Spareware / Arvostelut / pelaaja.fi

Spareware

3.06.2016 // Kirjoittanut: Juha Wakonen
0
Spareware -arvostelu

Pelkkää tykinruokaa

Ylhäältä kuvattu kahden sauvan räiskintä on oma lajityypillinen kuriositeettinsa. Tällaisten pelien hetkellinen viehätys ei perustu sen enempää tarinankerrontaan kuin näyttävään toimintaankaan. Sen sijaan niitä pelataan silkasta motorisesta mielihyvästä eli siitä ilosta, että minä jaksan pyörittää peukaloitani vähän kavereitani kauemmin ja pääsen tästä syystä näkemään pelikentästä nurkan, jossa kukaan muu ei ole vielä ehtinyt joutua tykinruuaksi.

Kajaanilaisen Rusto Gamesin robottiammuskelu Spareware alleviivaa tätä kaikkea suoraan sanottuna turhankin hyvin. Vaikka tunnustusta täytyy antaa rohkeasti täysin järkiheitosta ”juonesta”, jolla tätä itseään toistavaa tulitusta kehystetään, pelin tarinankerronnallinen anti rajoittuu muutamaan hätäiseen riviin dystooppisesta Helsingistä ja HelOS-nimisestä tekoälystä Xbox Liven kauppapaikalla.

Tämän lisäksi Spareware vetoaa pelaajaa palkitsevan harkitun pelillisyyden sijasta pelkkään masokistiseen haluun rymyttää yhden kentän verran pitemmälle kuin edellisellä pelikerralla.

Spareware -arvostelu

”Spareware vetoaa pelaajaa palkitsevan harkitun pelillisyyden sijasta pelkkään masokistiseen haluun rymyttää yhden kentän verran pidemmälle kuin edellisellä pelikerralla.”

Spareware -arvostelu

Toisin sanoen Sparewaressa pelaaja kontrolloi sopivan monipuolisesti kustomoitavaa taistelurobottia, jonka tehtävänä on yksinkertaisesti ampua tiensä läpi urbaanista pelikentästä toiseen ja päästä lopulta kaupungin ytimeen.

Kömpelö robotti, jonka ainoa todellinen funktio lienee päätyä lopulta pelaajan aidon turhautuneisuuden ansiosta kerta toisensa jälkeen ammutuksi, sopii maskotin rooliin poikkeuksellisen hyvin. Spareware ei tarjoa pelaajalle mitään opasteita, joten itseään toistavissa ja visuaaliselta ilmeeltään lähes identtisissä kentissä liikutaan kuin labyrintissa side silmillä. Kun oikean suunnan vihdoin löytää, pelin äkkiväärä vaikeustaso nostattaa joka tapauksessa silkkaa tattiraivoa ja pitää huolen nopeasta paluusta takaisin päävalikkoon.

Spareware tukee neljän pelaajan yhteistyöpelaamista samalla konsolilla, ja kaverin kanssa pelaaminen onkin hetkittäin jopa taskulämpimän mukavaa. Sen sijaan yksinpelaamisessa ei ole mitään järkeä: peli on aivan liian vaikea, eikä yksinäisellä pelaajalla ole edes vierustoveria, jolle purkaa omaa kiukkuaan.

Rusto Gamesin nimikkeen olisi voinut pelastaa verkkomoninpelien mahdollisuus, koska samalle sohvalle on äkkiseltään kenties kohtuuttoman hankalaa saada yhtä aikaa istumaan kolmea tai neljää twin stick -entusiastia.

Kenellekään muulle en hankalaa ja itseään toistavaa Sparewarea osaa hyvällä tahdollakaan suositella.

4/10

Jopa kahden sauvan räiskintäpeliksi Spareware tuntuu kohtuuttoman vaikealta. Vaikka robottien kustomointi ja tasolta seuraavalle nouseminen sujuvatkin yllättävän monipuolisesti, kokonaisuus on valitettavan itseään toistava ja yhdentekevä.

Juha Wakonen

4/10

Kehittäjä: 
Rusto Games
Julkaisija: 
Rusto Games
Peligenre: 
Räiskintä
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One
Pegi-ikärajat: 
K-16
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Nostoja