Tietokoneilta vähitellen kadonneet vuoropohjaiset strategia- ja taktiikkapelit ovat heränneet uuteen kukoistukseen käsikonsoleilla, joilla niitä on nähty jo vuosien ajan. Useimmat niistä ovat tosin olleet japanilaisten tekemiä iloisen värisiä satustrategioita. Suosittu Advance Wars -sarjakin sijoittuu sotaisuudestaan huolimatta kuvitteelliseen ja värikylläiseen maailmaan, ja sen juoni on varsin melodramaattinen. Ruudin maun ja telaketjujen kitinän vielä muistaville pelaajille ei ole ollut tarjolla vakavampia vaihtoehtoja.

Vakavan strategian pula päättyy Panzer Tactics DS:n myötä. Peli on käsikonsoliversio vanhasta kunnon Panzer Generalista, joka hallitsi strategiapelien lajityyppiä 1990-luvulla. Panzer Tacticsissa on omat puutteensa, mutta se on silti aito General-peli – tai pikemminkin aidosta käyvä kopio. Sarjan ystävien ei tarvitse lukea enempää, sillä jo tämä tieto riittää ostopäätöksen tekemiseen.

Panzer Tactics on historiallinen toiseen maailmansotaan sijoittuva vuoropohjainen strategiapeli. Pelissä ohjastetaan Saksan, Neuvostoliiton ja liittoutuneiden armeijoita kolmessa eri kampanjassa, jotka perustuvat historiallisiin taisteluihin.

Pelaaja liikuttaa yksiköitä ja sotii kuusikulmaisiin ruutuihin jaetuilla pelikartoilla. Pelin yli 150 maa-, ilma- ja meriyksikköä on mallinnettu tarkasti historiallisten esikuviensa mukaan. Sotimiseen tarvitaan niin tankkeja, jalkaväkeä, tiedustelijoita, tykistöä, ilma- ja panssarintorjuntajoukkoja, hävittäjiä, pommittajia, laskuvarjojoukkoja kuin taistelulaivojakin. Ammuksista, polttoaineesta ja täydennysjoukoista on myös huolehdittava.

Salamasodan alkeet

Kampanjoissa pelaaja rakentaa oman ydinjoukkonsa ja kerää mainetta. Maineella voi ostaa uusia yksiköitä tuhottujen tilalle ja päivittää vanhojen yksiköiden kaluston. Maineella värvätään myös komentajia, jotka parantavat yksiköiden ominaisuuksia. Yksiköt keräävät kokemusta, joka antaa niille erikoiskykyjä. Pelissä on äärimmäisen tärkeää rakentaa omaan pelityyliin parhaiten sopiva armeija ja pitää kokeneet joukot hengissä. Ne ratkaisevat taistelut kampanjoiden haasteellisimmissa tehtävissä.

Peli on selkeästi monimutkaisempi kuin esimerkiksi Advance Wars -sarjan pelit, joten aloitteleville strategisteille se voi aluksi olla kova pala. Tekoäly rankaisee virheliikkeistä armotta, ja jokainen siirto on yleensä mietittävä huolella. Lisäksi pelaaja on yleensä hyökkääjän roolissa ja tehtävissä on aikaraja, joten omat joukot on altistettava vaaroille. Aloittelijoiden onneksi mukana on riittävän hyvä ja pitkä tutoriaali, joka esittelee pelin salat.

Panzer Tactics DS on oiva sotastrategia, jonka ainoa ongelma on sen pelialusta. Pelaaminen sujuu käsikonsolilla ja stylus-tikulla loistavasti, mutta historiallisia ja realistisella tyylillä kuvattuja strategiapelejä ilmestyy yleensä vain tietokoneille. Ei siis saa antaa alustan hämätä – tarjolla on laadukasta taktikointia, joka vetoaa etenkin General-sarjan ystäviin.

 

Unohda moninpeli

Panzer Tactics DS on yksinpelinä taattua tavaraa, ja mukana on myös moninpeli. Peliä ei kuitenkaan kannata ostaa sen vuoksi, sillä moninpeli ei ole kovin onnistunut. Yhdellä DS:llä pelaamisessa ei ole mitään mieltä, sillä toisen tekemiä siirtoja tai hyökkäyksiä ei näe omalla vuorolla. Lähiverkossa ja internetissä on taas pakko löytää täsmälleen samat pelimuuttujat valinnut vastustaja, ennen kuin peli voi alkaa. Jos kaipaa moninpeliä, satunnaisesti valitut taistelut ovat paras vaihtoehto. Moninpeli on kuitenkin niin kömpelö ja hankalakäyttöinen, ettei siitä jaksa kiinnostua.

7/10
Lisää luettavaa