Sushi Striker: Way of Sushido

Hymy on jatkuvasti herkässä Sushi Strikerin parissa, vaikka ähky väijyykin koko ajan nurkan takana.

6.9.2018 11:00

Eksoottista aivoruokaa

Nintendo ei ole ollut valmis jättämään 3DS:ää vielä taakseen, mutta se ei ole ollut välttämättä huono uutinen Switch-omistajien kannalta. Pulmapeli Sushi Striker: Way of Sushido paljastui alun perin nimenomaan pelijätin vanhemmalle pelilaitteelle, kunnes Nintendo tajusi jälkikäteen kevyen pulmapelitapauksen sopivan myös Switchin valikoimaan.

Sushi Striker: Way of Sushido ansaitseekin olla niin usean pelaajan ulottuvilla kuin vain mahdollista. Pelin tyyli uhkuu positiivista leikkimielisyyttä olematta kuitenkaan yleisöään aliarvioiva teos. Sushi Strikerin pelaaminen on ennen kaikkea hauskaa, mutta se ei tarkoita, etteikö pulmailu uskaltaisi käydä myös kiivaaksi.

Pulmapeliksi Sushi Striker on yllättävän tarinavetoinen. Peli seuraa pelaajan päätöksestä riippuen joko nuoren poika- tai tyttöhahmon pyrkimyksiä pelastaa maailma ilkeältä imperiumilta, joka raskaan sodan jälkeen onnistui haalimaan itselleen hallintaansa lähes kaiken sushitarjonnan. Sushi Strikerin universumissa sushi kun ei ole vain pelkkä itämainen herkku vaan myös tehokas väline kamppailussa muita ihmisiä vastaan.

Pelin tarina on kerrottu paremmin kuin odottaisi. Sushi Striker tukeutuu tarkoituksellisesti moniin vuosien varrella nähtyihin piirroskliseisiin, mutta se tekee sen korostaakseen tehokkaasti maailmansa hauskan absurdia luonnetta. Se onnistuu saamaan hupia irti mukavasti myös ruokakulttuurista kommentoidakseen esimerkiksi erilaisia tapoja nauttia sushia.

Varsinainen pelaaminen on Sushi Strikerissa pohjimmiltaan kilpailullista. Tarinatilassa pulmailu tapahtuu aina jonkinlaista tekoälyvastustajaa vastaan, minkä lisäksi peli tarjoaa myös kepeitä moninpelimahdollisuuksia paikallisesti ja verkossa. Keskeisenä ideana pulmaosuuksissa on yhdistää keskenään jatkuvalla syötöllä mahdollisimman monta samanväristä sushilautasta ja heittää niitä sitten vastustajia kohti. Mutkia matkaan tuovat taistelijoilla käytössä olevat tasoja keräävät sushikeijut, joiden erikoisvoimat voivat vaikuttaa erilaisin tavoin pelikentälle ilmestyviin sushiannoksiin.

Hauskuudesta huolimatta Sushi Strikerilta ei kannata odottaa aivan Tetriksen veroista kokemusta. Pelin keskeinen osa eli lautasten yhdistäminen on parhaimmillaan todella tyydyttävää, mutta ei se silti sellaisenaan ole erityisen syvällistä puuhaa. Pelin roolipelielementit lisäävät siihen jonkin verran taktisuutta, mutta ne eivät estä pelaamista muuttumasta silti ajan myötä kaavamaiseksi ja näin vääjäämättä itseään toistavaksi. 

Pulmailu kysyy myös valppautta, ja se on suunniteltu näin ollen selvästi kosketusnäytön käyttämistä varten. Koetin itse hyödyntää pelaamiseen pääasiallisesti Pro Controller -ohjainta, ja vaikka pärjäsinkin sen avulla hyvin, johtivat analogisauvan epätarkkuudet monesti harmittaviin pikkumokiin. Switchilläkin Sushi Striker on siis parhaimmillaan kannettavassa kuosissa, vaikka mahdollisuus tv-tilassa pelaamiseen onkin olemassa.

Sushi Striker: Way of Sushido on viehättävä peli. Sen muutamat puutteet harmittavat mutta eivät missään nimessä rampauta sitä. Varsinkin pienissä erissä nautittavana kannettavana viihteenä sen parissa on helppo pitää hauskaa Nintendon seuraavia isompia Switch-pelejä odotellessa.

7/10
KehittäjäIndieszero, Nintendo
JulkaisijaNintendo
PeligenretPulma
Pegi-ikärajatK-7
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa