Rayman Legends / Arvostelut / pelaaja.fi

Rayman Legends

5.09.2013 // Kirjoittanut: Simon Elo
4

Se olen minä, Mar... Rayman!

Rayman Origins oli yksi vuoden 2011 parhaista tasohyppelyistä ellei jopa parhaista peleistä. Wii U:n odotettua heikomman myynnin vuoksi alun perin Nintendon konsolille räätälöity jatko-osa Legends nähdään myös muilla konsoleilla. Se on hieno asia, sillä vanhan koulukunnan tasoloikintaa ei Microsoftin ja Sonyn konsoleilla ole liiaksi.

Legends jatkaa tutuilla jäljillä: enintään neljä pelaajaa hyppii läpi erilaisten maailmojen pelastaakseen sinisiä teensie-otuksia. Rayman ja hänen ystävänsä Globox ovat nukkuneet vuosisadan ajan. Sinä aikana vanhan naavaparran Bubble Dreamerin painajaiset ovat ottaneet vallan ja syösseet maailman tuhon partaalle. Juonessa ei ole päätä eikä häntää, mutta ei pidäkään olla – Mariokin on pelastanut rakkaan prinsessansa jo ties kuinka monta kertaa.

Michel Ancelin johtama kehittäjäryhmä osaa loihtia hienoa grafiikkaa. Myönnän, että olen heikkona käsintehtyihin monikerroksisiin taustoihin, jotka pursuavat elämää. Animaatiot ja hahmojen toteutus ovat alansa kirkkainta kärkeä kaikilla mittareilla. Raymanin ei edes tarvitse taapertaa yksin, sillä irtoraajaisen huuliveikon seuraan lyöttäytyy liuta muita hahmoja, kuten viikinkiamatsoni Barbara. Onpa Wii U -versiossa mukana jopa Rayman Marion nutussa.

Ulkoasu ei tietenkään ole ykkösasia, vaan tärkeintä on pelaamisen hauskuus, ja sen Legends toden totta osaa. Mitä mielikuvituksellisimmat maailmat seuraavat toisiaan. Yhdessä hetkessä taistelen lasersäteitä ampuvaa lohikäärmettä vastaan. Ainoa mahdollisuuteni on juosta ja hyppiä tasolta toiselle lasersäteitä väistellen, kunnes pystyn heittämään timantin lohikäärmeen suuhun. Seuraavassa hetkessä pelaan minipeliä, jossa hyppyni täytyy ajoittaa kasarihitti Eye of the Tigerin mariachi-version rytmiin. Legends on hulluudessaan erittäin videopelimäinen videopeli.

Wii U:lla hyödynnetään konsolin tablettia. Hahmo juoksee tietyissä kentissä automaattisesti, jolloin Murfy-haltian avulla vaikutetaan muuhun maailmaan. Aluksi tablettipelaaminen tuntuu väkinäiseltä lisäykseltä, mutta mitä pidemmälle peli etenee ja vaikeustaso nousee, sitä paremmalta Montpellierin väen oivallukset tuntuvat. Vei myös jonkin aikaa oppia, että milloin täytyy katsoa televisioruutua ja milloin tabletin ruutua.

Moninpelaavia ei ole unohdettu, mutta nettipeli puuttuu. Wii U:lla neljä kaveria voi pelata haastetehtäviä kapuloilla ja yksi ohjaa tabletilla Murfya. Xbox 360- ja PlayStation 3 -versioissa pelaajia on neljä. Omat tuloksensa saa nettiin muiden ihasteltavaksi. Lisäksi löytyy hullunkurinen Kung Foot -minipeli, jossa pelaajat yrittävät lyödä pomppivan jalkapallon jommallakummalla puolella olevaan maaliverkkoon. Pallo syttyy liekkeihin ja liikkuu entistäkin nopeammin, kun sitä on potkittu riittävästi. Samalla sohvalla pelaaminen saa tunteet kuumenemaan ja sanasodan mukavasti käyntiin.

Rayman Legendsissä tiivistyy timantiksi sellainen ammattitaito ja luovuus, jotka ovat olleet pitkälti kateissa kaksiulotteisista tasohyppelyistä sitten 1990-luvun suuruuden päivien. Kaiken kruunaa säveltäjä Christophe Héralin lumoava musiikki, joka herättää upeasti seikkailunhalun. Raymanin seikkailut ovat tämän hetken parasta tasohyppelyä, jossa ei lue Mario.

9/10

Kehittäjä: 
Ubisoft Montpellier
Julkaisija: 
Ubisoft
Peligenre: 
Tasoloikka
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox 360, Sony PS Vita, Nintendo Wii U, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-7
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Kommentit

Käyttäjän ZaleraFF kuva
ZaleraFF

Tähän pakko yhtyä: "Raymanin seikkailut ovat tämän hetken parasta tasohyppelyä, jossa ei lue Mario." - ja sitäkin parempaa, kevyesti.

Käyttäjän Flash kuva
Flash

Toivottavasti tekisivät jossain vaihteen taas 3d Raymanin. Hoodlum havoc oli kyllä omasta mielestä paras Rayman tähän menessä. Tosin, en oo vielä pelannu tuota originia tai legendsiä. Ehkä jossain vaihteen.

Käyttäjän Eerie kuva
Eerie

Erinomainen tasoloikka. Huitsin hyvät graffat, musiikit ja moninpeli.

Käyttäjän tompsu89 kuva
tompsu89

Rayman Origins oli melkoinen yllättäjä ja jatko-osaa oli pakko hankkia.Tulos oli jälleen positiivinen!

Plussaa

Rayman Legends on jälleen tämmöstä New Super Mario Brosin kaltaista tasohyppelyä.Sivulta kuvattu 2d tasohyppely ja ulkoasu saannut muodon muutoksen.Hahmot ja ympäristöt eivät ole enää Piirosmaisen tapaisia vaan grafiikkaa on muudeltu 3D:n puolelle.Rayman Legends on nopea tempoista tasohyppelyä jonka pääasiana on pelastaa Teenseny olentoja.Peli on parhaimillaan useampien pelaajien kanssa.Kaksin pelissä tulee enemmän hauskaa,kolmen pelissä hauskuu paranee ja nelin pelin jälkeen vahinko tappoja tulee ties kuinka usein.Eli kannattaa varoa ettei vierustoveria lyö vahingossa :D.Parhaimmat ovat ehdottomasti joka maailmassa olevat musiikkitasot jossa pelaajien pitää juosta koko tason ajan ja esteitä sekä vihollisia mätkitään taustalla soivan musiikin tahtiin.Pelattavaa pelissä ei lopu kovin nopeasti.Varsinaisen juonitehtävien lisäksi pelaaja voi pelata alkuperäisiä Rayman Originsin tasoja.Ei tosin kaikkia,mutta murto osa.Musiikit ei enää ole semmosta lällätystä ja hyräilyä vaikka sellaista olisin toivonut vielä.Mutta kuitenkin musiikit toimii tässäkin.Ja edelleen sanon että pelaattava ei lopu ollenkaan,siis ei koskaan.Sokerina pohjana pelaaja voi suorittaa Päivä ja viikko haasteita.Normaalissa Päivä ja viikko haasteessa voi olla useimpia pelaajia.Äärinmäisissä päivä ja viikko haasteissa voi olla ainostaan yksi pelaaja.Jotta ei kovin tylsää tulisi niin kavereiden kanssa voi pelata Kung Fu Futista.

Miinusta

Mitään negatiivistä palautetta ei peli hirveästi saa.Ainoa ärsyttävä seikka onse että peliä ei kehda yksin pelata sillä siitä saa enemmän irti kavereiden kanssa.On siinäkin huono puoli sillä kaveri voi vahingossa lyödä omaa hahmoa ja siitä seuraa kuolema.[spoiler]Niin ja viimeisen maailman 8-bittiset tasot eivät sovi epileptikoille[/spoiler]

Loppu kommentti:Rayman Legends on ehdottomasti vuoden paras tasoloikka seikkailu josta saa vain enemmä irti kavereiden kanssa.

Arvosana: 10/10

Nostoja