Spectrobes / Arvostelut / pelaaja.fi

Spectrobes

5.04.2007 // Kirjoittanut: Tero Lehtiniemi
3

Pelimaailmassa on kaksi asiaa, joihin japanilaiset ovat hulluina: Nintendon DS-käsikonsoli ja pokémon-taskuhirviöt. Markkinoita riittää yhä uudelle ja taas uudelle taskumonsteripelille, joten on ilmiselvää, että myös muut ovat kiinnostuneita apajista. Tällä kertaa onneaan yrittää piirrosjätti Disney, joka on valjastanut Spectrobes-pelin tekijäksi varsin mainiosta Kingdom Hearts: Chain of Memoriesistä tutun Jupiter-firman.

Pohjimmiltaan Spectrobes on toimintaseikkailu, joka kertoo viihdyttävän tarinan Rallen- ja Jeena-nimisistä intergalaktisen turvallisuuspartion edustajista. Tutkiessaan syrjäisellä planeetalla esiintyvää outoa ilmiötä sankarikaksikko törmää spectrobeihin, eräänlaisiin fossiilisiin dinosaurusversioihin vihatuista ja rakastetuista pokémoneista.

Nämä esihistorialliset pikku veijarit tulevatkin tarpeeseen, sillä samanaikaisesti löydöksen kanssa aurinkokuntaan hyökkää krawleiksi kutsuttujen, ilkeämielisten avaruusolentojen rotu. Normaalit aseet eivät juuri näihin hirvityksiin pysty, mutta Rallenin komentamat spectrobet sen sijaan pärjäävät niitä vastaan mainiosti.

Taskudino, go!

Alkaa useammalle eri planeetalle levitetty matka, jonka aikana pääsee puuhailemaan yhtä sun toista. Perustilassa pelaaja tutkii Rallenin avulla planeettojen pintaa jututtaen asukkaita ja etsien sopivia kaivauspaikkoja. Kevyeksi pulmapeliksi naamioidussa kaivausosiossa pelaaja kerää maahan jääneitä fossiileja. Tämän jälkeen fossiilit viedään avaruusalukseen, jossa niistä herätetään ominaisuuksiltaan ja ulkonäöltään vaihtelevia spectrobeja. Spectrobien kanssa puuhasteluun voi halutessaan käyttää tuhottoman paljon aikaa, sillä vanhojen spectrobien kouluttamisen lisäksi niitä voi myös kasvattaa tai esimerkiksi ruokkia maastosta kerättävillä mineraaleilla.

Mitenkään tarpeellista dinogeenitutkijan leikkiminen ei ole, sillä yleiseltä vaikeustasoltaan peli on varsin helppo. Maastossa vastaan tulevat krawlit kohdataan Rallenin ja kahden valinnaisen spectroben joukkueella. Itse taistelu on simppeliä Star Ocean -henkistä reaaliaikaista mätkintää, ja sekä Rallenin että mukana kulkevien spectrobien kontrollointi onnistuu helposti.

Spectrobes kyllä hyödyntää DS:n teknisiä ominaisuuksia asianmukaisesti. Hahmot ovat suuria, samoin planeetat, joskin kovinkaan runsaita yksityiskohtia maastosta ei löydä. Kentät ovat varsin lineaarisia, mikä toisaalta myös merkitsee sitä, että päämäärätön harhailu on onnistuttu pitämään minimissä.

Pienistä puutteistaan huolimatta Spectrobes on teknisesti tasokas, kiehtova ja riittävästi tekemistä tarjoava toimintarooliseikkailu. Turhat animeviittaukset ja termit olisi kuitenkin kannattanut heittää romukoppaan. Suuremmalla panostuksella Spectrobesistä olisi saanut paljon enemmän kuin pelkän Jurassic Parkilla ja science fiction -vaikutteilla höystetyn Pokémon-kloonin.

Jupiter Corporation

Kolmen miehen nyrkkipajana aloittanut Jupiter Corporation on viidessätoista vuodessa kasvanut suureksi ja varsin merkittäväksi pelintekijäksi. Kiotossa majaansa pitävän yrityksen tunnetuimpia pelejä ovat Kingdom Hearts: Chain of Memoriesin lisäksi PICROSS-sarja sekä Pokémon Pinball -sarjan pelit. Vaikka firman pelien markkinoiden keskipiste on selkeästi Japanissa, esimerkiksi Pokémon Pinball Sapphire -peli on myynyt maailmanlaajuisesti yli miljoona kappaletta.

6/10

Kommentit

Käyttäjän The Rellu kuva
The Rellu

Ihan ok mutta taistelut on liian helppoja.

Käyttäjän Zant kuva
Zant

Yritystä oli, mutta metsään meni

Käyttäjän mazax kuva
mazax

pokemonei ei saa matkia!

Nostoja