Star Wars Battlefront / Arvostelut / pelaaja.fi

Star Wars Battlefront

4.12.2015 // Kirjoittanut: Jason Ward
0
Star Wars Battlefront

Elokuvamainen eepos lyhykäisellä käsikirjoituksella

Yksi vuoden 2015 odotetuimmista peleistä saapuu markkinoille täydelliseen aikaan. Tähtien sota -into on jälleen kerran saavuttamassa kriittisen massan. J. J. Abramsin odotettu The Force Awakens -elokuva luuraa aivan nurkan takana ja Tähtien sota valtaa pian niin valkokankaat kuin tv-ruudutkin. Uuden invaasion keihäänkärki on länsinaapurimme DICEn pitkään kehittämä Star Wars Battlefront, joka käynnistää vuosikymmenen hiljaiseloa pitäneen pelisarjan uudestaan.

Star Wars Battlefront hylkää perinteisen yksinpelikampanjan tyystin ja keskittyy lähes yksinomaan joukkuepohjaiseen moninpeliin, jossa kapinaliitto ottaa yhteen Imperiumin sotilaiden kanssa. Mukana on myös liuta erilaisia yksittäistehtäviä, joita voi pelata sekä yksin että kimpassa kaverin kanssa joko verkossa tai samalla sohvalla. Tehtävien tahkoamisessa riittää hupia illaksi tai pariksi, mutta Battlefront ei yritäkään olla mitään muuta kuin nettiräiskintä.

Pelimuotoja on tällä hetkellä yhteensä yhdeksän. Omaan makuuni parasta hupia ovat suurimmille kartoille sijoittuvat 40 pelaajan yhteenotot, joissa taistelua käydään samanaikaisesti jalan, ajoneuvoilla sekä ilmassa. Supremacy-pelimuodossa molemmat sotajoukot pyrkivät valtaamaan kentän komentopisteet, ja Walker Assault -tilassa Imperiumin sotilaat puolustavat kahta massiivista AT-AT-kävelijää, jotka kapinallisten on tuhottava. Myös ilmasotaan keskittyvä Fighter Squadron on yllättävän riemukasta kieppumista.

Vaikka pelihahmot ovat tavallisia rivimosuja, aseistuksen voi valita itse. Valinnanvaraa löytyy reilusti pitkän kantaman tarkkuuskivääreistä lähietäisyydeltä tehokkaisiin käsiaseisiin. Ammukset eivät kulu, mutta aseet ylikuumenevat liian kovassa käytössä. Jyvältä tähtääminen tai kyykistyminen eivät paranna osumatarkkuutta, mikä vaatii ainakin meiltä Battlefield-veteraaneilta melkoisesti totuttelua. Kameran saa joko pelihahmon silmien tai selän taakse, mutta jälkimmäisestä on muodostumassa nopeasti suositumpi vaihtoehto huomattavasti laajemman näkökentän vuoksi.

Battlefront poikkeaa monien muiden verkkopelien suosimilta lajityyppireiteiltä parilla olennaisella osa-alueella. Hahmoluokkien ja arkkityyppien sijaan pelaajat varustavat omat muutoin geneeriset hahmonsa avaruuskorteilla, jotka näyttelevät sekä lisävarusteiden että -ominaisuuksien rooleja. Yleisin käytössä näkyvä varustekortti on lämpöräjähde eli käsikranaatti ja betaversiossa suosituimmaksi lisävarusteeksi noussut rakettireppu.

Kerralla käteen mahtuvia korttipaikkoja on kolme, ja ainoastaan kahteen saa käsikranaatin, rakettirepun tai voimajousen kaltaisen lisävarusteen. Kolmas paikka on pyhitetty sähkölatauksia vaativille tehostekorteille, jollaisia ovat esimerkiksi hetkellisen osumasuojan tarjoava henkilökohtainen energiakilpi tai ammusten hajontaa supistava tarkkuustehostin. Kortin käyttöä seuraa aina tietyn mittainen viive, ennen kuin sitä voi käyttää uudestaan.

Kaikki lisäherkut aseista ehostuksiin maksavat pelin sisäistä valuuttaa, jota kilahtaa tilille jokaisesta pelatusta ottelusta. Suurin osa vermeistä myös edellyttää hahmolta tiettyä tasoa, mutta ilahduttavasti kehityspisteitä ropisee plakkariin varsin anteliaasti. Tasolukot ja pelin sisäinen valuutta edustavat mukavan yksioikoista ja selkeää etenemisjärjestelmää, joka tukee pelin vauhdikkaan vaivatonta luonnetta.

Toinen erikoisempi sivuaskel joukkueräiskintöjen normeista ovat taistelukentältä kerättävät erikoisherkut. Näihin lukeutuvat singon ja miinan kaltaisten lisävarusteiden lisäksi myös esimerkiksi AT-ST-kävelijät ja hävittäjät. Kyseessä on toki ensisijaisesti vain muotoseikka, sillä siinä missä vaikkapa Battlefieldissä raskaat singot ja ajoneuvot kököttävät tutuilla paikoillaan pitkin kenttää, Battlefrontissa ne napataan mukaan keräämällä jättikolikon näköinen symboli taistelukentältä ja aktivoimalla kerätty erikoisuus.

Kolmas ja eksoottisin lisä pelimekaniikan maustekirjossa ovat elokuvista tutut ikoniset merkkihahmot. Myyntiversiossa mukana on yhteensä kuusi sankaria ja konnaa, kolme kummallekin puolelle. Kapinaliiton riveissä taistelevat Luke Skywalker, Han Solo ja prinsessa Leia, kun taas Imperiumin joukkoja täydentävät Darth Vader, keisari Palpatine ja palkkionmetsästäjä Boba Fett. Sankarihahmot kestävät moninkertaisesti enemmän kuritusta kuin rivisotilaat, ja jokaisella hahmolla on liuta persoonallisia erikoiskykyjä. Elokuvaesikuviensa mukaisesti Skywalkerin klaani harventaa vihollisrivejä valomiekoin ja muut hahmot ovat ensisijaisesti etätaistelijoita.

"Lyhyenläntänä kokemuksenakin kyseessä on yksi vuoden vaikuttavimmista taidonnäytteistä."

Koska kyseessä on DICEn kehittämä nettipeli, huoli verkkotoimivuudesta nosti päätään jo aikapäiviä ennen varsinaista julkaisua. Hermoilu osoittautui kuitenkin turhaksi, sillä Battlefront on ollut poikkeuksellisen ongelmaton kokemus betaversiosta asti. Otteluihin liittyminen on sutjakkaa, yhteydet eivät katkeile juuri koskaan, ja viive pysyy minimissä taistelusta toiseen. Battlefront on ainakin toistaiseksi kyennyt välttämään kaikki uusia verkkopelejä yleisimmin riivaavat sudenkuopat, mikä on huomattava saavutus.

Tekninen briljeeraus jatkuu myös ulkoasun saralla, sillä varsinkin PS4:llä kyseessä on yksi kuluvan konsolisukupolven näyttävimmistä peleistä. Xbox One -versio kärsii jonkin verran matalammasta resoluutiosta ja ajoittain takeltelevasta ruudunpäivityksestä, mutta muutoin Battlefront on alustasta riippumatta silmiä hivelevää tykitystä. Pekkaa pahemmaksi ei myöskään jää korvakanavat Tähtien sodalla tukkiva huikea äänisuunnittelu.

Vaikka kyseessä on rakkaudella ja ammattitaidolla loihdittu kokemus, Battlefrontin merkittävin ongelma on varsinaisen sisällön määrä julkaisuversiossa. Neljälle planeetalle on mahdutettu yhteensä 13 karttaa, ja sotatantereet on luonnollisesti sidottu tiettyihin pelimuotoihin niiden koon mukaan. Mikäli jokin tietty pelimuoto on erityisesti mieleen, samat maisemat vilisevät silmien edessä masentavan usein. Peliympäristöjen suppeaa määrää korostaa vuorostaan se, että peliin on luvattu ilmaisena lisärinä julkaistavan Jakku-planeetan lisäksi neljä maksullista laajennusosaa ja että kausipassi maksaa viisi kymppiä. Koko riemusta saa pulittaa tällä hetkellä yli sata euroa, mikä on pahasti yli kipurajan.

Parhaimmillaan Star Wars Battlefront on kuitenkin suorastaan uskomattoman tunnelmallista audiovisuaalista riemujuhlaa, joka kietoo aistit tiukasti luomansa Tähtien sota -fantasian ympärille. Tunnelma on sanalla sanoen maaginen, kun lasersäteet halkovat ilmaa, radioliikenne varoittaa lähestyvistä Imperiumin sotilaista, savuava TIE-hävittäjä ujeltaa pään yli ja kaukaisuudessa räjähdysten täplittämällä kukkulalla vihreä valosapeli iskee kipinää punaista vasten.

Battlefrontin perimmäinen ristiriita lepääkin siinä, että samojen läänien mittailu on pitemmän päälle aikamoista myrkkyä eläytymiselle. Näin ollen Battlefrontille ei tällaisenaan uskalla luvata järin pitkää elinkaarta, mutta lyhyenläntänä kokemuksenakin kyseessä on yksi vuoden vaikuttavimmista taidonnäytteistä. Tarjottimelle on aseteltu pienehkö määrä nautittavaa, mutta jokainen pala on herkullinen.

7/10

Intensiivinen moninpeliräiskintä kuljettaa pelaajan keskelle tiheätunnelmaista Tähtien sota -fantasiaa, mutta sisällön suppea määrä povaa pelille lyhyttä ikää.

Jason Ward

7/10

Kehittäjä: 
DICE
Julkaisija: 
Electronic Arts
Peligenre: 
Räiskintä
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-16
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta, Online

Nostoja