Pro Evolution Soccer 6 / Arvostelut / pelaaja.fi

Pro Evolution Soccer 6

29.09.2006 // Kirjoittanut: Riot
36

Urheilupelien arvosteleminen on ”tavallisia” pelejäkin vaikeampaa. Pitkäaikaisten ja monipuolisten urheilupelien, kuten Maddenin, NHL:n ja Pro Evolution Soccerin, uusien versioiden nyanssien ja pelillisten muutosten havaitsemiseen sekä niiden pelattavuutta koskevien vaikutusten arvioimiseen menee kuukausia ja satoja otteluita.

Voi kulua puolikin vuotta, kunnes on päässyt täysin sinuiksi pelin kanssa ja kokenut kaiken, mitä sen simulaatio voi tarjota. Toisaalta urheilupelit voivat tarjota sellaisia pelillisiä yllätyksiä, jotka selviävät joko parin tai sitten useamman sadan pelikerran jälkeen – tai eivät koskaan, pelaajatyypistä riippuen.

Herää kysymys siitä, pitäisikö vuotuisen urheilupelipäivityksen arvostella henkilö, jolle sarja ei ole ennestään tuttu. Hän lähestyy peliä hyvin erilaisesta näkökulmasta kuin veteraani. En itse usko tällaiseen ratkaisuun. Henkilö, joka pelaa vuosikausien ajan tiettyä pelisarjaa, pystyy varmuudella havaitsemaan syvät pelimekaaniset muutokset ja nyanssit aloittelijaa paremmin.

Urheilupelien tapauksessa valtaosa sarjaa pelaavista on siihen perehtyneitä aktiivipelaajia, joille pienet nyanssit ja uudistukset ovat elintärkeitä asioita. Tällaisia ei pelisarjaan perehtymätön henkilö pysty huomaamaan. Samalla on kuitenkin huomioitava pelin toimivuus uusien pelaajien näkökulmasta. Hankalaa.

Annoin viime vuonna Pro Evolution Soccer 5:lle arvosanaksi 8/10, ja näin jälkeenpäin on todettava sen olleen virhearvio. PES5 on lähempänä täyttä kymppiä, vaikka siinä toki on pieniä virheitä. Siitä ei kuitenkaan – edes vuoden pelaamisen jälkeen – ole ilmennyt pelattavuutta kampittavia ongelmia. Ruotsalaisia lainatakseni: det funkar.

Virheitä löytyy Pro Evolution Soccer 6:stakin, joka ei päällisin puolin ole kovin erilainen kuin viime vuoden peli, mutta veteraaneille erot ovat hetkessä selvät. Paluuta vanhaan ei ole.

PES5 oli ja on aloittelijoille vaikea ja jopa turhauttava, koska maaleja syntyy vähän. Maalithan ovat jalkapallon suola. PES6:een pääsee nopeammin mukaan, mutta pelko siitä, että luvassa olisi veteraaneille vaikeammillakin vaikeustasoilla läpihuutojuttu, voidaan unohtaa.

Pienet muutokset ovat isoja muutoksia

Ruudunpäivityksen sulavuus ja pelikentän tapahtumien orgaanisuus ovat heti silmiinpistäviä asioita. PES5:ssä pelaajien animaatio näytti tietyissä kohdin kulkevan kiskoilla, mutta nyt liikkeissä on elävyyttä. Toinen nopeasti huomattava juttu on pelaajien parempi sijoittuminen. Pelatessa on avarampi olo, vaikka kentät ovat varmasti yhtä suuria kuin aikaisemminkin.

Laitojen kautta ei enää tulla yhtä helposti, eikä keskikentälläkään ole paljoa tilaa. Pelin tempoa on laskettu hitusen verran, ja pelaajien taitotasojen erot ovat tuntuvia. Taidokkaammat pelaajat eroavat selvästi rivimiehistä. Suomen taannoisessa komeassa tasurissa Portugalia vastaan kaikille kävi varmasti selväksi, että Portugalin surukasvoinen Deco on monta astetta kovempi pelimies kuin yksikään muu kentällä olleista keskikentän raatajista. Sitä hänenlaisensa pallotaiturit ovat tämän vuoden pelissäkin.

Näppärät pelaajat kikkailevat pallon kanssa, kääntyvät vikkelästi ja pystyvät tehokkaasti suojaamaan palloa. Nyt on aivan erilaista pelata Ronaldinholla parin puolustajan puristuksessa, sillä sitä tietää, että peruuttelu ei ole ainoa vaihtoehto, vaan tilanteessa kannattaa haastaa ja peipata.

Hyvä esimerkki on Liverpoolin hyökkääjävahvistus Dirk Kuyt, jonka sähäkkyys tulee nyt oivallisesti läpi, Barcelonan Leo Messistä puhumattakaan. Pikkuisen argentiinalaisen jalat käyvät pelissä sellaista tahtia, että hirvittää. Kunnes laittaa vaikkapa George Boatengilla kaverille ns. räpströmin.

Topparin ollessa selässä kiinni voi taidokas hyökkääjä tehdä supernopean käännöksen ja spurtata ohi topparin à la Samuel Eto’o, mikäli puolustava pelaaja ei ole varuillaan. Puolustaessa on oltava todella varovainen, ettei pelaa itseään ulos tilanteesta. Vaarallisten hyökkääjien kimppuun ei enää voi huoletta kaasutella karvausnapilla ja ottaa tilanteesta virhe. Tai lähettää tekoälyn ohjaama pelaaja karvaamaan liian aggressiivisesti. Tuloksena on useimmiten nöyryytetty puolustaja. Ajoitus on nyt ensisijaisen tärkeää.

Yksi silmiinpistävimmistä eroista on taklausten ”kantoalue”. Liukutaklaus ei ole yhtä ulottuvainen liike kuin ennen, mikä on pelkästään hyvä muutos.

Viime vuoden pelin pahimpia ongelmia olivat jatkuvat katkot ja karvaamisen helppous. Pelkkä karvaaminen aiheutti lukemattomia vapareita ja katkoja, puhumattakaan kovemmista taklauksista. Nyt karvaaminen ei juuri johda rikkeisiin saati taklauksiin. Vahvat pelaajat karistavat palloa tavoittelevan puolustajan pois tasapainosta ja jatkavat matkaa.

Katkoja tulee nyt reilusti vähemmän, etenkin konetta vastaan pelatessa, joten erikoistilanteitakin tulee vähän. Parempi tosin näin, sillä nyt pilli ei soi joka viides sekunti. Joissakin tapauksissa vaparin voi antaa lennosta ja yrittää näin yllättää vastapuolen pelaajat, ennen kuin he ehtivät ryhmittyä.

Kuninkaan paluu

Pallo liikkuu aiempaa hitaammin ja tuntuu painavammalta – hyvä muutos tämäkin. Se vaikuttaa etenkin syöttöpeliin, josta Seabass puhuukin haastattelulaatikossa.

Hitaampi tempo ja parempi syöttösysteemi antavat mahdollisuuden kokea, millaista on olla hallitseva keskikentän pohjan pelinrakentaja, kuten Michael Carrick tai Andrea Pirlo. Syötöt on suunnattava ja ajoitettava aiempaa paremmin. Syötön laatuun vaikuttavat monet asiat, kuten pelaajan asento, pelitilanne ja niin edelleen. Jos painelee hädissään syöttönappia heti pallon saadessaan, tuloksena on pelkkiä harhasyöttöjä.

Korkeat syötöt ja kaaripallot toimivat aiempaa nautinnollisemmin. Pelaaja voi syöttää puolustuksesta korkeita kaaripalloja hyökkääjien juoksureitille ja lähettää kaaripalloja viistoon aiempaa huomattavasti paremmin. Läpisyötöt jäivät PES5:ssä lähes hyödyttömiksi, mutta nyt ne ovat tehokas ase puolustussumpun murtamiseen.

PES5:ssä meni pitkään tottua tähtihyökkääjien kanumaiseen tapaan pommittaa pallo reilusti maalin yli tai ohi vain parista metristä. Nyt sihti on paremmin kohdillaan, mutta jos veto ei lähde hyvästä asennosta, boksin sisällä kiskaistut vedot lentävät edelleen yleensä reilusti yli tai ohi. Pelaajien kyvyt tuntuvat tälläkin osa-alueella. Kristiina, anteeksi Cristiano Ronaldo vetäisee juuri samannäköisellä tavalla kuin oikeastikin, ja miehen vedoissa on ruutia, toisin kuin vaikkapa Emanuel ”Uusi Kanu” Adebayorin ”ruoskissa”.

Vaparivetojen ajoitus on muuttunut, joten jos oli kova poika upottamaan vapareita PES5:ssä, nyt joutuu opettelemaan homman uusiksi. Ilahduttavaa on se, että vapareista pystyy syöttämään aikaisempaa paremmin, eikä pallo aina pysähdy muuriin, kun yrittää syöttää lähettyvillä olevalle omalle pelaajalle.

Harhauttamisen aatelia

R2-napista suoritettava sivuaskelharhautus ei enää ole samaa luokkaa kuin ennen, eikä pelaaja voi jatkuvasti ”sivuaskeltaa” pitämällä nappia pohjassa. Sivuaskeleen voi edelleen toteuttaa, mutta tuloksena on vain pieni, realistisemman näköinen sivuaskelharhautus. Harhauttaminen on enemmän kiinni risti- tai analogiohjaimella tehdyistä nopeista liikkeistä ja taidokkaista, harhautuksen jälkeen R1:llä suoritettavista spurteista. Meininki on paljon aiempaa aidomman näköistä.

Pääpeliäkin on paranneltu. Nyt hyökkäävä ja puolustava pelaaja kamppailevat pääpalloista aiempaa paljon realistisemmin. Pakki voi kömpiä hyökkääjän niskaan, mutta isokokoinen, hyvin päällään pelaava hyökkääjä, kuten Van Nistelrooy tai Mido, voi tiputtaa todella maukkaita palloja keskikentältä hyökkäystä tukemaan lähteneille pelaajille. Päällä jatketut pallot eivät nyt leijaile korkeuksiin, vaan painuvat sinne minne pelaaja ne suuntaakin.

Pääpelin muokkaaminen tuntuu etenkin kulmatilanteissa, jotka ovat vaarallisempia kuin PES5:ssä, jossa kulmista ei käytännössä tehty maaleja. Tosin oikeassa futiksessakin tehdään alati vähemmän maaleja kulmapotkuista.

Joka tapauksessa toppareilla on nyt syytä ottaa kovat pääpelaajat syleilyynsä, sillä muuten omissa kolisee ja usein. Itse asiassa aluksi pelottavan usein. Kun oppii kunnolla merkkaamaan hyvät pääpelaajat, niin tilanne lutviutuu, mutta kulmista tulee joka tapauksessa aiempaa runsaammin vaarallisia tilanteita.

Koirataistelija

Uusista pelitiloista merkittävin on International Challenge, jossa luotsataan joukkue läpi karsintojen aina MM-loppukilpailuun. Tämä on ihan mukava lisä, joskin typerästi alkulohkoissa on vain neljä joukkuetta, joten kovin realistista karsintaa ei pääse pelaamaan. On kuitenkin ihan hauska veivata Suomella tiensä karsinnoista aina MM-finaaliin asti ja katsella kyynel silmissä, kun Litti nostaa pokaalin.

Master League -pelitilaan ei ole tehty suuria muutoksia, vaan lähinnä viilausta pelaajien kykyjen kehittämisessä. Yksi viime vuoden isoista virheistä on sentään korjattu. Pelaajat eivät enää ole henkihieverissä parin pelatun ottelun jälkeen, vaan kunto kestää hyvin läpi kauden parin matsin lepotauolla. Sama pätee League-tilan peleissä.

Pelaajia voi treenata otteluihin pelkällä napin painalluksella siinä toivossa, että siniset kuntonuolet muuttuisivat tulipunaisiksi, mutta liika harjoittelu myös väsyttää pelaajia.

Pelaajat on jaettu useampiin pelaajatyyppeihin kuin ennen, joten on helpompi löytää haluamansa kaltainen pelaajatyyppi. Jos haluaa hyvän pääpelaajan, selataan ”dogfighter”-pelaajalistaa, ja jos halutaan Phil Nevillen tyyppinen jokapaikanhöylä, niin selataan ”utility player” -listaa.

Sarjan antiikkinen presentaatio ja kehityksen pysähtyminen kyseisellä osa-alueella on lähes häpeällistä. Kun katselee, kuinka EA:n 07-urheilupeleihin on integroitu ESPN-urheilukanavan tv- ja radiolähetyksiä ja kaikkea muuta kivaa, ei voi kuin ihmetellä Konamin olematonta panostusta lippulaivapelisarjansa presentaatioon.

Se, että voin FIFA 07:ssa lukea soccernet.comin viimeisimmät uutispäivitykset ja seurata reaaliaikaista uutistickeriä, ei varsinaisesti vaikuta pelattavuuteen, mutta kokonaisuuteen kyllä. Toki PES-sarjan amatöörimäisessä presentaatiossa on charminsa, mutta samalla se luo harrastelijamaisen fiiliksen, jota ei edesauta usein kömpelö englanninkielinen käännös. Vuosien jälkeen turhauttaa, ettei tällä rintamalla kyetä tekemään minkäänlaisia edistysaskelia.

Mutta tärkeimmällä osa-alueella eli pelikentän tapahtumien simuloinnissa Pro Evolution Soccer 6 on jälleen huima osoitus tekijöidensä jalkapallon ymmärryksestä ja pelisilmästä. Konetta vastaan pelaaminen on viihdyttävää, sillä se osaa tehdä maaleja aikaisempaa useammilla tavoilla. Toki tekoälyn kikat oppii ajan myötä, mutta ihmispelaajia vastaan pelatessa PES6 ei varmasti väsy ennen sarjan seuraavaa peliä. Matseissa tulee niin paljon ihmeteltävää ja uskomattomia tilanteita, ettei pelaamiseen kyllästy.

Keväällä Japanissa julkaistun Winning Eleven 10:n heikkoudet, kuten maalivahtipeli ja keskikentän sumputus, on lähestulkoon korjattu. Kaksinpelissä tuntuu siltä, että veskarit sylkevät sivuillensa ja eteensä hieman enemmän kuin tekoälyn ohjaamia joukkueita vastaan pelatessa, mutta loppujen lopuksi ns. räkämaaleja ei testisession aikana tullut vaarallista määrää.

PES6:ssa ei ole selviä ongelmakohtia, kuten PES5:ssä läpisyötöt tai rajaheitot, vaan paketti on oivallisessa tasapainossa.

Yksi vielä pimentoon jäänyt osa-alue on verkkopeli, jonka kokeilemiseen Konami ei kyennyt tarjoamaan mahdollisuutta. Niinpä palaamme tähän puoleen seuraavan Pelaajan Verkkorintamaa-palstalla. Sen verran tiedetään, että PS2- ja pc-version omistajat voivat pelata vastakkain, ja PS2:lla voi pelata kahdeksan pelaajan matseja.

Haastattelussa PES-sarjan suunnittelijaguru Shingo "Seabass" Takatsuka ja kansainvälinen tuottaja Aki Saito

Näittekö jalkapallon MM-kisoissa jotakin erityistä, jota halusitte tuoda peliin?

Seabass: Ehdottomasti. Sain kisoista paljon vaikutteita, jotka ovat muovanneet Pro Evolution Soccer 6:tta.

Yksi asia on se, kuinka joukkueet ja pelaajat pitävät palloa. PES5:ssä ja Winning Eleven 10:ssä puolustajat pystyivät suojaamaan palloa niin hyvin, ettei sitä saanut heiltä pois ilman rikettä. Tämä ei ollut lainkaan realistista. Nyt huomioimme pakin fyysisen voimakkuuden ja monia muita ominaisuuksia tällaisissa tilanteissa. Jos nyt suojaat PES6:ssa palloa entiseen tapaan, menetät sen aiempaa paljon helpommin.

Syöttely oli aiemmissa peleissä liian nopeaa. Hidastimme syöttöjen nopeutta ja varmistimme, että oikeassa elämässä hitaasti ja heikosti syöttelevät joukkueet, kuten Japani, eivät pelissä pelaa taidokasta lyhytsyöttöpeliä ja paukuta maaleja Brasilian tyyliin. Tällaista tapahtui PES5:ssä aivan liian paljon.

Muokkasimme myös puolustajien sijoittumista. Kun näin, miten puolustavat pelaajat sijoittuivat ja liikkuivat MM-otteluissa, niin huomasin sen olevan hyvin erilaista PES5:teen verrattuna. Muutimme puolustajien pelaamista hyvinkin paljon PES6:een.

Aiotteko päivittää PES6:n joukkuetietoja netin kautta?

Seabass: Emme. Se ei ole mahdollista lakiteknisistä syistä.

Siksikö ette päivittäneet PES5:n joukkueita netin kautta?

Seabass: Kyllä, edellä mainitusta syystä johtuen. Teknisesti hommassa ei ole minkäänlaisia vaikeuksia. Me voimme ja haluamme tarjota tällaisen ominaisuuden, muttemme halua saada lakisyytteitä niskoillemme. Kaikki työntekijämme ovat suuria jalkapallon ystäviä, ja meistä on aivan yhtä turhauttavaa nähdä pelaajia väärissä joukkueissa ja väärillä nimillä kuin faneistakin.

Miksi Electronic Arts voi päivittää FIFA-peliensä joukkueita netistä ladattavilla päivityksillä?

Seabass: Electronic Arts on meitä edellä lisensoimisessa. Heillä on FIFA-lisenssi, joka on suurin ja arvovaltaisin. Me yritämme aina parhaamme, mutta etenemme joka vuosi pienin askelin.

Microsoft ilmoitti Games Convention -messuilla, että seuraavan sukupolven futispelejä pelataan vuoden 2007 syksyyn asti vain Xbox 360:lla. Pitääkö tämä paikkansa?

Aki Saito: Ei todellakaan, tässä tapahtui väärinkäsitys. Me emme koskaan luvanneet PES6:n olevan Xbox 360:n yksinoikeuspeli 12 kuukauden ajan. Me lupasimme PES6:n olevan Xbox 360 -yksinoikeuspeli vain vuoden 2006 ajan.

Toisin sanoen PlayStation 3 -versio on kehityksessä ja ilmestyy jo ensi keväänä? Entä Wii?

Seabass: PlayStation 3 -versio on työn alla, mutta enempää en voi sanoa. Tähän liittyy paljon yrityspoliittisia asioita. Wii-versiota emme ole aloittaneet, olen vasta ideoimassa sitä.

Aki Saito: Tämä on enemmän minun alaani [naurua]. Me haluamme, että PES-sarjaa voi pelata mahdollisimman laaja yleisö, ja haluamme pelisarjan ilmestyvän mahdollisimman monella alustalla.
Haluamme olla tasa-arvoisia, oli kyseessä kuinka hyvä markkinointisopimus tahansa. Tämä on Konamin virallinen kanta asiaan.

Aiotteko jatkaa sarjaa PlayStation 2:lla?

Seabass: Kyllä. Kun PlayStation 2 ilmestyi, jatkoimme PS one -versioiden julkaisemista vielä kahden vuoden ajan. Uskon, että julkaisemme PES-sarjaa PS2:lle huomattavasti pidempään, koska tiedämme, että PS2:lla pelaavia faneja on paljon. Emme kuitenkaan aio tehdä vain keveitä päivityksiä, vaan tuoda PS2-versioonkin joka vuosi uusia ominaisuuksia.

Keskitymme kuitenkin jatkossa entistä enemmän uusien konsoleiden hyödyntämiseen. Emme halua vain päivittää sarjaa tehokkaammille konsoleille, vaan hyödyntää niitä jatkossa parempien ja monipuolisempien pelien tekemiseen.

Xbox 360 -versio kuitenkin tuntuu enemmän Xbox-version teräväpiirtopäivitykseltä. Pelaajien kasvot ja animaatio ovat hienoja, mutta esimerkiksi stadionit näyttävät samoilta kuin PS2:lla. Kierrätittekö materiaalia viime vuoden Xbox-versiosta?

Seabass: Koska kyseessä on uusi konsoli ja uutta tekniikkaa, emme voineet käyttää vanhaa materiaalia. Kaikki on tehty alusta alkaen uusiksi. Xbox 360 -versio on kuitenkin vasta ensimmäinen askel. Tulevina vuosina Xbox 360-PlayStation 3- ja ehkä Windows Vista -versiot parantuvat graafisesti. Uudet konsolit tarjoavat valtavasti tehoja, joista olemme hyödyntäneet vasta murto-osan.

Vaihtopelaaja

Kirjoittanut [pelaaja_author:9]

Pro Evolution Soccer 6 sopii minulle. Jokavuotiset hienosäädöt osuvat tällä kertaa suoraan omaan pelityyliini: palloa on helpompi pitää hallussa niin yksilötasolla kuin joukkueenakin, ja maata pitkin syöttelemällä tehdyt hyökkäykset etenevät terävästi. Harhautusnappeja ja monimutkaisia nappiyhdistelmiä ei tarvitse käyttää, vaan pelkällä analogiohjauksella voi haastaa puolustajat.

Oikeastaan hyviin tekopaikkoihin pääsee ajoittain liian helposti, jolloin peli tuntuu rokottavan yli ja ohi lähtevillä vedoilla, vaikka ohjaimella antaisi juuri oikeat komennot. Toisaalta huippukunnossa olevat eli punaisella pystynuolella merkityt pelaajat ovat murhaavan vaarallisia.

Itse nautin Pro Evolution Soccer 6:n pelaamisesta huomattavasti enemmän kuin sen Japani-versiosta eli Winning Eleven 10:stä. Maalivahdit torjuvat taas paremmin, eikä tekoälykään pääse näin hyötymään WE10:tä piinanneista paluupalloista. Ainoastaan lähietäisyydeltä maalivahti saattaa torjua pallon eteensä.

Kun oma pelityylini on pitää vastustaja laukomassa etäältä, tämäkin uudistus sopii minulle erinomaisesti.

9/10

Kommentit

Käyttäjän Scarface kuva
Scarface
Käyttäjän Jasu kuva
Jasu

Paljon mainioita parannuksia PES5 nähden.

Käyttäjän Robs kuva
Robs

ihan hyvä peli.

Käyttäjän jones kuva
jones

Helppoa:Parhaasta vieläkin parempi!!

Käyttäjän Pelaaja_Ossi kuva
Pelaaja_Ossi

Paras PES pelillisesti, muttei sisällöllisesti.

Käyttäjän Slobberi kuva
Slobberi

Huonoin PES tähän mennessä. 5 on kurko.

Käyttäjän zimi kuva
zimi

Hyvä peli, kun otetaan huomioon mm. ps2 resurssit

Käyttäjän Janecky kuva
Janecky

Nettipeli parantunut. Kaverien kesken kurko

Käyttäjän Motukka kuva
Motukka

Odotin enemmän

Käyttäjän ruler kuva
ruler

Toisen pelaajan ärsytys nappula puuttuu. PARAS!