Star Ocean: Integrity and Faithlessness

Hengetön ja helposti unohtuva roolipelikyhäelmä, joka ei tarjoa pelaajille mitään uutta saati ihmeellistä.

30.8.2016 12:03

Väsähtänyttä japaniropellusta

Pitkäikäinen Star Ocean aloitteli tähtienvälistä matkailuaan Super Nintendolla jo parikymmentä vuotta sitten. Kehittäjä tri-Ace on päättänyt vääntää pelaajien kielenkannat solmuun ristimällä pääsarjan tuoreimman osan kiemuraisella nimellä Star Ocean: Integrity and Faithlessness.

Uutuus loikkaa tarinallisesti sarjan toisen ja kolmannen osan välimaastoon. Tietämystä edellisten osien tapahtumista ei vaadita, sillä pelissä seuraillaan täysin uuden hahmokatraan kommelluksia. Seikkailu käynnistyy pienimuotoisesti, kun Stahlin rantakylään hyökkää kööri pahiksia. Kylän pormestarin on tilanteessa neuvoton, joten ratkaisun avaimet heitetään sinikutriselle Fidel-pojalle. Kun hyökkäyksen ensimmäinen aalto on saatu kunnialla torjuttua, lankeaa protagonistin tehtäväksi hakea apuvoimia naapurikaupungista.

Hitaasti käynnistyvä tarina ei onnistu tempaamaan alkumetreillä mukaansa. Uutta vaihdetta heitetään silmään muutaman pelitunnin jälkeen, mutta vielä tällöinkään käsikirjoittajat eivät pääse rehvastelemaan tuotoksellaan. Sekametelisoppaan on heitetty kaikki JRPG-peleissä nähdyt kliseet, eikä juoni säväytä millään osa-alueella.

Tri-Ace ei ole keksinyt pyörää uudelleen myöskään pelillisellä puolella. Valtaosa ajasta kuluu muutamia alueita edestakaisin samoillessa, kartalla vipeltäviä vihulaisia teilatessa ja kokemuspisteitä keräillessä. Ajoittain tehdään vierailuja kaupunkeihin, joissa päivitetään aserepertuaaria, ostellaan esineitä sekä kuljetetaan juonta eteenpäin. Eeppisen tähtienvälisen matkailun fiilis jää uupumaan, sillä tie vie lopulta aina takaisin kertaalleen koluttuihin maisemiin. Tallennus onnistuu vain ennalta määrätyissä pisteissä, mikä tuntuu nykypäivänä ainoastaan kettuilulta pelaajia kohtaan.

Toimivat taistelut ovat Star Ocean: Integrity and Faithlessnessin parasta antia. Oma tiimi voi koostua jopa seitsemästä hahmosta, jolloin kahden hyökkäysnapin mekaniikkaan nojaavat turpakäräjät ovat hektisyydessä omaa luokkaansa. Tekoälyn ohjastamien hahmojen toimintaan voi vaikuttaa jakamalla näille eri osa-alueita buustaavia rooleja. Kykyjä voi luonnollisesti kehittää tienattujen kokemuspisteiden puitteissa. Mikäli tekoäly ei toimi pelaajan toivomalla tavalla, voi hahmoa vaihtaa taistelun tuoksinassa myös lennosta. Siellä täällä vaeltelevat perusvihulaiset kaatuvat yleensä ilman sen suurempaa taktikointia, mutta mikäli taistelumekaniikkaan perehtyminen jää puolitiehen, nousee seikkailussa nopeasti seinä vastaan. Sukkelat päätökset ja eri kykyjen sisäistäminen muodostuvatkin erityisesti pomokahinoissa välttämättömäksi.

Star Ocean: Integrity and Faithlessnessin pääkehitysalustana on toiminut kiistatta vanhentunut PlayStation 3, mikä paistaa selvästi läpi pelin ulkoasussa. Suppeat ympäristöt ovat autioita ja muoviset hahmomallit sekä niiden animointi suoraan viime konsolisukupolvelta. Tri-Acen koodarit voivat onneksi paukutella henkseleitään näyttävillä taisteluilla, joiden ruudunpäivitys pysyy toiminnan mukana kiitettävästi.

Seikkailua ryyditetään pelaajan valinnan mukaan joko japanilaisella tai englantilaisella dialogilla. Kehittäjät ovat ilmeisesti unohtaneet mainita tulkitsijoille, että aivan kaikkia vuorosanoja ei ole syytä ylinäytellä myötähäpeän arvoisesti. Säveltäjä Motoi Sakuraba on onnistunut loihtimaan ankeahkon kokonaisuuden kylkeen kiehtovan ja mieleenpainuvan musiikkiraidan.

Star Oceanin viidennestä tulemisesta huokuu liki jokaisella osa-alueella keskinkertaisuus. Kliseiset hahmot, mitäänsanomaton ulkoasu ja heikko tarina eivät suoranaisesti houkuttele seikkailun pariin. Tri-Acen onneksi JRPG-rintamalla ei ole ruuhkaa, joten genren armottomimmat fanit viihtynevät parikymmentuntisen seikkailun parissa hetken.

5/10
Kehittäjätri-Ace
JulkaisijaSquare Enix
PeligenretRoolipeli
Pegi-ikärajatK-16
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa