Sid Meier’s Starships

Selkeästi Civilization-pelien juuret omaava suoraviivainen avaruusstrategia, joka on omimmillaan tablettialustalla.

2.4.2015 06:00

Kun pelialustalla on väliä

Kun pelin nimessä on Civilizationin isän nimi, yleensä odottaa jonkinlaista eeppistä strategiaa. Meier kuitenkin tekee itse isojen pelien lisäksi pienempiä projekteja, joihin myös Starships kuuluu. Jos siis odottaa saavansa peliltä suuren mittakaavan monipuolista avaruusstrategiaa, pettyy. Sen sijaan Starships on sujuva pikkupeli, joka on omimmillaan tablettialustalla.

Starships sijoittuu samaan maailmaan kuin Civilization: Beyond Earth, ja siksi pelin eri osapuolet ovat siitä tuttuja johtohahmoja. Starships ikään kuin jatkaa Beyond Earthin tarinaa, jossa eri johtajat valitsemineen affinity-polkuineen ovat valloittaneet planeetan itselleen ja levittäytyvät nyt tähtiin. Pelin alussa valittava johtaja ja affinity antavat erilaisia bonuksia peliin. Käyttämällä samaa 2K-tiliä kummassakin pelissä voi pelaamalla avata lisäksi uusia tehtäviä, bonuksia ja aloitusvaihtoehtoja toiseen peliin, mikä sitoo ne mielenkiintoisesti toisiinsa.

Pelaaminen koostuu avaruuslaivaston liikuttamisesta planeetalta toiselle ja tehtävien suorittamisesta niiden asukkaille – jotka kaikki tosin ratkaistaan avaruustaisteluiden avulla. Kun planeettaa on auttanut tarpeeksi, se liittyy auttajan valtakuntaan ja muut osapuolet voivat vallata sen vain julistamalla sodan. Pelin edetessä puolueettomat planeetat vähenevät ja lopulta loppuvat, minkä jälkeen laajentuminen on mahdollista vain sotimalla. Taktikointia voi siis harrastaa liittämällä tärkeissä kohdissa olevat planeetat omaan valtakuntaansa ennen vastustajia.

Planeetat tietenkin kasvattavat oman valtion resurssientuotantoa, jolla kehitetään tiedettä, rakennetaan ihmeitä ja avaruusaluksia sekä tehostetaan planeettoja. Kaikki tämä on kuitenkin hyvin yksinkertaista ja kevyttä lähinnä siksi, että lähes kaikki pyörii pelin ytimenä olevien avaruustaistelujen ympärillä. Voittotavoitteita on Civilization-peleistä tuttuun tapaan useita erilaisia tieteestä valloittamiseen ja ihmeiden rakentamiseen, mutta nekin on tehty hyvin suoraviivaisiksi: tietyn määrän tavoittaminen kussakin riittää voittoon. Myös diplomatia on mukana, mutta sekin äärimmäisen yksinkertaisena. Muiden johtajien kanssa voi lähinnä solmia liittoja tai julistaa sotia, mutta siinä kaikki. Tekoälyvastustajiin on kuitenkin tyytyminen, sillä pelissä ole minkäänlaista moninpeliä.

Strategisella tasollaan Starships on hyvin kevyt ja suoraviivainen, ja eniten syvyyttä löytyy vuoropohjaisista taktisista avaruustaisteluista. Laivastoja voi olla vain yksi, mutta sitä voi kasvattaa tarpeen mukaan tai sitten keskittyä käyttämään resurssinsa olemassa olevien alusten paranteluun. Taistelut käydään avaruudessa, joka on oudosti aina täynnä asteroidikenttiä. Asteroidit toimivat sekä suojana että estävät liikettä, ja siksi taistelut tuntuvatkin enemmän merisodalta kuin kolmessa ulottuvuudessa tapahtuvalta avaruustaistelulta. Tehtävästä riippuen tavoitteita on jonkin verran erilaisia, joten ne eivät kaikki perustu pelkkään vihollisten tuhoamiseen. Taisteluissa käytettäviä elementtejä ovat hitaat torpedot, häiveverhot, hävittäjät sekä alusten tulivoiman jakaminen lähi- ja kaukoaseisiin. Armottomassa taistelussa kehittyneempi laivasto pyyhkii heikommat pelistä hetkessä, mikä estää vain alusten määrään keskittymisen.

Jos kuulostan arvostelussa hieman penseältä, se johtuu siitä, että pelasin peliä pc:llä, jolla jäin koko ajan kaipaamaan enemmän syvyyttä. 4X-avaruusstrategioita on tietokoneelle saatavilla paljon, ja vaikka Starships on hyvin suunniteltu ja toimiva, sellaiseksi se on vain kevyt alkupala. Jos olisin pelannut peliä tabletilla, olisi äänensävy taatusti toisenlainen, sillä kyseisen alustan luonteen takia peli tuntuu paljon paremmalta. Vaikka peli on sama kummallakin alustalla, niin tablettiversiolle voi siksi lätkäistä pisteen tai kaksi lisää – niin oudolta kuin se kuulostaakin.

7/10
KehittäjäFiraxis Games
Julkaisija2K Games
PeligenretStrategia
Pegi-ikärajatK-7
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa