Quantum Break (Steam-versio) / Arvostelut / pelaaja.fi

Quantum Break (Steam-versio)

5.10.2016 // Kirjoittanut: Markus Heino
0
Quantum Break (Steam-versio) -arvostelu

Ajanseisauttavaa viihdettä, nyt höyrytettynä

Alkuvuoden kotimainen videopelitapaus oli kiistatta Remedy Entertainmentin Quantum Break, joka julkaistiin konsoliyksinoikeutena Xbox Onelle huhtikuussa. Konsolijulkaisua säesti myös pc-käännös Microsoft Store -kauppapaikalle ja mahdollisuus pelata samaan hintaan tietokoneella, mikäli pelin osti digitaalisena versiona Xbox Onelle. Rosoisen vastaanoton saanut pc-käännös saa nyt uuden mahdollisuuden suuremman yleisön Steam-julkaisuna vajaat puoli vuotta myöhemmin, joten toivoa sopii, että kulunut aika on käytetty teknisten ongelmien korjaamiseen ja pelitietokoneiden suuremman tehon valjastamiseen.

Quantum Breakin Steam-versio ei eroa sisällöllisesti alkuperäisestä Xbox One -versiosta, joten lisätehtäviä tai laajennuksia tarkkaan rakennettuun tarinaan ei ole lisätty. Peli seuraa aikaa taivuttavia supervoimia omaavan Jack Joycen taistelua pahaa Monarch Solutions -suuryritystä ja sen johtajaa Paul Sereneä vastaan. Jackia ohjataan läpi kauniisti toteutetun ja tunnelmallisen pelimaailman, jonka ajan virta on vaarannettu katastrofaalisin seurauksin. Ajan rakenteen hajoaminen mahdollistaa ympäröivän maailman kuvaamisen näyttävillä seisahduksilla ja tuhovoimaisilla tutinoilla. Ne muokkaavat pelialueita ja haastavat Jackin käyttämään tuliaseiden lisäksi myös omia kykyjään, joiden avulla vihollisilta pääsee suojaan tai heidät voi vaikkapa seisauttaa paikalleen ammuttavaksi.

Toimintakohtaukset ovat Remedyn tapaan elokuvallisia ja räjähtäviä, mutta juonen moniulotteisuus viihdyttää, erityisesti pelin viiden luvun väleissä esitettäviä näytellyn televisiosarjan jaksoja seuratessa. Quantum Break eroaa peruskaavan kolmannen persoonan toimintapeleistä rakenteensa ansiosta myös siltä osin, että vihollisten leiriin kurkitaan jokaisen luvun lopussa tehtävän valinnan muodossa. Junction-nimeä kantavat valinnat vaikuttavat Jackin pelimaailmassa kohtaamiin haasteisiin sekä televisiosarjan tapahtumiin.

Quantum Break (Steam) -arvostelu

"Merkittävimpiä parannuksia ovat kuitenkin resoluution valinta ja lukitsematon ruudunpäivitysnopeus, jotka onnistuvat nostamaan pc-version teknisesti omalle tasolleen."

Suurin kysymysmerkki Quantum Breakin uudessa Steam-julkaisussa on sen tekninen suoriutuminen, sillä huhtikuun alussa Microsoftin Windows Games -pelikirjastoon julkaistu pc-käännös oli alkujaan jopa karmaisevan huonolaatuinen verrattuna konsolijulkaisuun. Tietokoneella pelaaville tuttuja työkaluja graafisen ulkoasun hienosäätöön on jonkin verran, mutta huomionarvoista on myös se, että peli pyörii tasaisesti korkeilla asetuksilla myös kolme vuotta vanhalla pelitietokoneella. Merkittävimpiä parannuksia ovat kuitenkin resoluution valinta ja lukitsematon ruudunpäivitysnopeus, jotka onnistuvat nostamaan pc-version teknisesti omalle tasolleen.

Outona yksityiskohtana Quantum Breakin Steam-version välianimaatiot ovat pelikokemuksen nykivintä antia. Juonta tiiviisti kuljettavissa kohtauksissa kuuluisi ihailla Remedyn erinomaista liikkeenkaappausosaamista, näyttelijöiden liikkeitä ja kasvonanimaatiota, mutta omaa pelikokemustani häiritsivät lukuisat töksähtelyt ja tunnelmaa rikkovat seisahdukset.

Jos pitäisi valita kolmesta Quantum Breakin julkaistusta versiosta paras, saisi Steam-käännös ääneni tekniseltä kantilta, latausnopeudesta ja toiminnan sulavuudesta tietokoneen näytöllä, mutta sohvalta käsin pelattuna eroja konsoliversioon ei juuri huomaa, kunnes välianimaatioiden töksähtelevyys kertoo, mitä versiota olen pelaamassa.

8/10

Quantum Breakin Steam-versio on komean konsolipelin kelvollinen pc-käännös, joka käyttää harmittavan maltillisesti tehokkaiden pelitietokoneiden lisävääntöä.

Markus Heino

8/10

Kehittäjä: 
Remedy Entertainment
Julkaisija: 
Microsoft Studios
Peligenre: 
Toiminta
Julkaisualustat: 
Tietokoneet, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-16
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Väkivalta

Nostoja