Railway Empire / Arvostelut / pelaaja.fi

Railway Empire

15.05.2018 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
0

Ja juna kulkee vaan

Junapelit ovat aina olleet mukavia. Aina Sid Meier’s Railroad Tycoonista lähtien minusta on ollut kiva rakennella ratoja, optimoida junareittejä ja viritellä kauppaimperiumiani. Vuosien ajan hyvistä junapeleistä oli huutava pula, mutta viime aikoina tilanne on korjaantunut vauhdilla. Tuorein yrittäjä Railway Empire sisältää paljon hyvää mutta myös ongelmia.

Lähtökohta kuulostaa kovin tutulta, sillä pelaaja on aloittelevan rautatieimperiumin päähenkilö 1830-luvun Amerikassa. Suuret tasangot ja välimatkat odottavat kutsuvasti rautaheposia, jotka sitten laukkaavat kaupunkien välillä kuljettaen ihmisiä ja lastia paikasta toiseen.

Aluksi käytössä ei ole kuin pieniä ja kämäisiä vetureita, jotka jaksavat hädin tuskin vetää muutamaa vaunua. Joka kuukausi kertyvien tutkimuspisteiden avulla voi kuitenkin avata uutta tekniikkaa, kuten erilaisia erikoisvaunuja, parannusosia ja veturityyppejä.

Kaupunkien ohella pelialuetta täplittävät erilaiset farmit, kaivokset ja muut tuotantolaitokset, joista jokainen tuottaa omia raaka-aineitaan. Niitä kaupunkeihin kuskaamalla saa rahaa ja kaupungeille lisää työpaikkoja ja asukkaita – mutta vain, jos kaupunki haluaa raaka-ainetta. Jos kaupunki on erikoistunut vaikka oluen panemiseen, ei lehmälasteja katsota kovin suopeasti.

"Railway Empire on lupaava ja sympaattinen junapeli, josta irtoaa peruskivaa ajanvietettä ajoittaisilla ärsytyksillä maustettuna."

Näin peli sitten etenee. Rakennetaan asemia kaupunkeihin, yhdistetään niitä toisiinsa ja raaka-aineisiin, ostetaan tilaisuuden tullen tuotantolaitoksia kaupungeista, ja hätistetään aggressiivisia ja hieman huijaavan oloisesti pelaavia tekoälyn junaparoneita niskasta. Aluksi on kovin kivaa rennon musiikin ja nättien grafiikoiden keskellä, mutta mitä enemmän pelaa, sitä enemmän pienet jutut alkavat häiritä.

Railway Empiressa on pari suurempaa ongelmaa, joista ensimmäinen on huono tiedon jakelu. Peli kyllä paukauttelee ilmoille vähän väliä erilaisia varoituksia ja infokäppyröitä, mutta ne on niin huonosti kirjoitettu, että vähän väliä saa arvailla, missä ongelma piilee. Osa ongelmasta liittynee siihen, että Railway Empiren kehitystiimi ei puhu äidinkielenään englantia, joten sanavalinnat ja termit eivät ole aina ihan osuvia.

Hieman tähän liittyen peli on myös muutamilta osa-alueiltaan todella kömpelö ja kiikkerä. Ratojen vetäminen ja reittien hallinta käyvät nopeasti ärsyttäviksi, koska junat ovat suorastaan ääliömäisen tyhmiä. Kun yrittää saada kahta junaa kulkemaan samoja kiskoja, saa usein tapella sivuraiteiden ja signaalimerkkien kanssa maailmanloppuun saakka ilman, että junat suostuvat liikkumaan mihinkään.

Varsinkin asemat ovat todellisia murheenkryynejä, sillä junat eivät suinkaan osaa valita itse vapaana olevaa laituria asemalta. Ne haluavat aina juuri omalle paikalleen, joka ei usein suinkaan ole se, jonka pelaaja on junalle osoittanut. Käyttöliittymä ei auta, sillä se tuntuu painottaneen kivaa visuaalista ilmettä käytettävyyttä enemmän.

Railway Empire on lupaava ja sympaattinen junapeli, josta irtoaa peruskivaa ajanvietettä ajoittaisilla ärsytyksillä maustettuna. Toivottavasti modaajat onnistuvat nyppimään suurimmat ongelmat pois kokonaisuutta pilaamasta.

7/10

Kehittäjä: 
Gaming Minds Studio
Julkaisija: 
Kalypso Media
Peligenre: 
Strategia
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-3

Nostoja