ReCore

ReCore olisi kaivannut joko vuoden lisää kehitysaikaa tai reilusti paremman projektinhallinnan, sillä tällaisenaan hyvät ideat jäävät vakavien ongelmien varjoon.

7.10.2016 05:15

Robottien planeetta

playStation 2 tarjoili vuosituhannen alussa erinomaisia toimintaseikkailuja Ratchet & Clankin ja Jak and Daxterin parissa. Moni peli yritti päästä samaan Microsoftin konsoleilla, mutta ne eivät koskaan saaneet osakseen samanlaista menestystä. Xbox Onelle ja pc:lle saatiin pitkästä aikaa yksi uusi yrittäjä, kun entisten Metroid-kehittäjien ja Mega Manin luojan Keiji Inafunen yhteisprojekti ReCore saapui kauppoihin. Hyvillä ideoilla siunattu peli kaatuu kuitenkin kehnoon tekniseen toteutukseen ja merkityksellisen sisällön puutteeseen.

ReCoren taustalla vaikuttaa tutunoloinen tarina ihmisten ja kotiplaneettamme ahdingosta. Maan asukkaat ovat ajautuneet tukalaan tilanteeseen tappavan taudin kourissa, joten ihmiskunta tarttuu oljenkorteen lähettämällä joukon robotteja mullistamaan lupaavan planeetan elinkelpoiseksi. Ensimmäisiin siirtolaisiin kuuluva Joule Adams herää kuitenkin karuun todellisuuteen: robotit eivät ole hoitaneet hommiaan loppuun, eikä muita ihmisiä näy mailla tai halmeilla. Naisen ei auta muuta kuin lähteä tutkimaan Far Edenin -planeettaa robottikoiransa kanssa.

Joulen ja robottitoverien yhteistyö on pelin keskeisimpiä ideoita miellyttävän haastavan tasoloikinnan ja monotonisen räiskimisen ohella. Matkan varrella seikkailijan remmiin liittyy koirakaverin lisäksi muita Mutteri-Matteja, ja vastaan tulee tuhottomasti vihamielisiä koneita, joiden lyömistä apurit edesauttavat pääosin omatoimisesti. Robottikaverit auttavat Joulea myös etenemään ja löytämään erilaisia resursseja, joita tarvitaan apurien päivittämiseen. Suoraviivaisen toiminnan päälle on pinottu kasa roolipelielementtejä kehityspisteiden kartuttamisesta materiaalien yhdistelemiseen ja varusteiden parantamiseen.

ReCore -arvostelu

ReCoresta on helppo hahmottaa hyviä ja toimivia ideoita, mutta kehittäjiltä tuntuu jääneen palapelin kokoaminen kesken.”

ReCoresta on helppo hahmottaa hyviä ja toimivia ideoita, mutta kehittäjiltä tuntuu jääneen palapelin kokoaminen kesken. Joule kykenee esimerkiksi nappaamaan vihollisilta näiden ”robottisielun” ja yhdistämään sen apuriensa vastaaviin. Ominaisuus on toteutettu nokkelana minipelinä ja kuorrutettu maukkailla animaatioilla, mutta muuten taisteluista puuttuu täysin vaihtelu ja näyttävyys. Tilannetta ei helpota kolmiulotteisten toimintapelien klassikko-ongelma eli kamera, joka ei yksinkertaisesti pysy mukana tiukimpien taistelujen tuoksinassa.

Pelin ongelmat kasaantuvat kriittiseksi massaksi tarinan loppupuolella. Juoni kulkee leppoisan sutjakasti yli puolenvälin, mutta peli alkaa vaatia jatkuvaa resurssien hamstraamista ja sivutehtävien suorittamista päätarinassa etenemiseksi juuri huipennuksen häämöttäessä. Esimerkiksi tasoloikintaan perustuvien luolastotehtävien koluaminen olisi miellyttävää, mutta pitkät latausajat ja turhanpäiväinen pitkittäminen syövät pirteimmänkin peipposen peli-ilon tyystin. Avoimessa maailmassa reissaaminen ja robottiapurien päivittäminen alkavat tuntua ennen pitkää työltä. Kaiken kukkuraksi peli menee ajoittain suorastaan rikki, kun Joule vaikkapa putoaa rempseästi lattiasta läpi ajattomaan tyhjyyteen.

ReCorea myydään kaupoissa heti julkaisusta lähtien noin 40 eurolla eli tavallista edullisemmin. Käsikirjoittaja Joseph Staten perusteli päätöstä halulla lanseerata uusi sarja mahdollisimman suurelle yleisölle. Seikkailun tuotantoarvot tai pääjuoni eivät riittäisikään oikeuttamaan täyttä hintaa. Todellisuudessa kehittäjät lienevät pelänneet, että pelaajat pettyvät sisällön puutteeseen. Sama pelko on varmaankin johtanut suunnittelupäätöksiin, jotka jättävät lopulta ReCoresta pahan maun suuhun lupaavista lähtöasetelmista ja hyvistä hetkistä huolimatta. Näillä näytöillä peliä voi suositella vain kovapäisimmille pelureille.

5/10

ReCore olisi kaivannut joko vuoden lisää kehitysaikaa tai reilusti paremman projektinhallinnan, sillä tällaisenaan hyvät ideat jäävät vakavien ongelmien varjoon.

Paavo Niskala

5/10
PeligenretSeikkailu, Toiminta
Lisää luettavaa