SimCity Creator / Arvostelut / pelaaja.fi

SimCity Creator

3.10.2008 // Kirjoittanut: Pelaaja_Ossi
1

SimCity-sarja oli allekirjoittaneen mielestä parhaimmillaan, kun fokus oli kaupungin rakentamisessa ja yhteisön selviämisessä eikä omien simien sosiaalisen elämän rikastuttamisessa.

Kaikkien loma- ja lemmikkiversioiden keskellä SimCity Creator onkin loistava lisä yhteen historian hauskimpaan strategiapelisarjaan. Kyseessä on muutamalla uudella mausteella varustettu paluu vanhoihin hyviin aikoihin, jolloin omaa kaupunkia rakennettiin tuppukylästä menestyväksi suurkaupungiksi.

Mistä aloitetaan?

Kaupungin rakentaminen aloitetaan valitsemalla tontin koko, kaupungin nimi ja määrittelemällä budjetti. Wiin nuoremmalle käyttäjäkunnalle on lisätty vaihtoehto, jossa rahaa on käytännössä loputtomasti. Mitä haastavamman projektistaan haluaa, sitä pienempi aloituskassa kannattaa valita.

Seuraavaksi valitaan ensimmäinen rakennusalue ja varustetaan se sähkö- ja vesijohtoverkostoilla. Pikkuhiljaa kaupunkiin alkaa muuttaa ihmisiä, jotka on pidettävä mahdollisimman tyytyväisinä erilaisilla osa-alueilla: vähitellen kaupunkiin on saatava julkisia palveluita, kuten kouluja, kirjastoja, terveyskeskuksia, sairaaloita sekä poliisi- ja paloasemia. Myöhemmin asukkaita voi hemmotella esimerkiksi urheilukentän tai komeiden maamerkkien pystyttämisellä.

Suuri kaupunki tuo tullessaan paljon vastuuta. Pelaajan on esimerkiksi määriteltävä, kuinka paljon hän antaa rahaa lääketieteen tai turvallisuusalan käyttöön. Päätökset vaikuttavat suoraan kaupungin rikoslukuihin ja ihmisten terveyteen. Myös asukkaiden ja palveluiden verotusta voi säätää, mikä vaikuttaa asukkaiden tyytyväisyyteen ja sitä kautta pormestarin kassaan.

Tärkeintä on pitää kokonaisuus kasassa, jotta asukasluku ja pelaajan pankkitili olisi tasaisessa nousussa. Tietysti jossain vaiheessa jättiläismäisen metropolin hallitseminen voi alkaa stressata ja kaikki tuntua kaatuvan niskaan. Ei hätää, sillä luomuksensa voi aina tuhota mitä nautittavimmilla katastrofeilla.

Pelaaja voi esimerkiksi järjestää paikalle hurrikaanin tai aiheuttaa maanjäristyksen. Hauskimpia tapoja hajottaa kaupunki ja aiheuttaa sekasortoa on kutsua apuun muutama jättiläisdinosaurus, jotka murskaavat ja liekittävät suurimmatkin rakennukset maan tasalle.

Wiin kanssa helpompaa

Miljoonan dollarin aloituskassan lisäksi aloitteleville pelaajille tarjotaan muutakin apua. Pelaaja saa käyttöönsä joukon avustajia, jotka neuvovat kiperissä tilanteissa aiheessa kuin aiheessa. Jokaiseen erikoisosa-alueeseen on oma asiantuntijansa, jonka puoleen voi kääntyä tarvittaessa.

Wiin liikkeentunnistusominaisuudet tuovat helpottavan lisän kaupungin rakentamiseen. Nyt alueita voi rajata vapaalla kädellä: esimerkiksi mutkikkaat tiet eivät ole enää valmiiksi mutkiteltuja, vaan kiemurat voi laatia oman mielensä mukaan. Kaiken kaikkiaan kartalla navigoiminen ja yleinen puuhastelu on helpottunut ja ennen kaikkea nopeutunut huomattavasti.

Vapaan rakentamisen lisäksi mukana on haastetila. Strategisten tehtävien lisäksi pelistä löytyy muutamia piristeitä, kuten kaupungin tuhoaminen jättiläismäisellä rautapallolla tai kokonaan uuden kaupungin rakentaminen kakuista, piirakoista ja muista herkuista.

Mukana on myös nettipeli, jossa muita pelaajia vastaan voi kilpailla erilaisissa haastetehtävissä. Tavoitteena voi olla esimerkiksi oman kaupungin asukkaiden odotetun eliniän maksimoiminen. Tämä saavutetaan mahdollisimman alhaisilla rikosluvuilla ja kehittyneellä terveydenhuollolla. Omia suorituksia voi verrata vastustajien suorituksiin myöhemmin pistetaulukossa. Verkko-ominaisuuksiin kuuluu myös, että omia kaupunkejaan voi laittaa muiden nähtäväksi.

Kaiken kaikkiaan SimCity Creator on loistavaa ajanvietettä. Pelin kanssa on kuitenkin oltava varovainen, sillä tunnit vierähtävät pelottavan nopeasti omaa kaupunkia huoltaessa. Mitään elämää suurempaa strategiakokemusta tai graafisesti kaunista kokonaisuutta on turha odottaa, mutta kaupunginrakennussimulaattoriksi tämä on miltei täydellinen.

DS:llä kivikaudelta tulevaisuuteen

SimCity Creatorin Nintendo DS versiossa kaupungin rakentaminen aloitetaan kivikaudelta. Ensimmäisenä huolena eivät olekaan sähkön ja veden jakeleminen, vaan menestyksekkäästi metsästävän kyläyhteisön luominen.

Myöhemmin käydään läpi muitakin aikakausia ja törmätään globaaleihin ongelmiin, kuten ilmastonlämpenemiseen. Pelaaminen ei pysähdy nykypäivään, vaan luvassa on myös tulevaisuuden aikakausi.

DS-version verkkopelissä ystävien kanssa voi vaihdella valokuvia ja tietoja omista kaupungeistaan.

8/10

Kommentit

Käyttäjän expa0 kuva
expa0

Oksettaa/Nolottaa fakta että omistan tämän peli