Sunless Sea / Arvostelut / pelaaja.fi

Sunless Sea

6.03.2015 // Kirjoittanut: Ida Suominen
0
Sunless Sea -arvostelu

Ei rantaa rakkaampaa

Seitsemäs päivä merellä. Miehistö ihmettelee Seilori McSeilorssonin katoamista. Väitän hypänneen reelingin yli, kun ahdistus kävi liian kovaksi. Samaan hengenvetoon kerron, että ruumasta löytyi aikaisempien etsintöjen hedelmättömyydestä huolimatta vielä yksi tynnyrillinen suolattua porsasta. Onneksi kukaan ei osaa epäillä yhteensattumaa…

Sunless Sea päästää aalloille haikailevat kapteeninalut ikioman kipon ruoriin ja vetää nämä heti kättelyssä kölin ali. Rogue-tyyppisistä peleistä ammentava kipparisimulaattori lätkäisee pelaajan eteen laivan ja meren, eikä liiemmin selittele tai avusta. Pitäisi saada tutkimusmatkailtua, mutta ruoka ja polttoaine maksavat maltaita. Miehistön mielenterveys alkaa horjua sillä sekunnilla, kun Lontoon valot katoavat horisonttiin. Vesikin on mustanaan verenhimoisia hirviöitä kärkkymässä seuraavaa ateriaa. Mikään ei ole koskaan kuulostanut kauniimmalta kuin satamasta vastaan helähtävä musiikki merimatkan jälkeen.

Fallen London -selainroolipelistä versonut Sunless Sea jakautuu pelillisesti kahteen osioon. Varsinainen laivailu on ylhäältä kuvattua, simppeliä vaeltelua. Uusien satamien löytäminen kartuttaa käteisvaroja ja avaa kaupankäyntimahdollisuuksia. Aluksi saa luotsattavakseen kipon, jolla lähivesien tutkiskelu onnistuu melko kivuttomasti aina siihen saakka, kunnes eteen tulee ensimmäinen taistelu. Kahakointi on reaaliaikaista sekä kankeaa, ja selkäänsä ottaa armotta varsinkin ensimetreillä. Ei riitä, että kahakkakumppani on kantaman sisällä, vaan vahinkoa tehdäkseen pitäisi myös ehtiä osoitella spottivaloa vihollisen silmään.

Peli leikkii valolla useammallakin tavalla. Yhtäältä pimennetyin lampuin seilaaminen estää vihollista näkemästä pelaajaa, mutta toisaalta pimeässä kyhjöttäminen ei ainakaan auta aavalla merellä heräilevään pelkoon. Kun pelkomittari nousee sataan, miehistö alkaa kapinoida. Valo pitää seilorit tolkuissaan, mutta lamppujen polttaminen kuluttaa vietävästi polttoainetta. Mikään ei ole koskaan hyvin. Merimatkat vietetäänkin paljolti laskeskellen, kuoleeko mieluummin nälkään tuuliajolla vai tuleeko kapinoivan miehistön lynkkaamaksi.

Silloin kun ei seilata, luetaan. Sisarpelinsä tapaan Sunless Sea on täynnä tekstiä. Juoni ja tapahtumat kulkevat eteenpäin lyhyillä tarinanpätkillä, joiden seassa tiputellaan myös tehtävät ja niiden summittaiset suuntimat. Fallen Londonin ongelma eli massiivisten tekstirykäysten puuduttavuus ei onneksi ole siirtynyt aalloille asti, vaan auringottoman meren matkalukemisto taipuu hieman kirjakammoisemmankin pelityyliin.

Pelin rakentelema juonirunko on kohtuullisen väljä. Se antaa jokaista uutta kapteenia luodessa valittavaksi, mihin aikoo pyrkiä. Haluaako kirjoittaa luolastojen pysäyttävimmän merimiesrallin vai yrittääkö löytää ulapalle kadonneen isänsä? Peli tarjoaa raamit, mutta ei patistele eikä pakota. Pääpaino on maaliviivan ylittämisen sijaan ennemmin maailmaan ja sen kummallisuuksiin tutustumisella. Kartta luodaan paria kiintopistettä lukuun ottamatta satunnaisesti jokaisen pelikerran alussa. Naapurikaupunkien hinnat tulevat tutuiksi, ja muutaman pelitunnin jälkeen oppii hahmottamaan, mistä saa halvinta menovettä ja mikä kannattaa myydä missäkin voittojen maksimoimiseksi. Vaikka peli uhkaakin luisua lovecraftilaiseksi markkinasimulaattoriksi, on rahdin pyörittelyssä ja kantapään kautta oppimisessa jotain todella palkitsevaa.

Sunless Sea on tiivistunnelmainen meriseikkailu, joka luottaa pelaajan oppivan kaiken itse. Se jopa aloittaessa varoittelee, että ensimmäinen kapteeni tulee todennäköisesti kuolemaan. Pari pykälää mukavuusalueen yläpuolelle väännetty vaikeustaso yhdistettynä kiehtovaan maanalaiseen maailmaan ja erinomaiseen kirjoitukseen on kuitenkin koukuttava kokemus, joka saa palaamaan ulapalle kapteeni toisensa jälkeen.

7/10

Tunnelmallinen seikkailu, joka saa mielikuvituksen liikkeelle jättämällä asioita tarkoituksella auki.

Ida Suominen

7/10

Kehittäjä: 
Failbetter Games
Julkaisija: 
Failbetter Games
Peligenre: 
Seikkailu, Roolipeli
Julkaisualustat: 
Apple OSX, Microsoft Windows