Isoveljenä valvomassa

Reilut pari vuotta sitten käynnistynyt episodipohjainen hiiviskelytrilleri République on vihdoin saatu valmiiksi. Viides episodi päättää mystisen Hope-tytön harhailut totalitaarisen Metamorphosis-valtion uumenissa samanaikaisesti sekä melko sekavissa että ajatuksia herättävissä tunnelmissa. Républiquen valmistumisen myötä pelin kehittänyt Camouflaj-studio on laajentanut Hopen reviiriä PlayStation 4:n puolelle, jossa on pelillisesti varsin erilainen ote jo nähtyihin mobiili- ja pc-versioihin verrattuna.

Punainen lanka on totta kai pysynyt samana. Républiquessa murtaudutaan salaisen ja ”suurta tulemista” valmistelevan orwellilaisen yhteiskunnan turvajärjestelmään, jonka kaiken näkevillä turvakameroilla ja huippuluokan seurantalaitteilla opastetaan pakomatkalla olevaa Hopea turvallisesti kohti vapautta. Mobiili- ja pc-versioissa pelaajan erikoisena roolina onkin nimenomaan ollut turvallisen reitin viestittäminen näpäytyksin ja klikkauksin, mutta konsolilla pelaajat pääsevät kameroiden lisäksi itse Hopen ohjaksiin. Tämä hämärtää pelaajan ja Hopen välistä suhdetta, vaikka heidän on tarinan kannalta tarkoitus olla kaksi eri tahoa, mutta ratkaisu toimii pelillisesti tarpeeksi hyvin.

Alkuun sekä kameroiden että Hopen ohjaaminen on melko hidasta. Koska konsolilla ei voi tutkia kiintoisia kohteita hiirtä klikkaamalla tai ruutua näpäyttämällä, pelin hakkeritilassa kaikki huomionarvoiset kohteet skannataan sekavasti eri näppäimin. Onneksi hakkeritila pysäyttää edelleen ajankulun, joten kanavasurffailu turvakamerasta toiseen sekä tulevien uhkien ennakoiminen ja niiden ohi hiipiminen muodostuvat rutiiniksi jo ensimmäisen episodin loppuun mennessä. Napinpainalluksella ruudulle lävähtävä kartta vuorostaan avittaa pelialueen hahmottamista, kun kuvakulma loikkii jatkuvasti pelaajan toimesta paikasta toiseen.

”République ei ole täydellinen hiiviskelypeli, mutta sen erikoinen lähestymistapa aihepiiriään kohtaan pitää etenkin retrohenkisemmän pelaajan otteessaan.”

Kameroiden ohjaamisesta muodostuvat valmiit kuvakulmat ja Hopen ohjaustuntuma tuovat vahvasti mieleen varhaisempien Resident Evil– ja Metal Gear Solid -pelien risteytyksen, jossa on ripaus BioShock-tyylistä tavaroihin ja äänikasetteihin sidonnaista tarinankerrontaa. Retrohenkisen jäykähköstä ohjauksesta ei tule kuitenkaan ongelmaa, sillä hiiviskelynä République on mobiilitaustansa takia varsin yksinkertainen. Vartijoiden partioreitit ovat suoraviivaisia ja näkökentät olemattomia, minkä lisäksi kehitettävillä kyvyillä poloisia voi hämätä toisaalle tai lukita turvaovien taakse. Pienempi kiinnijäämisen pelko toisaalta vähentää kynnystä lähteä tutkimaan pelialuetta ja sen kautta taustatarinaa, joka on tärkeä osa pelin viehätystä.

Kovempaa hiiviskelyhaastetta kaipaavat voivat ottaa käyttöön vaikeamman vaikeustason, mutta jokin pelin yksinkertaisuudessa viehättää. Se antaa sijaa tunnelmalle ja tarinan herättämille kysymyksille, jotka pitävät otteessaan, vaikka kokonaiskuvaa ei saakaan muodostettua edes viimeisessä episodissa ilman pelialueen huolellista haravointia. Kuvioissa onkin monta kiinnostavaa hahmoa, joita kuullaan ääninauhoilla paljon mutta nähdään päätarinan varrella vain vilaukselta. Tarina ja näyttely saavat ne kuitenkin tuntumaan oleellisilta ja kiintoisilta läpi pelin.

République ei ole täydellinen hiiviskelypeli, mutta sen erikoinen lähestymistapa aihepiiriään kohtaan pitää etenkin retrohenkisemmän pelaajan otteessaan. Osaa sen pelillisistä ratkaisuista voi surutta sanoa hiomattomiksi ja sekaviksi konsoliohjaimella pelattuna, mutta epäkohdista huolimatta Metamorphosiksen käytävien koluamista ja niiden salaisuuksien tonkimista on vaikeaa lopettaa.

7/10

Taustatarinalleen mukavasti kumartava kevythiiviskely, jonka rakenne ja ajoittainen kankeus tuovat mieleen parin sukupolven takaiset pelit.

Ville Arvekari

7/10
JulkaisijaNIS America
Peligenrethiiviskely
Pegi-ikärajatK-16
Pegi-merkinnätKiroilu, Väkivalta
Lisää luettavaa