Superhot VR / Arvostelut / pelaaja.fi

Superhot VR

14.08.2017 // Kirjoittanut: Miikka Lehtonen
0
Superhot VR -arvostelu

Virtuaaliväkivaltaa

Superhot oli viime vuoden suurimpia yllätyshittejä. Pelijameista alkunsa saaneessa pelissä idea oli simppeli: aika etenee vain, kun pelaaja liikkuu, ja samalla vauhdilla hänen kanssaan. Yhdistettynä supertyylikkääseen ulkoasuun erikoinen idea tuotti uniikin pelikokemuksen, joka hurmasi monia.

Nyt Superhot yllättää taas, sillä tuore Superhot VR ei ole vain viimevuotinen peli VR-lasien läpi katsottuna, vaan aivan uusi ja jälleen erinomainen pelikokemus.

Perusidealtaan Superhot VR on edeltäjänsä veli. Pelaaja heitetään kerran toisensa jälkeen keskelle pieniä väkivaltakohtauksia. Ilman mitään suurempaa alustusta sitä vain huomaa olevansa esimerkiksi kujalla, jossa aseistetut miehet juoksevat jo täysillä kohti.

Reaktioaika on kortilla pelaajan yrittäessä vaivihkaa ja epätoivoisesti etsiä ympäriltään aseita, joilla torjua ja tappaa vihollisensa. Kun siinä onnistuu, on aika hypätä seuraavaan tehtävään aina uudelleen ja uudelleen. Välissä tarjoillaan edellisen pelin tavoin hämärää metajuonta, jossa hypitään erilaisten todellisuuksien välillä ja raavitaan päätä niiden alkaessa vuotaa hiljalleen toisiinsa.

Superhot VR nousee huippupeliksi, koska sen pelattavuus on niin viimeisen päälle viilattua ja monipuolista. Kaikesta näkee, että kokemus on suunniteltu nimenomaan koettavaksi VR-laseilla ja niiden 3D-ohjaimilla.

Kun pelaajan liikkeet siirretään suoraan sellaisinaan peliin, oppimiskynnys on miltei olematon ja kyse on enemmänkin siitä, mitä kaikkea keksii. Niinkin perusjuttu kuin kyykistyminen pelimaailmassa olevan seinän taakse ja sen yli ammuskelu yksinkertaisesti kättä ylöspäin kurottamalla on todella hauskaa. Vihollisten hyökkäyksiäkin väistellään vääntelemällä omaa kehoa ihmeellisiin asentoihin.

Superhot VR -arvostelu

"En muista, milloin viimeksi olen pelannut toista toimintapeliä, jonka parissa on ollut yksinkertaisesti näin hauskaa."

Superhot VR -arvostelu

Pelaaja ei voi kamalasti liikkua, mitä nyt ottaa pari askelta suuntaan ja toiseen määrittelemänsä huonekoon pelialueen sisällä. Näin kierretään ovelasti VR-pelien perinteinen sudenkuoppa eli liikkuminen 3D-tilassa. Pienellä alueella on kuitenkin paljon sisältöä, sillä peliympäristöt on suunniteltu kiinnostaviksi ja täytetty monipuolisilla murhamahdollisuuksilla, jotka ovat nimenomaan VR:llä parhaimmillaan.

Kuvitellaanpa vaikka ravintolan keittiö, jossa pelaaja seisoo kokin työtason takana. Tuliaseita ei ole käsien ulottuvilla, mutta se ei haittaa, sillä pöydällä on paistinpannuja ja veitsiä. Paistinpannua voi kätevästi käyttää kilpenä ja kimmotella sillä vihollisten luoteja pitkin seiniä samalla, kun toisella kädellä heittelee lihakirveitä ja veitsiä vihollisten niskaan.

Enemmän pelaamalla alkaa oppia koko ajan uusia mahdollisuuksia. Aseet voi riistää liian lähelle tulevien vihollisten käsistä, tai aseiden rungoilla voi torjua hyökkäyksiä. Kohtausten välillä teleportataan usein saman huoneen toiseen kulmaukseen, mutta aseet eivät siirry pelaajan mukana. Reitit tietävä pelaaja voi kuitenkin heittää ladatun aseen kohti uutta olinpaikkaansa, siirtyä seuraavaan kenttään ja napata aseensa takaisin haltuun ilmasta.

En muista, milloin viimeksi olen pelannut toista toimintapeliä, jonka parissa on ollut yksinkertaisesti näin hauskaa. Superhot VR yhdistelee erinomaisesti supertyylikästä toimintaa, luomisen ja keksimisen tuomaa riemua sekä uniikkina VR-juttuna myös liikkumisen iloa.

Monen muun VR-pelin tavoin myös Superhot VR:n suurin kompastuskivi taitaa olla hinta. Kun laitekanta on vähäinen, kalliit kehityskulut täytyy kattaa korkeilla hinnoilla. Superhot VR on vieläpä kovin lyhyt peli, sillä itse pelasin sen läpi alle kahdessa tunnissa. Maksaisitko tästä yli 20 euroa? Itse maksoin, mutta hieman pitkin hampain.

Väittäisin, että hyvät VR-pelit tarjoavat ihmisille sellaisia kekseliäitä ja luovia kokemuksia, jollaisia he eivät pystyisi ilman laseja hankkimaan. Mikäli et satu tietämään The Matrixin lähintä sisäänkäyntiä, Superhot VR on ehdottomasti sitä kategoriaa ja vieläpä samalla sujuvimpia ja hauskimpia pelaamistani VR-luomuksista.

8/10

Kehittäjä: 
SUPERHOT Team
Julkaisija: 
SUPERHOT Team
Peligenre: 
Räiskintä
Julkaisualustat: 
Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Nostoja