SingStar PS3 / Arvostelut / pelaaja.fi

SingStar PS3

4.04.2008 // Kirjoittanut: Janne Pyykkönen
30

Karaokepeli SingStarin PlayStation 3 -versio on ollut kaupoissa jo muutaman kuukauden, mutta arvostelemme pelin vasta nyt. Miksi? Hidastelun syynä on hidastelu. Pelin vetonaulaksi kehitetty nettikauppa on lähtenyt käyntiin niin hitaasti, että lauleluun on syytä paneutua vasta nyt.

Vuonna 2004 PlayStation 2:lla julkaistu SingStar lukuisine lisäosineen on jo todettu yhdeksi historian parhaista bilepeleistä. Hittibiisien laulaminen alkuperäisen ääniraidan päälle on perustallaajalle normaalikaraokea mukavampaa, ja palaute tulee näppärästi selkeinä pisteinä. Laulamisen ei tarvitse edes kuulostaa hyvältä, sillä riittää, että löytää itselle sopivan kiekumiskorkeuden ja pysyy suurin piirtein kappaleen mukana.

Eroon levynvaihdosta

SingStarin isoin ongelma onkin sen hillitön laajentuminen. Kun juhlat kääntyvät illasta yöhön, on ikävä lähteä kompuroimaan eri lisälevyjen perään, kun yhdeltä laajennukselta pitäisi saada Riidankylväjä ja toiselta Like a Virgin. PlayStation 3 -version neronleimaus on se, että laulut ostetaan netistä yksi kerrallaan ja säilötään konsolin kiintolevylle. SingStar-fanit ostavat pelin jo pelkästään tämän ominaisuuden vuoksi, mutta pelillä on ollut mutkia matkassa.

SingStore-nettikauppa ei nimittäin tarjoa sitä, mitä sen pitäisi. Laulut voi ladata 1,45 euron kappalehintaan, mikä ei ole liian kallista, sillä kyse on musiikkivideosta. Tarjonta on suurempi ongelma. Ladattavissa on tätä kirjoitettaessa yhteensä 139 kappaletta. Se ei ole paljon, sillä PlayStation 2:n massiivisessa valikoimassa oli satoja kappaleita. SingStar Legendojen supersuosittuja suomikappaleita on turha etsiä SingStoresta, vaikka saatavilla on Lordin viisurallatus Hard Rock Hallelujah.

Valikoima on brittipainotteinen, ja Blurin kuuden laulun seurana on turhan paljon biisejä Zutonin kaltaisilta keveiltä lista-artisteilta. Karaoken perusmateriaalia puuttuu, vaikka sitä on kuultu runsaasti aiemmilla SingStareilla. Toisaalta SingStore osoittaa nyt heräämisen merkkejä. Piakkoin on tulossa useamman laulun latauspaketteja, ja uusien kappaleiden joukossa on sentään biisikaksikko David Bowielta ja Joy Divisionin Love Will Tear Us Apart.

Kakarat ja kaula-aukot

Pelin tärkein uudistus eli nettikoodi toimii loistavasti. Laulujen ostaminen, lataaminen ja esikatselu sujuvat esimerkillisen hyvin. Valikot ovat selkeitä ja kauniita, ja erilaiset taustateemat varmistavat, että PS3:n SingStar miellyttää silmää ja korvaa laulujen välillä.

SingStarin PS3-nettiyhteisö toimii teknisesti hyvin. MySingStar Online -toiminnossa luodaan oma Facebook-tyylinen henkilöllisyys. Sen avulla jaetaan laulupätkiä sekä videonäytteitä, joiden ottamiseen tarvitsee nettikameran tai PlayStation Eyen. Videoiden suoratoisto toimii pätkimättä ja nopeasti, sillä peli valitsee laulusuorituksista videoihin 30 sekunnin pätkän. Muut yhteisön jäsenet antavat laulusuorituksille pisteitä, joten periaatteessa laulamalla voisi nousta nettijulkkikseksi. Jostain syystä yhteisö on tähän mennessä ollut kovin aneeminen, ja samat videot heiluvat listan huipulla kuukaudesta toiseen. SingStar-suosioon pääsevät näemmä vain tanssivat Wookieet, avonaiset kaula-aukot ja söpösti heiluvat pikkukakarat.

PS3:n SingStar ei siis vieläkään lunasta kaikkia lupauksiaan. Se on sääli erityisesti siksi, että varsinaisella pelilevyllä tuleva 30 biisin valikoima ei ilman lisälatauksia yllä lähellekään parhaiden SingStar-levyjen tasoa.

 

Mikä kestää, Sony? Piinapenkissä PlayStationin maahantuojan Nordiskfilmin markkinointijohtaja Suman Rath.


Miksi SingStore on päivittynyt niin hitaasti? Arkiston luvattiin sisältävän satoja biisejä, ja päivityksiä piti tulla joka viikko. PS2-biisikatalogihan on valtava, joten miksei sen kaikkia biisejä ole vain voitu siirtää nettikauppaan?

Valitettavasti PS2-sisällön päivittäminen SingStoreen sekä uusien biisien saaminen ladattavaksi vaatii erilaiset sopimukset levy-yhtiöiden kanssa, eli lisensointi täytyy käytännössä hoitaa kokonaan uudestaan. Tämä prosessi on vienyt odotettua enemmän aikaa SCEEltä, mutta täytyy ottaa huomioon, että prosessissa ovat mukana levy-yhtiö, kustantaja ja muut mahdolliset oikeuksien omistajat.


Mikä oli ongelma pelin julkaisussa, joka siirtyi lähes puolella vuodella? Oliko ongelma lakitekninen vai pelkästään tekninen?

SingStore ja SingStar Online ovat olennainen osa SingStar PS3 -maailmaa, joten Store haluttiin toimintakuntoon lanseerauksen yhteyteen. Edellä mainitsemani sopimusasiat olivat yksi syy lanseerauksen ajoitukseen. Langattomissa mikeissä ongelmat liittyivät Bluetooth-teknologiaan, mutta toivon mukaan näemme langattomat mikit lisätarvikkeena tämän vuoden aikana.


Mikä on tilanne kotimaisten biisien kanssa, ja milloin voimme odottaa niitä SingStoreen? Tulevatko ensin jo julkaistut suomibiisit, vai saammeko uutta materiaalia?

Huhtikuun aikana Storeen saadaan suomalaisia biisejä, ja mukana on jo PS2 Legendoilla julkaistuja kappaleita sekä uusia kipaleita. Lisäksi uusi suomalainen rokahtava PS2-SingStar on tulossa syksymmällä. Pääyhteistyökumppaneina SingStareissa (Ps2 + Ps3) ovat muun muassa Warner Music, Sony BMG, Johanna Kustannus, Siboney, Love Records, Poko ja EMI.

 

Mukana tulevat biisit


Blink 182 – All The Small Things
Blur – Coffee & TV
Britney Spears – Toxic
Coldplay – Fix You
Gorillaz – Feel Good Inc.
Gwen Stefani – Cool
Junior Senior – Move Your Feet
Macy Gray – I Try
Musical Youth – Pass The Dutchie
Ne-Yo – So Sick
Orson – No Tomorrow
OutKast – Hey Ya
Primal Scream – Movin' On Up
Pussycat Dolls – Beep
Radiohead – No Surprises
Razorlight – America
REM – Losing My Religion
Robbie Williams and Nicole Kidman – Something Stupid
Scissor Sisters – I Don't Feel Like Dancing
Supergrass – Alright
The Automatic – Monster
The Cardigans – Lovefool
The Fratellis – Chelsea Dagger
The Killers – Mr Brightside
The Stone Roses – She Bangs The Drums
The Zutons – Valerie
Twisted Sister – We're Not Gonna Take It
U2 – Beautiful Day
Weezer – Buddy Holly
Wolfmother – Love Train

7/10

Kommentit

Käyttäjän zamboss kuva
zamboss

Kokeiltu on ja hauskaksi todettu.

Käyttäjän finngamer kuva
finngamer
Käyttäjän Lappis kuva
Lappis

odotin niii paljon tältä...ja odotan edelleen

Käyttäjän Cyrus kuva
Cyrus
Käyttäjän jryi kuva
jryi

Jos tykkää karaokesta, niin...

Käyttäjän Crono kuva
Crono

Kun tykkää karaokesta niin...

Käyttäjän Bern_ kuva
Bern_

Laulellen sotaan.

Käyttäjän BobDog kuva
BobDog

SingStoressa vielä parannettavaa

Käyttäjän Barrakuda kuva
Barrakuda

Hyvä bilepeli

Käyttäjän JaKuBo kuva
JaKuBo