerWho