Pokémon HeartGold/SoulSilver / Arvostelut / pelaaja.fi

Pokémon HeartGold/SoulSilver

3.06.2010 // Kirjoittanut: Johannes Valkola
29

Nintendon Pokémon-pelejä leimanneet söpö grafiikka, vuoropohjainen taistelusysteemi ja sisältörikas pelisuunnittelu ovat olleet sarjan tunnusmerkkejä, jotka ovat kerta toisensa jälkeen houkutelleet keräämään Pokémon-hirviöitä. Tuoreimmat pelit Pokémon HeartGold ja sen rinnakkaiskappale SoulSilver ovat uusintaversioita kymmenen vuotta vanhoista Game Boy Color peleistä Pokémon Gold ja Silver. Samat tutut ominaisuudet ja osa-alueet ovat siis esillä, mutta toteutus on tällä kertaa entistä kokonaisvaltaisempaa ja laadukkaampaa.

Pelien idea ei ole muuttunut, vaan pelaajan tulee yhä kiivetä Pokémon-kouluttajien arvoasteikon kärkeen nappaamalla ja treenaamalla mahdollisimman monta ja toinen toistaan taitavampaa Pokémonia. Työsarkaa on valtavasti, sillä kiinniotettavia hirviöitä on noin 400 variaation verran. Kattavan Pokédexin ohella myös pelialue on laaja. Tutut Johto- ja Kanto-maailmat sisältävät lukuisia kaupunkeja, luolastoja sekä paljon pientä ihmeteltävää. Nähtävää ja tutkittavaa riittää kymmeniksi tunneiksi, kun pelin viehätysvoima pitää tiukasti pauloissaan.

Taistelut koukuttavat

Vuoropohjaiset taistelut noudattavat sarjan perinteitä: kamppailut vaativat harkintaa ja taktikointia, kun mukaan voi ottaa kuusi Pokémonia, joita sitten komennetaan haluamassaan järjestyksessä. Roolipelimäinen taistelusysteemi ei riko kaavaa, vaan antaa edelleen hauskaa, nopeatempoista ja kannustavaa pelaamista. Hahmonkehitys on sekin osaltaan vauhdikasta, mikä motivoi erilaisten strategioiden tutkimiseen ja useiden Pokémonien kouluttamiseen. Tiiminsä kyvykkyyttä pääse testaamaan langattomasti, kun kavereista otetaan mittaa monipuolisessa verkkopelissä.

Peli pitää etenemisen mielekkäänä ja innostaa tavalla, josta voi kiittää etenkin tekemisen runsautta sekä sen joustavaa rytmitystä. Seuraava saavutus ja suuremmat kokonaisuudet ovat jatkuvasti tiedossa sekä juuri kutkuttavasti sormien ulottuvilla. Vaikka tarina itsessään ei houkuttele pelaamaan, pitävät uudet sivuhahmot ja monipuolinen sisältö etenemisen hauskana. Tämä on näyte mainion pelisuunnittelun voimasta, sillä itseään toistavasta rakenteesta huolimatta pelaaminen ei käy pitkäpiimäiseksi.

Aina mukana

Merkittäviä pelillisiä uudistuksia ei nähdä, mutta uudenlaista tekemistä tarjotaan joka tapauksessa. HeartGold ja SoulSilver nimittäin myydään yhdessä Pokéwalker-lisälaitteen kanssa, joka on askelmittarin ja virtuaalilemmikin yhdistelmä. Siihen siirretään langattomasti yksi Pokémon, minkä jälkeen ajatus on ottaa vekotin mukaan ulos. Näin pelaaminen edistyy silloinkin, kun Nintendo DS ei ole päällä: siirretty Pokémon saa lenkkeilyn myötä kokemusta, joka näkyy hirviön palatessa konsoliin. Leikkimielinen vuorovaikutus ei ole lainkaan hassumpaa, ja osaltaan jopa kasvattaa pelaajan suhdetta Pokémoneihinsa.

Tyyliltään pelit jatkavat totutun linjan mukaisesti, mutta iloisesta ja värikkäästä kasvojenkohotuksesta huolimatta olisi parannettavaa ollut etenkin äänitehosteiden ja staattisten taisteluiden saralla. Sarjan veteraanit luultavasti nyrpistävät myös uudistusten vähyydelle sekä sisällön kierrätykselle, vaikka tuttuun pelimaailmaan palaaminen varmasti myös monia miellyttääkin.

Sympaattiset HeartGold ja SoulSilver ovat ansiokkaita pelejä, joiden parissa on mukava viettää aikaa etsiskellen harvinaisempia ja vaarallisempia Pokémoneja. Vaikka uudistuksia kaipaisikin peleihin enemmän, Nintendon kovia standardeja noudattaen ne näyttävät suosikkisarjan parhaassa terässään. Niinpä tähän otolliseen tilaisuuteen kannattaa tarttua, varsinkin jos ei ole Pokémon-peleihin vielä jostain syystä tutustunut.

8/10

Kommentit

Käyttäjän Riepu kuva
Riepu

Oivat remaket sarjan parhaimmista osista.

Käyttäjän mulla60 kuva
mulla60

helvetin hyvä remake!

Käyttäjän JB Gigas kuva
JB Gigas

Aivan loistava

Käyttäjän Asral kuva
Asral

Sisältörikkain ja paras Pokémon

Käyttäjän LavosVsBahamut kuva
LavosVsBahamut

Parhaan Pokemon pelin paranneltu versio.

Käyttäjän Xzanork kuva
Xzanork

Hieno remake :)

Käyttäjän JaKuBo kuva
JaKuBo

Ei kysele

Käyttäjän Packie kuva
Packie

Valitsi Chikoritan. ;)

Käyttäjän Sodanjumala kuva
Sodanjumala

Paras Pokemon-peli koskaan.

Käyttäjän -GoGo- kuva
-GoGo-

Todella hyvä Pokemon peli, kaipaa uudistuksia.