Pokkén Tournament / Arvostelut / pelaaja.fi

Pokkén Tournament

1.04.2016 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
0

Pakko hakata ne kaikki

Pokémon-sarja on taipunut vuosien varrella monenlaiseen muottiin, mutta jostain syystä omaa taistelupeliään taskuhirviöt ovat saaneet odottaa lähemmäs 20 vuotta. Tekken-kehittäjä Bandai Namcon avustuksella Wii U:n pelitarjonta on laajentunut nyt Pokkén Tournamentilla, joka jättää suosiolla käskytyspohjaiset Pokémon-taistelut historiaan ja päästää sen sijaan pelaajat suoraan kaksintaistelevien pokémonien ohjaksiin.

Tyylillisesti Pokkén Tournament on 3D- ja 2D-toimintaa yhdistelevä mätkintäkokemus. Ottelut itsessään tapahtuvat pienillä ympyrän ja soikion muotoisilla areenoilla, joissa taistelut kulkevat edestakaisin kahden eri otteluvaiheen välillä. Ottelut alkavat aina niin sanotusta kenttävaiheesta, jolloin pelaajilla on mahdollisuus pyöriä vapaasti ympäri areenaa ja hyödyntää näin siis koko käytössä olevaa tilaa vastustajan iskujen väistelyyn ja puolustusaukkojen etsintään. Tiettyjen iskujen onnistumisen kautta ottelut siirtyvät vastaavasti väliaikaisesti sivulta kuvattuun kaksintaisteluvaiheeseen, jolloin hahmot voivat liikkua vain eteen ja taakse, mutta kykenevät luomaan monenlaisia ketjuhyökkäyksiä maksimaalista vahinkoa aiheuttaakseen.

Pokkénin taistelujen tapa hyppiä edestakaisin kahden eri vaiheen välillä tuntuu aluksi hämmentävältä, mutta se auttaa lopulta tuomaan kaivattua vaihtelua yhteenottoihin. Koska pelin pelattavuus nojaa varsin yksinkertaisista näppäinpainalluksista syntyviin iskuihin, kävisivät ottelut nopeasti tylsäksi ilman eri vaiheita. Nyt ne pakottavat pelaajat oppimaan kaksi erilaista pelityyliä, joilla molemmilla on aina mahdollista ratkaista ottelujen voittaja.

Taistelijatarjonnaltaan Pokkén Tournament voi tuntua aluksi järkyttävältä pettymykseltä. Kaikista yli 700 taskuhirviöstä peliin on napattu taistelijoita hieman yli kymmenen kappaletta, ja niistäkin kaikista kaksi on vieläpä pikachuja. Namco on tehnyt pääasiallisesti kuitenkin kohtalaista työtä taistelijoiden suunnittelussa. Peruspelattavuudeltaan hahmot ovat periaatteessa hyvinkin samanlaisia keskenään, mutta erilaisten kykyjensä ansiosta niistä kukin tuntuu omanlaiseltaan käyttää.

Suurimmaksi pettymykseksi Pokkénissa jääkin lopulta sen pelitilatarjonta. Perinteisten Versus-tilojen ja varsin pätevän harjoitustilan lisäksi peli tarjoaa koluttavaksi lähinnä Ferrum League -nimeä kantavan yksinpelikampanjan, jossa pelaajat kamppailevat lukuisia Pokémon-kouluttajia vastaan noustakseen lopulta mestarin asemaan. Tila onnistuu muutamassa harvinaisessa kohdassa tuomaan pieniä käänteitä pelin peruspelattavuuteen, mutta tätä ei tapahdu tarpeeksi useasti, jotta se tuntuisi erityisen mielenkiintoiselta pelata.

Pokkén Tournamentin myötä Pokémon-sarja on vihdoin laajentunut taistelupeligenren puolelle ja vieläpä varsin pätevin tuloksin. Taistelujensa teknisyyden ja näin ollen myöskään syvyyden osalta peli ei missään nimessä ole uusi Tekken tai Street Fighter. Vähemmän taistelupelejä pelanneille se tarjoaa kuitenkin tavanomaista helpommin sisäistettävissä olevan mätkintäkokemuksen. Kaikessa pätevyydessäänkään peli ei vain onnistu aina taistelemaan tylsyyttä vastaan.

6/10

Kehittäjä: 
Bandai Namco
Julkaisija: 
Nintendo
Peligenre: 
Tappelu
Julkaisualustat: 
Nintendo Wii U
Pegi-ikärajat: 
K-7

Nostoja