RACE – WTCC GAME / Arvostelut / pelaaja.fi

RACE – WTCC GAME

3.01.2007 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
0

Simbin on palannut uuden ajopelinsä myötä. Realismi on päivän sana, mutta onko peli hauska?

SimBin on varmasti kaikille autopelien ystäville tuttu nimi. Erinomaisesta GTR-sarjasta vastaava ruotsalaistiimi on aina painottanut realismia ja uskollisuutta simuloimalleen lajille. Samaa rataa jatkaa myös RACE, WTCC-vakioautosarjan virallinen peli. Virallisuus alkaa jo pelin puitteista. Peli sisältää kaikki kauden 2006 autot, tallit, kuskit ja radat viimeisen päälle toteutettuna. Kaiken kukkuraksi peli on vielä ratkiriemukasta pelattavaa – ainakin jos laitteisto on kunnossa.

Huippurealismia

RACE on toteutettu SimBinille tyypillisellä, pikkutarkalla otteella. Kaikki radat ja autot on mallinnettu prikulleen oikein. Varoituksen sana Need for Speed -faneille: RACE on helpoimmalla vaikeustasollaankin mallia realistinen ajopeli. Vaikeutta nostamalla saa käsiinsä huippurealistisen ajosimulaation, jolla erotellaan pikkupojat todellisista tekijöistä. Erilaisia säätöjä löytyy sivukaupalla ja ne kaikki vaikuttavat selkeästi ajotuntumaan. Jarrujen ja jousituksen asetukset, alustan jäykkyys ja monet muut asiat ovat autohullujen viriteltävissä. Mihinkään ei toisaalta tarvitse koskea, sillä oletusasetuksillaankin peli on oikein mukava ajaa. Näin siis sillä oletuksella, että omistaa ratin, mielellään vielä force feedbackilla varustettuna. Oma urani alkoi näppäimistöllä, eikä peliä pystynyt käytännössä edes pelaamaan. Kääntyminen on nykivää ja kulmikasta, eikä kaasun tai jarrun hienosäätökään onnistu. Painajaismaista, eikä paljon paremmin mene peliohjaimellakaan. Ohjauksen herkkyyttä voi säätää, mutta vaihtoehdot kallistuvat tällöin lähinnä yli- ja aliohjauksen välille. Ratilla kaikki on toisin ja ajaminen on puhdasta juhlaa. Automallien erot pääsevät oikeuksiinsa ja oman suosikin etsintä voi alkaa. Erilaisten ratojen ja pinta-olosuhteiden erot tuntuvat ja ajaminen on huippurealismista huolimatta ratkiriemukasta. Huvittavasti pelissä on mukana myös kaksi legendaarista mallia 20 vuoden takaa, sekä lisäksi Mini-Cooperit. Muiden automallien tapaan myös niillä voi ajaa täysiä kausia harjoitussessioineen. Mainio idea, joka lisää peliin heti kunnon wanhan ajan fiilistä.

Peltiä ryttyyn

Pelin keskipisteessä on täysipainoinen WTCC-kausi, joka käsittää 10 kisaa eri puolilla maailmaa. Mukana on Magny-Coursin ja Monzan kaltaisia legendaarisia ratoja. Kisat käsittävät vapaan harjoittelun lisäksi aika-ajot, lämmittelysessiot ja WTCC-erikoisuutena kaksiosaisen kisan. Kummankin session pisteet lasketaan yhteen ja niillä ratkaistaan viikonlopun voittajat. Audiovisuaaliselta toteutukseltaan peli on näyttävä, mutta turhan kliininen. Autot on mallinnettu aitojen valmistajien piirustusten mukaan ja sen huomaa. Jokainen mutka on kohdallaan ja kaiken huippuna autot liikkuvat radalla todella realistisen näköisesti. Valitettavasti ne näyttävät myös täysin 3d-malleilta, sillä niistä puuttuu kaikki kulumisen jälki, eikä edes hietikolla kyntäminen likaannuta maalipintaa. WTCC-autoilu sopii lajina hienosti pelin aiheeksi. Kisat ovat vauhdikkaita, mutta eivät mitään F1-tyyppistä letka-ajoa. Radalla haetaan aggressiivisesti tilaa ja kontaktia tulee vähän väliä. Autot vaurioituvat kisan tiimellyksessä ja pahimmat mällit tuntuvat koko kisaviikonlopun ajan. Mällit eivät valitettavasti näy ulospäin, ainakaan helposti. Varsinkin moninpelissä pelin kontaktilaji-tyyppinen meininki pääsee oikeuksiinsa ja se tukeekin mahdollisuutta ajaa täysiä kisaviikonloppuja netin välityksellä. RACEsta ei löydy hakemallakaan kuin pientä nillittämisen aihetta. WTCC ei välttämättä kiinnosta aiheena kaikkia. Satunnaista huristelua hakevat masentunevat myös heti kättelyssä, mutta tämä on vain osa pelin luonnetta. Realististen autopelien ystävien juhla-aika jatkuu ja varsinkin kaikki GTR:n ystävät saavat varmasti rahoilleen vastinetta.

Mikä ihmeen WTCC?

WTCC, eli FIA World Touring Car Championship on vakioautojen rata-autoilun mestaruussarja. Vaikka nyt juhlitaan virallisesti 20-vuotisjuhlia, historia on synkeä. 1987 – WTCC kehitetään eurooppalaisen rata-autoilusarja ETCC:n jatkeeksi, mutta ei saavuta menestystä. Lappu lyödään luukulle jo ensimmäisen kauden jälkeen. 1993 – Italian Monzan radalla järjestetään kansallisten vakioautosarjojen voittajille maailmancup. Kisa käytiin uusiksi kahtena seuraavanakin vuotena, 1994 Donington Parkilla ja 1995 Paul Ricardilla. 2002 – Eurooppalainen rata-autoilusarja ETCC herätetään uudelleen henkiin ja se löytää nopeasti yleisönsä sateliittilähetysten ansiosta. 2005 – Kiertue laajenee maailmanlaajuiseksi, saavuttaa pelissä esiintyvän muotonsa ja saa nimen WTCC. Monet autovalmistajat, etunenässä BMW, Alfa Romeo ja Seat panostavat aktiivisesti sarjaan, joten tulevaisuus näyttää aiempaa ruusuisemmalta. Sarjassa ajaa kaudella 2006 66 kuljettajaa, mutta ei yhtään suomalaisia.

Alkuperäinen pistemäärä: 88/100

9/10

Kehittäjä: 
SimBin
Julkaisija: 
Eidos Interactive
Peligenre: 
Ajopeli
Julkaisualustat: 
Tietokoneet, Microsoft Windows