Aikahyppy 16-bittisten kaudelle

Sehän tiedetään, että retro myy. Nintendon 8- ja 16-bittiset minikonsolit käyvät kaupaksi kuin väärä raha, ja sekä konsolien että pc:n nettiputiikit ovat pullollaan retusoitua klassikkokamaa.

Tähän saumaan tähtää myös D3T Limitedin koostama Sega Mega Drive Classics -kokoelma. Kyseessä ei suinkaan ole ensimmäinen Mega Driven pelikirjastoa yksiin kansiin sullova modernisointi mutta vähintäänkin hintansa väärti ja kohtalaisen kattava kooste 16-bittisen pienen suuren peli-ihmeen valikoimasta.

Sega Mega Drive Classicsia on arvosteltava kahdelta kantilta. Ensimmäinen kohderyhmä on tietysti me varttuneemmat pelaajat, jotka ovat joskus hipelöineet Mega Driven ohjainta pikkuisilla suklaan tahrimilla tassuillaan 90-luvulla. Toinen kohderyhmä ovat nuoremmat pelaajat, jotka ovat aikoinaan jääneet paljosta paitsi syntyessään epähuomiossa liian myöhään.

Kokoelma kumartaa kunniakkaasti molempiin suuntiin. Vaikka pelit on sisällöltään säilötty kokoelmaan sellaisenaan ja nuorempien pelaajien kannattaa varautua jonkin tason kulttuurišokkiin, yllättävän moni kokoelman teos on säilynyt verrattain haavereitta ajan hampaista. Vaikeustaso ei pääsääntöisesti ole yhtä armoton kuin 8-bittisellä aikakaudella, mutta kyllähän nämä tekeleet turpasaunan osaavat tarjoilla.

Sega Mega Drive Collection screenshot

”Yllättävän moni kokoelman teos on säilynyt verrattain haavereitta ajan hampaista.”

Sega Mega Drive Collection screenshot

Kypsempään ikään ehtineelle pelaajalle merkittävin kompastuskivi on varmasti pelivalikoima itsessään, sillä kattauksesta uupuu monta Ecco the Dolphinin kaltaista kansansuosikkia. Vaan eipä pelivalikoima kaikkia voisikaan miellyttää. Maa tuskin kantaa päällään sellaista varttunutta pelaajaa, joka löytäisi kaikki nuoruusmuistojaan kaunistavat pelihelmet yhdenkään yksittäisen kokoelman kansien välistä.

Mukaan on ympätty muutamia moderneja helpotuksia, jotka varmasti keräävät kiitosta etenkin nuoremman polven pelaajilta – sekä niiltä naavaparroilta, jotka kuolon korjatessa kiljoonannen kerran tukeutuvat klassiseen ”ihan varmana osuin” -mantraan. Kunkin pelin tapahtumia voi halutessaan kelata taaksepäin nykypäivän autopelien tapaan, eli kimurantimmat koitokset on helppo uusia lennossa. Toinen oiva ominaisuus on mahdollisuus pikatallentaa ja -ladata napin painalluksella kesken pelin. Erittäin tervetulleena uutuutena mukaan on saman sohvan moninpelin lisäksi ympätty myös verkkomoninpeli.

Tekniikan saralla moitittavaa löytyy hyvin vähän. Pelistä toiseen ponnahtelu käy vaivattomasti, ja latausajat ovat olemattomat. Käyttöliittymä on esimerkillisen mutkaton, ja lähinnä ulkoasun pehmeyteen vaikuttavien grafiikkavaihtoehtojen kanssa leikkiminen luonnistuu kätevästi. Koska kyseessä on ohjelmallinen emulaattori, toimivuuden saralla eteen etsiytyi satunnaisia lapsuksia. Ajoittaista äänten pätkimistä ja valikoiden jurnutusta lukuun ottamatta Sega Mega Drive Classics ei ainakaan arvostelujaksolla onnistunut kampittamaan itseään kovin vakavasti.

Sega Mega Drive Classics on toimivuudeltaan tasaisen laadukas, hyvällä maulla koostettu ja sisältökirjoltaan monipuolinen läpileikkaus Mega Driven pelivalikoimasta. Pikantein modernein säväyksin kruunattu pelattavuus kiteyttää kokoelman helposti lähestyttävään muotoon, ja ne pelit – nehän ovat edelleen silkkaa rautaa.

Kokoelman sisältö:

Alex Kidd in the Enchanted Castle, Alien Soldier, Alien Storm, Altered Beast, Beyond Oasis, Bio-Hazard Battle, Bonanza Bros., Columns, Columns III: Revenge of Columns, Comix Zone, Crack Down, Decap Attack, Dr. Robotnik’s Mean Bean Machine, Dynamite Headdy, ESWAT: City Under Siege, Fatal Labyrinth, Flicky, Gain Ground, Galaxy Force II, Golden Axe, Golden Axe II, Golden Axe III, Gunstar Heroes, Kid Chameleon, Landstalker, Light Crusader, Phantasy Star II, Phantasy Star III: Generations of Doom, Phantasy Star IV: The End of the Millennium, Ristar, Shadow Dancer: The Secret of Shinobi, Shining Force, Shining Force II, Shining in the Darkness, Shinobi III: Return of the Ninja Master, Sonic 3D Blast, Sonic Spinball, Sonic the Hedgehog, Sonic the Hedgehog 2, Space Harrier II, Streets of Rage, Streets of Rage 2, Streets of Rage 3, Super Thunder Blade, Sword of Vermilion, The Revenge of Shinobi, ToeJam & Earl, ToeJam & Earl in Panic on Funkotron, Vectorman, Vectorman 2, Virtua Fighter 2, Wonder Boy in Monster World ja Wonder Boy III: Monster Lair.

 

8/10
KehittäjäD3T Limited
JulkaisijaSega
PeligenretKokoelma, Retro
Pegi-ikärajatK-12
Lisää luettavaa