SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech / Arvostelut / pelaaja.fi

SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech

25.07.2019 // Kirjoittanut: Panu Saarenoja
0

Tulen ja höyryn laulu

Ruotsalainen Image & Form on jännittävä pelinkehittäjä. Sen SteamWorld-sarja on puksuttanut eteenpäin kesästä 2010 asti, jolloin sarja esiteltiin meille ensimmäistä kertaa latauskauppa DSiWaren kautta julkaistulla tornipuolustuspelillä. Sitä ovat sittemmin seuranneet Metroid-tyylistä seikkailua ja Dig Dug -henkistä kaivuutoimintaa yhdistäneet SteamWorld Dig -pelit ja sivulta kuvattu taktikointiteos SteamWorld Heist. Göteborgilaisen pikkustudion seuraavasta suunnasta ei voi olla koskaan täysin varma, vaan se on onnistunut toistuvasti löytämään komean tavan kokeilla aina jotain hieman erilaista.

Viimeisin lisäys SteamWorld-perheeseen on SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech. Se on Image & Formille jälleen uudenlainen aluevalloitus, sillä Questin myötä SteamWorld kokeilee onneaan vuoropohjaisena roolipelinä. Innoitusta on otettu runsaasti varsinkin genren japanilaisesta haarasta, jota on maustettu vielä korttien käyttöön perustuvalla toiminnalla.

SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech -arvostelu

SteamWorld Quest lähestyy asetelmaansa tällä kertaa satumaisemmasta näkökulmasta ja sekoittaa robottiscifiinsä mukaan tuhdin annoksen fantasiaa. Taikuuden ja mekaanisten lohikäärmeiden maailmassa hahmoksi otetaan sankaruuksista unelmoiva Armilly, jonka haaveet ovat kovilla byrokratian ja paikallisen sankarikillan yleisen saamattomuuden takia. Urotekoja täytyy lähteä tekemään virallisten puitteiden ulkopuolella, mikä äityy tavanomaista puheliaammaksi mutta silti yhä sympaattisen kevyeksi SteamWorld-tarinaksi.

Juoni on jaoteltu useampaan lukuun, jotka kaikki edustavat tavalla tai toisella omaa pientä luolastoaan. Alueet ovat SteamWorld-sarjan näteimpiä, mutta niiden koluaminen jättää paljon toivomisen varaa. Muutamia kevyitä pulmatilanteita lukuun ottamatta luolastot ovat suoraviivaisia, ja jopa niihin piilotettujen salaisuuksien etsiminen on enemmän puuduttavaa kuin jännittävää puuhaa. SteamWorld Dig 2:n jälkeen Questilta olisi toivonut enemmän, sillä Dig 2 oli hieno esimerkki hauskasta ja alati kehittyvästä tutkimusseikkailusta.

SteamWorld Quest: Hand of Gilgamech -arvostelu

Eniten huomiota Image & Form on laittanut Questin taisteluihin, ja se onneksi näkyy. Korttipohjainen ratkaisu tuntuu aluksi rajatulta, sillä taisteluihin osallistuu kerralla kolme hahmoa, joille kullekin voi valikoida maksimissaan vain kahdeksan satunnaisesti aktivoitavissa olevaa kykykorttia. Taisteluihin valittavia kortteja alkaa sadella kuitenkin nopeasti lisää, ja ne tapaavat olla myös vaikutuksiltaan monipuolisia. Pelkille yksittäisille hahmoille huomaakin hiljalleen pystyvänsä rakentamaan vaihtelevia pelityylejä, joilla on myös merkityksellisiä vaikutuksia hahmojen väliseen synergiaan.

Image & Form osoittaa SteamWorld Questilla, että se on yhä melkoinen kameleontti. Tuorein luomus ei ole yhtä tasapainoinen kokemus kuin studion ehdotonta parhaimmistoa edustava SteamWorld Dig 2. Pienenä roolipelinä se tarjoaa silti oivaa näperreltävää, joka sopii hienosti yhteen Switchin kannettavuuden kanssa.

7/10

Kehittäjä: 
Image & Form
Julkaisija: 
Thunderful Publishing
Peligenre: 
Roolipeli
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch, Apple OSX, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu

Nostoja