Pro Evolution Soccer 2017 / Arvostelut / pelaaja.fi

Pro Evolution Soccer 2017

7.10.2016 // Kirjoittanut: Jarkko Fräntilä
0
Pro Evolution Soccer 2017 -arvostelu

Sekoitus arcadea ja simulaatiota

Espanjan La Ligassa pelaavan Valencia CF:n kausi lähti lentoon komealla kotivoitolla Real Sociedadista numeroin 2–0. Laukaukset 8–2 eivät jättäneet jossittelun sijaa. Onko tämä vuosi Valencian? Voiko joukkue todellakin lyödä kapuloita rattaisiin Barcelonalle ja Real Madridille?

Seuraava ottelu paikallisvastustaja Villarrealia vastaan kuitenkin masentaa kannattajat. Kuin ihmeen kaupalla hyökkääjä Rodrigo puskee erikoistilanteesta maalin, mutta Valencia on koko ottelun täysin jyrän alla. Villarrealin mieletön prässi on mahdoton purkaa, ja ottelu päättyy 1–1-tasapeliin. Laukaukset ottelussa ovat 14–4 Villarrealille.

PES 2017 -pelissä ei ole kahta samanlaista ottelua, mistä yltä löytyvä esimerkki lienee se paras mahdollinen. Tänä vuonna paikallisotteluissa vastustaja painaa armotta päälle ja rappaa jaloille kunnolla, mikäli palloa hautoo itsellään liian kauan. Tämä tuo paikallisotteluihin täysin uudenlaisen tunteen ja merkityksen. Valencian ja Villarrealin ottelussa tekoälyn ohjastama Villarreal sai kuusi keltaista korttia. Tämä ei olisi edellisissä PES-sarjan otteluissa ollut mahdollista, sillä tekoäly oli todella passiivinen.

Suuri muutos on tapahtunut myös maalivahdeissa. Siinä missä ne aiemmissa versioissa torjuivat palloja ennalta arvattavasti ja samoihin paikkoihin, nyt ne ovat inhimillisiä ja ennen kaikkea parempia. Manuel Neuer pelaa parhaimmillaan 30 metrin päässä maalistaan. Tänä vuonna Crystal Palaceen siirtynyt Steve Mandanda pelaa kuten oikeassa elämässä ja aiheuttaa pelaajalle sydämentykytyksiä joskus täysin järjettömillä vastaantuloillaan.

Pro Evolution Soccer 2017 -arvostelu

"Homma toimi kentällä niin hyvin, että monet jalkapallofanit hehkuttelevat tämän vuoden PES-versiota kaikkien aikojen futispeliksi."

Toisin kuin FIFA-pelisarjassa, pelaajien kyvyillä on valtava merkitys heidän käyttäytymiseensä kentällä. Jokainen pelaaja pelaa kuten oikeassa elämässä niin pitkälle kuin sellainen nyt virtuaalimaailmassa on mahdollista. Nottinghamin ja Bristolin divarikamppailu on juuri sellaista kuin divarikamppailut yleensä sateisena maanantai-iltana ovat. Lyhytsyöttöpeli kannattaa unohtaa, ja peli on keskialueen vääntöä, jossa ei tyylipisteitä jaella. Pallo käyttäytyy realistisemmin kuin ennen, ja esimerkiksi kulmapotkuissa maalinedustalla on välillä täydellinen paniikki päällä – aivan niin kuin kuuluukin olla. Tänä vuonna pelin sisäistä taktiikkaa voi vaihtaa helposti kesken pelin, ja peliään voi rakennella vaikkapa laitojen kautta tai pelata Barcelonan tikitakaa, jolloin puolustus yritetään murtaa lyhytsyöttöpelillä.

Lisenssin puute on aina ollut PES-sarjan suurin ongelma. Tänä vuonna PS4-pelaajat voivat ladata netistä itselleen puuttuvat oikeat nimet ja vaikkapa kokonaiset sarjat, kuten Saksan Bundesliigan. Joel Pohjanpalolla pelaaminenkin näyttää olevan muuten realistista: Leverkusenin koko kansan Jolle latoi ensimmäisessä ottelussaan hattutempun, mutta on ollut seuraavissa oteluissaan varjojen mailla.

Ainoat marmatuksen aiheet tulevat PES 2017 -pelin uratilasta eli Master Leaguesta sekä nettipelistä. Ei niissä vikaa ole, mutta ne ovat pysyneet liki täysin samanlaisina jo vuosia. Etenkin Master League kaipaisi todellista uudistusta, sillä nyt pelisarjassa on palloiltu uraa eteenpäin samalla tavalla jo liian pitkään.

Nämä ovat kuitenkin pieniä valituksen aiheita, sillä homma toimi kentällä niin hyvin, että monet jalkapallofanit hehkuttelevat tämän vuoden PES-versiota kaikkien aikojen futispeliksi. Pelaajan on normaalia ankarammasta arvostelulinjastaan huolimatta yhdyttävä hehkuttelijoiden joukkoon. Arcade ja simulaatio kohtaavat PES 2017 -pelissä tavalla, jollaista ei ole ennen nähty.

9/10

Pro Evolution Soccer 2017 on jalkapallopeli, joka vie realistisuuden uudelle tasolle. Se on peli, jota tullaan muistelemaan samaan tapaan kuin PES 2005:tä.

Jarkko Fräntilä

9/10

Kehittäjä: 
Konami
Julkaisija: 
Konami
Peligenre: 
Urheilu, Jalkapallo
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox 360, Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 3, Sony PlayStation 4
Pegi-ikärajat: 
K-3
Pegi-merkinnät: 
Online

Nostoja