Rogue Galaxy / Arvostelut / pelaaja.fi

Rogue Galaxy

7.09.2007 // Kirjoittanut: Tero Lehtiniemi
21

Japanilainen Level 5 on vain muutamassa vuodessa noussut lähes täydellisestä tuntemattomuudesta roolipelitekijöiden kärkikastiin. Jo Dark Cloud -sarjan pelit antoivat osviittaa tulevasta, mutta vasta erinomainen, ihana, hauska ja muutenkin loistava Dragon Quest VIII räjäytti pankin totaalisesti. Level 5:n uusin tuotos Rogue Galaxy on monessa mielessä DQVIII:n täydellinen vastakohta, mutta suureksi onneksi hyvällä tavalla.

Pelin päähenkilö on syrjäisellä aavikkoplaneetalla vaatimatonta elämää viettävä Jaster Rogue -niminen nuorukainen, joka sattumien ja väärinkäsityksien kautta päätyy osaksi ympäri galaksia seilaavaa aarteenetsijöiden – käytännössä avaruuspiraattien – laumaa. Varsinainen juoni lähtee liikkeelle hitaanlaisesti ja on suuren osan ajasta varsin ennalta-arvattava, joskaan tämä ei ole niin vakava asia kuin voisi kuvitella.

Jo Final Fantasy XII osoitti, että japanilaiset ovat viimein löytäneet Tähtien sota -elokuvat. Näin on ilmeisesti tehty myös Level 5:llä, ja Rogue Galaxy viljeleekin rutkasti viittauksia George Lucasin elokuviin erityisesti henkilöhahmojen puolella. Osansa saavat esimerkiksi Jar-Jar Binks sekä C3PO, ja muutenkin värikäs ja persoonallinen hahmokaarti tasapainottaa pelin ennalta-arvattavaa juonta tehokkaasti.

Perinteet roskakoriin

Siinä missä Dragon Quest VIII oli ikään kuin kunnianosoitus JRPG-genren perinteikkäille juurille, on Rogue Galaxy enemmänkin matka tulevaisuuteen. Peli viljelee tallennuspisteitä tuon tuosta, parhaimmillaan niin, että yhdeltä tallennuspisteeltä näkee jo seuraavalle. Kaikkien tallennuspisteiden välillä voi siirtyä saumattomasti ympäriinsä, ja tallennuspisteet myös ylikävelyn yhteydessä täydentävät sankariryhmän taitopisteet ja elinvoiman. Peli ei silti missään tapauksessa ole helppo, vaan hahmoille joutuu keräämään lisää kokemustasoja ja esineitä toisinaan pitkiäkin aikoja.

Taistelu tapahtuu modernisti itse pelikartalla, eli mitään erityistä taistelualuetta tai ruutua ei ole. Viholliset kylläkin ilmestyvät tyhjästä, ja satunnaistaisteluita on usein. Koska taistelut ovat yleensä nopeita ja helposti palkitsevia, ei tämä juuri häiritse. Varsinaiset turpakäräjät hoidetaan hieman Kingdom Heartsien ja Dark Cloud 2:n tyyliin reaaliajassa. Pelaaja kontrolloi yhtä ryhmän hahmoista kerrallaan ja voi kätevästi antaa erilaisia käskyjä kahdelle muulle hahmolle. Voimakkaampia hirviöitä vastaan taisteltaessa koneen ohjaamien hahmojen terveyteen joutuu kiinnittämään varsin tarkasti huomiota, mutta suurimman osan ajasta ne osaavat kyllä pitää huolta itsestään.

Täysin vailla ongelmia ei ole Rogue Galaxykaan. Alueet on rakennettu hieman putkimaisesti, ja Dragon Quest VIII:sta tuttu avara maailma loistaa poissaolollaan. Myös osa pelin luolastoista on liian pitkiä ja monotonisia, ja erityisesti alkuvaiheessa peli pakottaa pelaajaa tiettyihin, ei välttämättä kovin optimaalisiin ryhmäkokoonpanoihin. Nämä ja tarinan lievä ennakoitavuus ovat kuitenkin hyvin pieniä pulmia, sillä Rogue Galaxya on yksinkertaisesti todella hauska pelata. Se on audiovisuaaliselta anniltaan lähes täydellinen paketti, täynnä hullunkurisia hahmoja ja peli-ikää pidentäviä minipelejä. Samalla se on todennäköisesti viimeisiä kovan profiilin PS2-roolipelejä. Ei ihan Dragon Quest VIII:n veroinen klassikkoteos, mutta sen ja Final Fantasy XII:n ohella helposti parhaimpia parin viime vuoden aikana julkaistuja PS2-ropeja.

Se parempi Rogue Galaxy

Rogue Galaxyn historia on malliesimerkki siitä, kuinka hyvää pelille voi länsimaalaisen näkökulmasta tehdä se, että peli julkaistaan ensin Japanissa. Peliä ei nimittäin tyydytty pelkästään kääntämään englanniksi, vaan esimerkiksi lukuisia pelin alueita kohennettiin ulkonäöllisesti. Lisättiinpä länsiversioon yksi täysin uusi planeettakin. Lisäyksien lista on itse asiassa niin pitkä, että alkuperäistä japanilaista versiota onkin melko vaikea verrata länsiversioihin. Japanissa länsimaita varten hiottu peli julkaistiin Rogue Galaxy: Director’s Cutina.

Tarkkaavaisimmat varmasti muistavat, että myös Level 5:n edellinen peli Dragon Quest VIII koki melkoisen kasvojenkohotuksen käännöstyön yhteydessä, joten samanlaista kohtelua voidaan jatkossa varmasti odottaa myös firman muilta peleiltä.

8/10

Kommentit

Käyttäjän JayeizH kuva
JayeizH
Käyttäjän danidef kuva
danidef

Ihan nappi.

Käyttäjän XtremePanda kuva
XtremePanda

Pelasin "hetken" ja tajusin, että kello oli 04.00

Käyttäjän josu kuva
josu

Mukaansatempaava huippupeli.

Käyttäjän Circle kuva
Circle

Erittäin toimiva, ehtaa Level 5 -laatua!

Käyttäjän marko karinkanta kuva
marko karinkanta

tämän hetken paras rpg

Käyttäjän Riepu kuva
Riepu

Ihan kivaa rope meinikiä.

Käyttäjän Kawada kuva
Kawada

Mahtava peli.Zegram on huippu.

Käyttäjän Tonimus Prime kuva
Tonimus Prime

Mahdottoman hyvä

Käyttäjän SaGa kuva
SaGa

Ihan jees, parempiakin on..