Professor Layton and the Lost Future on japanilaisen pulmapelisarjan kolmas osa. Sen arvosteleminen on siitä erityisen hankalaa puuhaa, että pelinimikkeitä erottaa selkeästi toisistaan oikeastaan vain niiden kertoma tarina. Perusasetelma sen sijaan pysyy aina samana. Juonta kuljetetaan välianimaatioiden ja henkilöhahmoille käsikirjoitetun dialogin avulla, mutta itse pelaaminen tapahtuu ratkomalla kaikenlaisia hauskoja aivopähkinöitä, matemaattisia pulma sekä loogista päättelykykyä kysyviä tehtäviä.

Osa tämän salapoliisiseikkailun tiimellyksessä takataskuun kerätyistä visaisista ongelmista on onnistuttu istuttamaan tarinankerrontaan varsin saumattomasti, mutta erityisesti lukuisilta sivuhenkilöiltä saadut tehtävät tuntuvat edelleen pahasti päälle liimatuilta. Layton-pelien todellinen vahvuus ja erikoisuus onkin juuri siinä, että tämä ei syystä tai toisesta rokota pelaajan omaa tarinaan uppoutumista lainkaan. Ensimmäisestä pulmasta aina viimeiseen visaiseen kysymykseen asti juoni pitää takuuvarman tiukasti otteessaan, ja moniin tehtäviin tekee myös mieli palata läpipeluukerran jälkeen uudelleen. Tämä onnistuu edelleen yhtä vaivattomasti tutkimalla aiemmista osista tuttua professorin omaa matka-arkkua, jonne tallentuvat automaattisesti kaikki ratkaistut ja ratkaisua vaille jääneet aivopähkinät.

Aivojumppaajien aikamatka

Hershel Layton ja hänen nuori apurinsa Luke Triton ovat hyvätapaisia herrasmiesetsiviä, jotka joutuvat eriskummallisiin ja tavan takaa lähes surrealistisiinkin seikkailuihin. Professor Layton and the Lost Future kertoo kenties vielä edellisiä osiakin hullumman juonen, jonka keskiössä on aikamatkailun mahdollisuus. Samalla peli toimii myös trilogian mittaisen juonikaaren päätöstarinana. Visuaalisesti tämä uusin seikkailu on erittäin korkeatasoinen, ja ääninäyttely toimii sekin lähes moitteettomasti.

Pelin tapahtumat saavat hyvin jännittävästi alkunsa salaperäisestä kirjeestä, jonka lähettäjäksi paljastuu kymmenen vuoden päässä tulevaisuudessa majaileva Luke-apuri itse! Nykyhetkessä seikkailevat Layton ja Luke yrittävät aluksi selvittää kirjeen aitoutta, mutta pian he ajautuvat mukaan eriskummallisiin tapahtumiin, joihin liittyy muun muassa aikakone, kadonneita tiedemiehiä ja kokonainen joukko äkkivääriä juonenkäänteitä. Vetävästi kerrottu mysteerijuoni on kuitenkin vain tekosyy pakottaa pelaajalle mietintämyssy päähän ja kieli keskelle suuta erilaisten pulmatehtävien ratkomiseksi. Aivopähkinöitä löytyy yhteensä reilut 160 kappaletta, ja aiempien osien tapaan lisäkysymyksiä voi halutessaan hamstrata langattoman verkkoyhteyden välityksellä.

Pelin ”visailuluonteen” takia tarinan eteneminen jähmettyy paikalleen välillä parhaimpienkin mestaripäättelijöiden käsissä, mutta onneksi Professor Layton and the Lost Future tarjoaa jumiin juuttuneille pelaajille useita erilaisia apuvälineitä. Erittäin hyödyllinen toiminto on esimerkiksi mahdollisuus piirtää Stylus-kynällä kosketusnäytön pulmakentän päälle omia muistiinpanoja eri väreillä. Tämä auttaa monessa tarkkaavaista hahmotuskykyä vaativassa tehtävässä merkittävästi. Vihjeitä saa tuttuun tyyliin myös ostaa pelimaailmasta kerättävillä kolikoilla, ja aina voi yrittää uudelleen. Layton-pelien suunnaton viehätys perustuu niiden kiireettömään luonteeseen, joka on omiaan herrasmiessalapoliisitarinoiden ystäville. Pelaaminen kysyy kärsivällisyyttä, mutta ongelmanratkonta tuntuu sitäkin palkitsevammalta, kun tarina jälleen nytkähtää yhden mysteerin verran eteenpäin.

Layton seikkailee valkokankaalla

Myös meillä täällä länsimaissa yleisösuosikiksi ja todelliseksi arvostelumenestykseksi noussut pulmapelisarja Professor Layton on Japanissa erittäin suosittu. Nousevan auringon valtakunnassa tarinaa tosin kuljetetaan hieman eri tahdissa kuin täällä, vaikka japanilaisten pelisarjojen lukumysteereihin perehtyneille tämä tuskin tulee yllätyksenä. Sen sijaan yllättävän nopeasti esimerkiksi Englannin markkinoille on napattu viime vuoden lopulla ensi-iltansa saanut ensimmäinen kokopitkä Layton-animaatioelokuva nimeltään Professor Layton and the Eternal Diva. Pelisarjan kronologiassa elokuvan tapahtumat sijoittuvat välittömästi pelin Professor Layton and the Spectre’s Flute jälkeen, ja se ammentaa edelleen pelin kuolemattomuutta käsittelevästä juonesta.

Professor Layton and the Eternal Diva julkaistiin Englannissa suoraan dvd:lle lokakuussa, ja se on saanut lukuisia hyviä arvosteluita. Level-5 ehti jo hetki sitten ilmoittaa, että se toivoo julkaisevansa tulevaisuudessa yhden Layton-elokuvan vuodessa. Seuraava täyspitkä Layton-animaatio onkin jo tuotannossa.

9/10
Lisää luettavaa