Secret of Mana / Arvostelut / pelaaja.fi

Secret of Mana

20.03.2018 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
1

Kamala salaisuus

Secret of Mana ei ole kaikkein legendaarisin Square Enixin peli, mutta sillä on runsaslukuinen fanijoukkonsa. Ei ihme, sillä The Legend of Zelda -henkistä toimintapelailua ja Final Fantasyjen syvyyttä yhdistellyt peli oli aikanaan melkoinen ihme. Sekä peli että sen faniporukka olisivat ansainneet paljon parempaa kuin mitä nyt on tarjolla.

Ei siitä pääse mihinkään: Secret of Manan uusintaversio on täysi pannukakku. Sisältöön ja tarinaan ei ole kajottu, eli tarjolla on yhä ihan viihdyttävä – tosin ei Squaren parhaimmistoon kuuluva – tarina kaverikolmikosta jahtaamassa kahdeksaa voimakiveä, joiden avulla paha imperiumi voitaisiin pysäyttää.

Suunnilleen kaikki muu sitten onkin mennyt enemmän tai vähemmän päin prinkkalaa. Grafiikka on paketin paras osa-alue. Aikanaan niin persoonallinen ja hyvin animoitu 2D-grafiikka on korvattu 3D:llä, mikä ei sinänsä ole mikään huono lähestymistapa. Valitettavasti siinä sivussa on vain siirrytty täysin vapaaseen 3D-liikkumiseen, mikä tekee esimerkiksi taistelusta paljon aiempaa hankalampaa.

Secret of Mana on täysin tosiaikainen peli, eli sekä pelaaja että viholliset liikkuvat ja hyökkäilevät vapaasti. Nyt kun hyökkäillä voi täysin vapaasti, hyökkäysten tähtääminen on paljon aiempaa hankalampaa. Lisäksi vaikeustaso on noussut reippaasti, koska vihollishyökkäyksiltä ei voi enää suojautua liikkumalla kuolleisiin kulmiin, sillä sellaisia ei enää ole.

”Jos ei pelannut alkuperäistä peliä tai omista vielä sen käyttöohjetta, pelaajaparka on todennäköisesti kauniisti sanoen liemessä.”

Taistelu on kokonaisuutena tylsää puuhaa, sillä harvoin käytettäviä loitsuja lukuun ottamatta pelaaja lähinnä vain painelee silloin tällöin hyökkäysnappia. Hyökkäysten välillä odotellaan, että hyökkäysmittari latautuu täyteen, sillä muuten iskut tekevät vain murto-osan normaalista vahingostaan. Lisäksi hirviöt käyttäytyvät erikoisesti. Iskun saatuaan ne aloittavat pitkän kaatumisanimaation, jonka aikana ne ottavat vahinkoa hyvin satunnaisesti ja kamalalla viiveellä. Näin taistelu tuntuu koko ajan hitaalta ja kankealta.

Ongelmaa pahentaa se, että jo aikanaan kehno tiimikavereiden tekoäly on mennyt vielä huonommaksi. Kaverit juuttuvat jatkuvasti maisemiin eivätkä osaa muutenkaan oikein mitään. Viholliset murhaavat tumput suorina seisoskelevia tekoälyjanttereita vähän väliä, varsinkin jos ne pääsevät tuikkimaan jousipyssyllä. Kannattaa siis varata mukaan kaksi kaveria ja ottaa hyöty irti pelin yhteistyömahdollisuuksista.

Yhteistyöpeli sentään toimii mainiosti. PlayStation 4:llä kaverit voivat hypätä peliin tai pelistä pois aivan kuten Super Nintendolla konsanaan. Tämä onkin selvästi paras tapa kokea pelin riemut, joskaan kaikkia ongelmia sekään ei poista.

Ikävyydet eivät suinkaan lopu tähän. Secret of Manan selvästi huonoin osa-alue on käyttöliittymä. Sen kaikkien ongelmien ruotimiseen voisi käyttää vaikka miten paljon aikaa, mutta aloitetaan esimerkiksi siitä, että on hyvin vaikea hahmottaa, mitä hahmoa sekavilla valikoilla milloinkin komentaa. Valikot ovat hahmokohtaiset, ja ainoa ero hahmojen välillä on hieman eri sävyinen kursori. Kaupoissa puolestaan ei näe, mitä eri esineet tekevät tai ovatko ostoslistalla olevat aseet ja panssarit parempia vai huonompia kuin jo päällä olevat.

Hyvin ikävää on myös se, että peli ei opeta yhtään mitään, kuten ohjausta, erilaisia sekavia mekaniikkoja tai mitään muutakaan. Jos ei pelannut alkuperäistä peliä tai omista vielä sen käyttöohjetta, pelaajaparka on todennäköisesti kauniisti sanoen liemessä.

On selvää, että Secret of Manan uusintaversion tekemiseen on käytetty paljon rahaa, mutta se ei riittänyt. Alkuperäisen pelin sympaattisuus ja charmi paistavat yhä läpi, mutta kömpelö pelattavuus ja penkin alle menneet uudistukset pilaavat paketin. Saa tapahtua ihmeitä, jotta Secret of Mana olisi edes aleostoksen arvoinen.

Uusintaversion paras ominaisuus on joka ruudussa tapahtuva automaattitallennus. Sille tulee käyttöä, sillä oma pelini kaatui muutaman päivän sisään lähemmäs kymmenen kertaa.

Välianimaatioissa hahmojen suut eivät liiku lainkaan, vaikka kaikki dialogi on kyllä puhuttua. Näin pelistä tulee hyvin erikoinen nukkeanimaatiotunnelma, mikä tuskin oli tarkoitus.

4/10

Kehittäjä: 
Square Enix
Julkaisija: 
Square Enix
Peligenre: 
Roolipeli
Julkaisualustat: 
Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-7
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Kommentit

Käyttäjän wlizer kuva
wlizer

nuo graffat näyttää iha surkeiltä alihankinta budjetillä tehdyiltä. tulee semmonen ällö olo ku kattoo tuota tekstuuri sekamelskaa. miten SE on voinu lyödä tämmöisen hutin.

esim vaikka tuossa missä hahmot on tuossa vedessä niin nuo lumpeenlehdet on yhtäerottuvia yhdessä taustan kanssa kuin hahmotkin ja on vaikea nähdä mitä tilanteessa tapahtuu. :p yök yök

Tulee lähinnä mieleen mighty no9. mutta siinäki oli jotenki paremmat grafiikat.