Stardew Valley / Arvostelut / pelaaja.fi

Stardew Valley

5.05.2017 // Kirjoittanut: Johanna Puustinen
0

Maalaisidylliä isolla ruudulla

Viime keväänä huimat arvostelut saanut maatilasimulaatio Stardew Valley lukeutuu ehdottomasti menneen vuoden massiivisimpiin yllättäjiin. Yhden miehen kotonaan kehittämästä indieprojektista syntyi pian julkaisunsa jälkeen suoranainen ilmiö, joka valtasi omalaatuisella viehätyksellään Twitch-virrat ja somesyötteet hetkellisesti kokonaan.

Alun perin vain Windowsille kaavailtu peli on sittemmin tavoittanut niin Mac- kuin Linux-pelaajatkin, ja tämän vuoden on kerrottu olevan teokselle konsolien vuosi. Koska tuoreet PlayStation 4- ja Xbox One -julkaisut ovat Pelaajassa jo kertaalleen ylistävään sävyyn arvioidun pc-pelin hiilikopioita, ei syväluotaavalle analyysille liene sellaisenaan tarvetta.

Sanottakoon kuitenkin, että peli on odotetusti yhä kovin viihdyttävä. Aivan kaikkiin hidastempoiset peltopuhteet eivät pure, mutta suosionsa Stardew Valley on joka tapauksessa velkaa pelaajien ennakkoluulottomuudelle. Maajusseiluun on todistettavasti haksahtanut yksi jos toinenkin elämäsimulaatioista normaalisti viis veisaava tapaus, eikä omakohtaista näkökulmaa genreen voi hankkia kuin kokeilemalla.

Navettaelämän jo tekemisen puutteessa kertaalleen hylänneet saattavat ilahtua kuullessaan, että peli on saanut useita kookkaita päivityksiä sitten julkaisupäivänsä. Konsoliversioonkin ehtineiden uutuuksien lista on liian pitkä painettavaksi, mutta se pitää sisällään uusia tavaroita, salaisuuksia, kohtauksia ja jopa ihmissuhteita. Esimerkiksi avioliiton auvoa on lähdetty rikkomaan eron mahdollisuudella, mikä on Stardew Valleyn hurmaavan suloisen lajityypin sisällä täysin ennenkuulumatonta.

Mitä konsolikäännöksen tekniseen toteutukseen tulee, on se ainakin testikoneena toimineella PlayStation 4:llä kiitettävää. Peli pyörii mutkattomasti, ja sen pikkutarkka pikseligrafiikka näyttää kirkkaalta suuremmallakin ruudulla. Kevyitä vatsanpuruja aiheuttavat kuitenkin ohjausjärjestelmää sovitettaessa tehdyt ratkaisut, joista erillisen maininnan ansaitsee päätös jättää pc-versiosta tuttu kursori paikalleen.

Vaikka osoittimen liikkumanopeutta on hidastettu roimasti, paljon pieniä elementtejä sisältävien valikoiden läpi navigointi on täyttä tuskaa ensimmäisillä pelikerroilla. Vaikka itse viljely sujuu perinteisempään konsolimalliin, pakotetaan kursorin käyttöön käytännössä aina, kun ruudulla on tekstiä. Edes DualShock-ohjaimen kosketuslevyä ei ole pyritty valjastamaan tarkoitukseen, vaan jokaiseen pikseliryhmittymään on osuttava epätarkan analogitikun voimin.

Ottaen huomioon, kuinka suuren aukon Stardew Valley kuitenkin paikkaa kotikonsoleilla, moisista ärsykkeistä naputtaminen tuntuu pikkumaiselta. Muun muassa Destinyn kohdalla kursoriohjauksen ovat pystyneet nielemään kymmenet miljoonat pelaajat, joten se painettaneen villaisella myös tällä kertaa.

Vaikka pelilliset päivityksetkään eivät välttämättä riitä perustelemaan tuplahankintaa Stardew Valleyta jo pelanneille, on nyt paras mahdollinen aika tarttua peliin ensi kertaa. Tarjontaa on lähes jokaiselle kuviteltavissa olevalle alustalle, eikä kolmenkymmenen euron hujakoilla pyörivä hintakaan haittaa näköä. Suo ja kuokka on jo järjestetty – uskallatko sinä ryhtyä Jussiksi?

9/10

Kehittäjä: 
Eric Barone / ConcernedApe
Julkaisija: 
505 Games
Peligenre: 
Simulaatio
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Nintendo Switch, Sony PlayStation 4, Apple OSX, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-7
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Nostoja