Shin Megami Tensei: Persona 3 FES / Arvostelut / pelaaja.fi

Shin Megami Tensei: Persona 3 FES

4.12.2008 // Kirjoittanut: Tero Lehtiniemi
11

Vanhan sananlaskun mukaan pessimisti ei pety. Huhtikuun numerossa nimittäin hehkutin Shin Megami Tensei -roolipelisarjaan kuuluvaa Persona 3:sta viimeiseksi laadukkaaksi PS2-ropeksi. Nyt minun täytyy kuitenkin tunnustaa olleeni väärässä. En uskonut, että pelin laajennettua FES-versiota olisi julkaistu Euroopassa. Otetaan siis uusiksi: Persona 3 FES on PS2:n viimeinen laadukas roolipeli. Pohjimmiltaan kyseessä on sama okkultistisia teemoja ja japanilaista college-meininkiä hämmentävällä tavalla yhdistävä kokonaisuus. Pelaaja on osa japanilaisella opiskelijakampuksella majaansa pitävästä SEES-ryhmittymästä, joka puolustaa ihmiskuntaa yön piilotettuna, 25. tuntina. Tänä pimeänä tuntina kadut ja asunnot täyttyvät ruumisarkuiksi muuttuneista ihmisistä, ja kadut valtaa mystinen, Varjoina tunnettujen olioiden ryhmittymä. SEES on joukko opiskelijoita, jotka eivät muutu yön pimeänä tuntina ruumisarkuiksi, vaan he pystyvät näkemään tämän maailman ja taistelemaan Varjoja vastaan. Eivät yksin tietenkään: homma hoituu hahmon henkisestä vireystilasta manifestoituvan demonin, ”Personan” kautta, joka kutsutaan esiin laukaisemalla kovasti käsiaseen näköinen laite ohimoon. Peliä ei suotta ole kutsuttu itsemurhasimulaattoriksi. FES jakautuu kahteen erilliseen tarinatilaan. The Journey on uusilla tapahtumilla ja tehtävillä ryyditetty versio vanhasta Persona 3:sta. Se jakautuu päivisin ja iltaisin vietettävään normaaliin elämään ja yön aikana tapahtuvaan Varjojen majapaikka Tartaruksen tutkimiseen. Päivisin ideana on kasvattaa sankarin ja tämän apureiden mielenlaatua ja ominaisuuksia, koska tämä vastaavasti vaikuttaa aina myös esiin kutsuttavan Personan ominaisuuksiin. Jotta homma ei menisi liian helpoksi, Personia voi vielä luoda ja muokkailla lähes loputtomasti pelin aikana saatavilla esineillä.

Päivä murmelina

Kaikki Persona 3:n läpi pelanneet tietävät, että pelin loppu ei sujunut ihan niin onnellisissa merkeissä kuin olisi voinut. FES korjaa asian niin, että herkkätunteisimmatkin saavat yönsä nukuttua. The Answer -lisäosa lisää pelattavaa ainakin parisenkymmentä tuntia, ja siinä SEESin jäsenet joutuvat omituiseen välitilaan, jossa nämä elävät samaa päivää yhä uudelleen ja uudelleen. Vastauksia omituiseen tilanteeseen on saatava, ja kuin sopivasti kellariin avautuu portti mystiseen Abyss of Time -luolastoon, jota on luonnollisesti päästävä tutkimaan. Palkintona on lopulta vielä enemmän vastauksia, ja huomattavasti selkeämpi ja onnellisempi loppu Persona 3:n tarinalle. Myös alkuperäistä peliä on muokattu oikein olan takaa. Alkuperäiseen Persona 3:een aikaa käyttäneet voivat siirtää suuren osan vanhoista saavutuksistaan FESiin. The Journey on monella tapaa hyvin erilainen pelikokemus kuin Persona 3:n juonipeli. Hahmojen paikkoja on muutettu, uusia Persona-demoneita löytyy olan takaa ja esimerkiksi pelin visailu- ja tenttikysymykset on kirjoitettu täysin uusiksi. Lienee makuasia, että ovatko uudet varusteet, kokeet ja Personat tarpeeksi hyvä syy pelata varsin aikaa vievä peli uudestaan, mutta ainakin The Answer on pelin ystäville lähes pakollinen kokemus. Kritiikkiä ei juuri voi antaa: satunnaisesti luodut luolastokerrokset voisivat olla monipuolisempia ja näyttävämpiä, mutta se on pieni murhe. Lisäksi pelin vaikeustaso voi karkottaa osan pelaajista. Persona 3 FES on huumoria unohtamatta asenteella tehty, häkellyttävän korkealentoisia apokalyptisia kuvia maalaileva roolipelikokemus, joka vaatii pelaajaltaan paljon, mutta myös antaa paljon. Tällä kertaa myös vastauksia.

Neljäs Persona

Persona-pelisarjan taru ei lopu edes Persona 3 FESiin, ei edes PS2:lla. Japanissa kesällä julkaistu ja Yhdysvalloissa joulukuun alkupuolella julkaistava Persona 4 sijoittuu japanilaiseen maalaiskylään, ja on luonteeltaan murhamysteeri. Tapahtumat pyörivät omituisen televisiokanavan ympärillä, joka syystä tai toisesta tuntuu tappavan osan katsojistaan. Pelin päähenkilö Chie omaa omituisen kyvyn astua sisään tähän Mayonaka TV -kanavan maailmaan, ja hän päättää luonnollisesti alkaa selvittää kuolemien ja ohjelman välistä mysteeriä. Persona 4:lle ei tällä hetkellä ole annettu Euroopan julkaisupäivää, mutta FESin erillinen kääntäminen on osoittanut sen, että ainakin Atlus arvostaa eurooppalaisia pelaajia.

9/10

Kehittäjä: 
Atlus
Julkaisija: 
AtlusAtlus USAKoeiGhostlight
Peligenre: 
Roolipeli
Julkaisualustat: 
Sony PlayStation Portable, Sony PlayStation Network, Sony PlayStation 2
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Väkivalta

Kommentit

Käyttäjän Sodanjumala kuva
Sodanjumala

Yksi plösö 2:n parhaista ropeista.

Käyttäjän pyorre kuva
pyorre
Käyttäjän Sai Maa kuva
Sai Maa
Käyttäjän J0p0 kuva
J0p0

Yes, Atlus, me has it, me loves it.

Käyttäjän macrodeath kuva
macrodeath

Viihdyttää alusta alkaen

Käyttäjän NoeinJ kuva
NoeinJ

Erinomainen.

Käyttäjän Riepu kuva
Riepu

Täyteläisempi P3 tuttuine vikoineen.

Käyttäjän Neva kuva
Neva
Käyttäjän Gigoffi kuva
Gigoffi
Käyttäjän Toge kuva
Toge