Super Smash Bros. for Wii U / Arvostelut / pelaaja.fi

Super Smash Bros. for Wii U

7.01.2015 // Kirjoittanut: Johannes Valkola
0

Tyylipuhdas taidonnäyte

Masahiro Sakurai kertoi japanilaisessa Famitsu-lehdessä tarvitsevansa hermolomaa ja ottavansa etäisyyttä peleihin viimeisimmän tuotantonsa jälkeen. Eikä Super Smash Bros. for Wii U:n parissa tarvitse syytä ihmetellä: tässä on valtaisalla kunnianhimolla ja poikkeuksellisella laveudella toteutettu kamppailupeli, jonka osa-alueet vakuuttavat esimerkillisyydellään. Kun tähän lisätään rinnalla tehty erinomainen Super Smash Bros. for Nintendo 3DS (Pelaaja 146, 9/10), perfektionistina ja pieniäkin yksityiskohtia kontrolloivana pelisuunnittelijana tunnetun Sakurain puolesta alkaa jo läkähdyttää.

Super Smash Bros. for Wii U tuntuu tutulta ja turvalliselta, jos on pelannut jotain vuonna 1999 alkaneen kamppailusarjan aiemmista osista. Erinäisten Nintendo-pelien hahmot iskevät yhteen sivuttaissuuntaisissa kentissä, joissa tarkoitus on ensin mäiskiä vastustajia ja sen jälkeen heittää heidät pois pelialueelta. Samalla täytyy itse pysytellä maankamaralla ja kerätä lukuisia erikoisesineitä, joilla saa tärkeää hetkittäistä etua vastustajiin nähden. Tuttu anti toteutetaan vain nyt niin ansiokkaasti ja kokonaisvaltaisesti, että parannettavaa on vaikea enää kuvitella.

Oleellinen osa pelin viehätysvoimasta liittyy laajaan hahmovalikoimaan. Yli 50 kamppailijasta löytyy rutkasti kiinnostavia vaihtoehtoja, kun tarjolla on tunnettuja suosikkeja aina Mariosta Linkiin ja Sonicista Mega Maniin sekä yllättävämpiäkin hahmoja, kuten Little Mac, Lucina ja Shulk. Mukana on myös kamppailijoita, joita ei lasketa viralliseen hahmomäärään, sillä vaihtamalla väriä joidenkin kohdalla vaihdetaankin oikeasti hahmoa: Olimarin korvaa Alph, Wii Fit Trainerin sukupuoli vaihtuu, ja Bowser Jr.:n voi taas korvata jollain Bowserin seitsemästä Koopaling-kätyristä. Ja omia Mii-hahmoja voi tuoda peliin ja niiden kykyjä kehittää roolipelimäisesti. Mii-hahmoja voi lisäksi siirrellä Wii U:n ja Nintendo 3DS:n välillä.

Pelattavuus on helppotajuista, kaoottisen energistä ja erittäin puoleensavetävää. Pelissä ei ole ulkoa opeteltavia ohjauskomentoja erikoisliikkeille tai iskusarjoille, vaan kaikkia hahmoja ohjataan pääpiirteittäin samoin. Kyse onkin ymmärryksestä hahmojen käyttäytymiseen ja yksilökohtaisiin kykyihin lähi- ja kaukokamppailussa. Myös hahmon painoluokkaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä esimerkiksi Donkey Kong on huomattavasti vaikeampi heittää tantereelta taivaalle kuin Jigglypuff, kun taas Diddy Kong liikkuu vaikkapa King Dededeä liukkaammin. Hahmojen animointi on osaltaan huippulaadusta jälkeä, ja se korostaa kiehtovasti tuttuja liikkeitä ja luonteenpiirteitä.

Sisällöltään Super Smash Bros. for Wii U vetää kaksi keskeistä yhtäläisyysviivaa muutama kuukausi aiemmin julkaistuun Nintendo 3DS -versioon: pelien kamppailumekaniikka ja hahmovalikoima ovat tismalleen samat. Eroja pelien välillä on kuitenkin paljon. Wii U:lla esimerkiksi paikalliseen moninpeliin voi osallistua yhtä aikaa kahdeksan pelaajaa. Tämän erittäin viihdyttävän ja hektisen pelimuodon kannalta onkin oleellista, että peli tukee useita ohjainvaihtoehtoja aina Wii Plus -kapulasta Classic-ohjaimeen ja Nintendo 3DS:stä jopa vanhaan GameCube-ohjaimeen. Kaveriporukan piristäjänä Super Smash Bros. for Wii U onkin vertaansa vailla, ja se myös muistuttaa osuvasti, miten hauskaa pelaaminen on yhdessä samalta ruudulta.

Toki nettipelikin kiinnostaa. Siinä osanottajamäärä rajataan neljään, mutta satunnaiset yhteysongelmat ja tökkimiset latistavat silti kokemusta paikoin. Mutta kun kohdalle ei osu yhteyshäiriöitä, pelaamisen on vaikea erottaa tapahtuvan verkossa. Yllättävän viihdyttävänä yksityiskohtana nettipelistä voi nostaa esiin katselutilan, jossa seurataan muiden kohtaamisia ja lyödään vetoa voittajasta kultakolikoilla.

Nämä kolikot muodostavat kantavan jänteen Super Smash Bros. for Wii U:n rakenteeseen: kaikki tekeminen palkitaan kullalla, jolla sitten ostetaan tyylikkäitä, peliaiheisia pokaaleita. Niitä on sadoittain, ja niissä kuvataan hahmoja ja tapahtumia sekä Nintendon omista teoksista että ulkopuolisista peleistä, kuten Pac-Man, Rayman ja The Wonderful 101. Tämän lisäksi pelissä avataan rutkasti muuta sisältöä. Löydettävänä on pelattavia hahmoja, uusia kenttiä ja musiikkikappaleita, joita on myös sadoittain.

Super Smash Bros. for Wii U:n taustalla kulkee ihastuttava teema, jonka voi tulkita intohimoksi videopeleihin. Peli nimittäin kannustaa jatkuvasti pelaamaan muitakin pelejä. Etenkin kauniit kentät on suunniteltu sangen peripohjaisella ajatuksella, kun bongattavaa riittää aina 1980-luvun peleistä nykyantiin ja tulevaan Yoshi’s Woolly Worldiin. Mieleenpainuvin on puolestaan Pilotwings-kenttä, jonka sisällä liikutaan SNES-ajoista Nintendo 3DS:n Pilotwings Resort -maailmaan. Lisäksi Wii U:lla voi muokata omia kenttiä helppokäyttöisellä ohjelmalla.

Wii U:lla peli tietenkin menettää Nintendo 3DS:n näyttävän 3D-tehosteen, mutta värikäs ulkoasu tekee silti vahvan vaikutuksen. Sulavan 60 kuvan sekuntivauhdin ruudunpäivityksen positiivisen vaikutuksen huomaa heti tarttuessa ohjaimeen. Täyden teräväpiirron resoluutio puolestaan näyttää alusta alkaen viehättävältä, mutta tarkkuuden tuoman hyödyn tajuaa vasta kamppaillessa suurelta ruudulta kahdeksan osanottajan kesken. Oman hahmon seuraaminen pysyy selkeänä, vaikka ruudulla tapahtuukin kerralla paljon ja kuvakulma pysyy kaukana.

Valitettavasti Wii U:lla ei pääse pelaamaan käsikonsoliversiossa innostanutta Smash Run -seikkailutilaa. Mutta onneksi se korvataan kiehtovilla pelimuodoilla, joista paras on lautapelimäinen Smash Tour. Siinä kasataan kamppailijoista tiimi, jolla edetään maaliin ja kohdataan matkalla vastustajia. Hyväntuulinen Smash Tour kiinnostaa yksin tekoälyn kanssa, mutta se kukoistaa vasta kavereita vastaan – tämä tosin pätee erinomaisuuttaan pullistelevan ja huolellisesti viimeistellyn Super Smash Bros. for Wii U:n kaikkeen sisältöön.

9/10

Kehittäjä: 
Sora Ltd.Bandai Namco Games
Julkaisija: 
Nintendo
Peligenre: 
Taistelu
Julkaisualustat: 
Nintendo Wii U
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta, Online

Nostoja