Oddwings Escape / Arvostelut / pelaaja.fi

Oddwings Escape

4.06.2015 // Kirjoittanut: Jukka Moilanen
0

Katso mainos - tuplaa kolikot!

Oddwings Escape on suomalaisen peliteollisuuden tuoreimpia menestystarinoita. iOS-laitteille julkaistu peli on pärjännyt mallikkaasti latauslistoilla niin kotimaassa kuin rapakon takana, mutta mistä uudessa mobiilihitissä on kyse?

Small Giant Gamesin Oddwings Escape on ensisilmäyksellä perussöötti mobiilipeli. Sekalaisista osista kootut eriskummalliset linnut lentelevät kolikoita keräillen ja erilaisia esteitä väistellen kentissä, jotka vievät pelaajan muun muassa viidakkoon ja jäätikölle. Maaliin on ehdittävä ennen energian loppumista, mutta matkalla on suoritettava myös muita, pääasiassa esineiden keräämiseen tai välttämiseen liittyviä haasteita.

Oddwings Escape on älypuhelimen näytölle sopivan yksinkertainen. Lintuja ohjaillaan yhdellä sormella, ja toista tarvitaan vain erikoistoimintojen, kuten Freedan lisäenergian tai Rockyn suojakilven, käyttöön. Ohjaus vaatii pikkutarkkaa otetta, sillä liian isot liikkeet johtavat törmäilyyn. Törmäily taas haukkaa ison siivun energiaa, jonka loppumisesta seuraa matkan katkeaminen, ellei pelaaja ehdi liidellä lisäenergiaa antavalle sydämelle.

Pelillisesti Oddwings Escapen isoin puute on kenttäsuunnittelussa. Erilaisilla haasteilla on haettu tekemiseen vaihtelua, mutta tasot toistavat kaikesta huolimatta samaa kaavaa. Perustasojen suorittamisesta saa vieläpä niin vähän etenemisessä avittavia kolikoita, ettei kolmen tähden arvoisten suoritusten metsästäminen houkuttele.

”Eteneminen vaatii lintujen ominaisuuksien päivittämistä, joka vaatii kolikoita ja avaimia, joiden kerääminen vaatii joko rahaa tai kohtuuttoman määrän toistoa.”

Todelliset ongelmat piilevät kuitenkin pelin ansaintamallissa. Oddwings Escape on, yllätys yllätys, ”ilmainen”. Kaikki pelisisältö on siis periaatteessa saatavilla maksutta. Todellisuudessa kaikkien lintujen ja kenttien avaaminen ilmaiseksi vaatii niin paljon aikaa, että Oddwings Escapeen ehtii kyllästyä jo kauan ennen moista saavutusta. Eteneminen vaatii lintujen ominaisuuksien päivittämistä, joka vaatii kolikoita ja avaimia, joiden kerääminen vaatii joko rahaa tai kohtuuttoman määrän toistoa.

Kaiken kukkuraksi pelaajille tarjotaan mahdollisuus tuplata tietyistä tasoista kerättyjen kolikoiden määrä mainosvideoita katsomalla. Kyseiset kentät ovat luonnollisesti paras tapa hankkia kolikoita, mutta uusien kenttien avaaminen on myös sidottu niissä etenemiseen. Näitä tasoja on siis pakko pelata kerta toisensa jälkeen. Pelaaminen taas kuluttaa siipiä, joita saa lisää joko odottamalla tai maksamalla, joten mainosten katsominen on melkeinpä pakollinen paha. Kuviossa on raadollinen maku, varsinkin kun joka ikisessä mainoksessa tarjotaan tilaisuus ladata joku loputtomista Clash of Clans- tai Candy Crush -klooneista, ilmaiseksi tietysti.

Totuus on, ettei Oddwings Escape vain ole niin hyvä peli, että maksaminen, mainosten katsominen tai loputtoman tuntuinen samojen kenttien kahlaaminen houkuttelisi. Peli jaksaa viehättää muutaman päivän verran, mutta se ei ihan riitä mobiilitarjonnan kilpailussa. Kuten ne mainoksetkin osoittavat, ”ilmaista” pelattavaa kyllä riittää.

4/10

Oddwings Escape on komea, mutta lähinnä keskinkertainen mobiilipeli, jonka ansaintamallista jää paha maku suuhun.

Jukka Moilanen

4/10

Kehittäjä: 
Small Giant Games
Julkaisija: 
Small Giant Games
Peligenre: 
tasolentely
Julkaisualustat: 
Mobiilialustat, Apple iPad, Apple iPhone