Super Mario Party / Arvostelut / pelaaja.fi

Super Mario Party

24.12.2018 // Kirjoittanut: Markus Heino
0

Aihetta juhlaan

Nintendon punahaalarisen putkimiehen seurapelisarjan tuorein osa pyrkii palauttamaan Mario Partyjen tunnusomaisen moninpelin taas raiteilleen Switchillä. Vain Joy-Coneja peliohjaimenaan hyödyntävä Super Mario Party tuo mukanaan myös ilahduttavan määrän uusia pelitiloja ja sopuisampaa pelailua.

Perinteisesti Mario Partyt on tehty ystävien kanssa nautittaviksi suurien tunteiden sekamelskaksi, jossa tovereiden kampittaminen kuuluu asiaan yhtä vankasti kuin kilpi koopan selkään. Nintendo on viisaasti monipuolistanut Super Mario Partyn pelimuotoja yhteistyöpainotteisempaan suuntaan, ja järjestämäni peli-iltaman koehenkilöstö tuntui kiinnostuvan juuri uusista pelitiloista tuttuja enemmän.

Super Mario Party -arvostelu

Enintään neljän pelaajan voimin käytävä River Survival -yhteistyötila jaksoi kiinnostaa peliseuruettani koskenlaskua ja minipelejä yhdistelevän yksinkertaisen rytmityksensä ansiosta. Venekunta pyrkii etenemään monihaaraista jokea pitkin aikaa vastaan vihollisia väistellen ja minipeli-ilmapalloja poksautellen. Hektinen melominen tuo mieleen A Way Outin kuuluisan vene-episodin, joskin kaaos on vähintään kaksinkertainen neljän melojan vuoksi. Lisää arvokkaita sekunteja saa tehokkaasti suoritetuista minipeleistä, kuten verkkokalastamisesta, pingviinien kaitsemisesta tai timanttikuorman kantamisesta lihansyöjäkasveja kuhisevan kaivoksen läpi.

Yhteispeliä ja kilpakumppanien kurittamista yhdistelevä Partner Party jakaa pelaajat kahteen kaksihenkiseen joukkueeseen, jotka kilpailevat keskenään pelilautojen laajennetuilla versioilla. Pelaaja voi nyt valita askeliensa mukaisen reitin määränpäähänsä, joten tähtiruutuihin osuminen on periaatteessa helpompaa. Partner Partyn minipelit ovat joukkuepohjaisia, ja mukana on mainio versio Overcookedin keittiökaaoksesta.

Yksin pelaavalle pelisarja ei genrensä mukaisesti tarjoa mainittavasti pelattavaa. Mikäli on kuitenkin avannut kaikki 80 tarjolla olevaa minipeliä, niitä voi pelata yksin Challenge Road -pelitilassa. On outoa, ettei tämä yksinpelitila ole auki koko ajan niille pelaajille, jotka haluavat opetella minipelien saloja rauhassa.

Super Mario Party -arvostelu

Pelin pääpaino on tietenkin varsinaisessa Mario Party -pelitilassa, jossa pelaajat kisaavat voimatähdistä värikkäiden pelilautojen sisään rakennetuilla radoilla nopanheitto kerrallaan. Jokaisella neljästä pelilaudasta on ilahduttavan paljon ainutlaatuisia erikoisruutuja, joissa pakkaa sekoitetaan pommeilla, vihaisilla kalmareilla tai bonusaarteilla. Epäreiluutta kisailuun tuovat värvättävät kumppanihahmot, jotka käytännössä tuplaavat liikkumavaran pelilaudoilla lisänopan avulla. Tekoälyn ohjaamat kumppanit seuraavat auttamaan pelaajaa minipeleihin, mikä antaa epäreilun edun lisähahmoja vailla oleviin pelaajiin.

Mario Party -tilassa tuntuu olevan myös edelleen niin paljon sattumanvaraisuutta viimeisillä kierroksilla, ettei minipeleissä menestyminen lopulta oikein merkitse mitään. Pelaajat saavat satunnaisia apuja ja peliin lisätään suurempia rangaistuksia, joiden vuoksi voittaja saattaa olla kuka tahansa viimeisiin nopanheittoihin asti.

Nintendo Switchin oma Super Mario Party on kiistatta parasta Mario Partya aikoihin, joskin parantamisen varaa löytyy edelleen sekä paikallisesti että verkkopelipuolella.

7/10

Kehittäjä: 
NDcube
Julkaisija: 
Nintendo
Peligenre: 
Bilepeli
Julkaisualustat: 
Nintendo Switch
Pegi-ikärajat: 
K-3