Tatsunoko vs. Capcom: Ultimate All-Stars

Anime lähtee animesankarista hakkaamalla

14.9.2011 23:12

Capcomin VS.-pelisarja on tähän mennessä tarjonnut meille varsin mainiota tappeluviihdettä, kun Capcomin legendaaristen pelisarjojen hahmot ovat ottaneet milloin mittaa sarjakuvafirma Marvelin sankareista, milloin kilpailija SNK:n urhoista.

Siinä missä nämä pelit ovat tarjonneet suhteellisen tuttuja hahmoja, sarjan uusin osa, Tatsunoko vs. Capcom: Ultimate All-Stars on monille länsimaalaiselle varmasti astetta tuntemattomampi. Vuonna 1962 perustettu Tatsunoko Production on yksi Japanin legendaarisimmista animestudioista, joskin sen tuotoksista vain harvoja on tuotu Eurooppaan saakka. Parhaiten täkäläiset todennäköisesti tunnistavat Tatsunokon animaatiotyöstä Neon Genesis Evangelion -sarjassa.

NGE-hahmoja Tatsunoko vs. Capcom: All-Starsista on kuitenkin turha etsiä. Mikäli sarjat kuten Tekkaman: The Space Knight, Yatterman, Science Ninja Team Gatchaman tai The Genie Family eivät sano mitään, ovat sankaritkin tuiki tuntemattomia.

Capcomin puolella asia on luonnollisesti toisin. Taistelijoina ovat muun muassa Ryu, Chun-Li ja Alex Street Fightereista, Viewtiful Joe, Zero ja Megaman Volnutt. Hauskoina, ei niin arvattavina taistelijoina toimivat PTX-40A-robotti Lost Planetista ja Frank West Dead Risingista. Arcade-tilan loppupomona komeilee Okamin pahis Yami.

Yhteensä taistelijoita on lähes kolmekymmentä, joten valinnanvaraa riittää. Taistelijoiden kontrollimekaniikka vaihtelee merkittävästi, ja valitettavasti osa tuntuu selkeästi voimakkaammilta kuin toiset. Oli hahmona sitten perinteinen mätkijä, kaukotaistelija tai eksoottisempi artisti, opeteltavaa piisaa.

Paritekniikkaa

Matsit hoidetaan tuttuun tapaan niin sanotusti nelinpelinä. Pelaajat valitsevat itselleen valikoimasta kaksi haluamaansa hahmoa (poikkeuksena PTX-40A ja Gold Lightan, jotka taistelevat yksin) ja vastustaja tekee samoin. Ruudulla olevaa taistelijaa voi tiettyjen ehtojen täyttyessä vaihtaa, mutta pääsääntöisesti huilivuorossa oleva taistelija tulee mukaan niin sanotuissa parihyökkäyksissä. Pelin taistelu nojaa neljään toimintanappulaan: kevyt, keskitaso, raskas ja partneri. Partner-näppäimen luovalla käytöllä taustalla oleva taistelija osallistuu hyökkäykseen, tehden lisävahinkoa.

Erilaisia erikoisiskuja ja tekniikoita on varsin reippaasti, ja kun taistelijoiden määräkin on varsin suuri, opeteltava ei todellakaan lopu kesken. Osa tekniikoista, esimerkiksi omasta menetetystä terveydestä tehonsa saava Baroque-tekniikka ja erilaiset megahyökkäykset ovat luonteeltaan lähes epäreiluja. Toisaalta esimerkiksi jugglaaminen ei ole kovin hyvä idea vastustajan kombon rikkovan Mega Crash tekniikan ansiosta.

Tatsunoko vs. Capcom: Ultimate All-Stars on ensisijaisesti japanilaisille markkinoille tehty peli, jo ihan sen takia, että suurin osa sen hahmoista on täkäläisille pelaajille tuiki tuntemattomia. Tämä on periaatteessa harmillista, koska pohjalla on positiivisesti yllättävä taistelupeli. Erilaiset erikoistekniikat tarjoavat tappelupelifriikeille rutkasti opeteltavaa, mutta perinteiset kontrollit superhyökkäyksiä myöten ovat vain muutaman näppäimen takana, joten noviisien ei tarvitse tuhlata aikaa nälkävuoden mittaisten näppäinyhdistelmien treenaamiseen.

Teknisesti peli toimii. Musiikki menee toisinaan hieman överiksi, mutta pelin graafinen tyyli sopii ilmapiiriin ja animaatio on sulavaa. Yksinpelaajille pelin anti jää valitettavasti vähäiseksi, ihan jo siksi, että pelin tekoäly ei ole kovin kaksinen eikä sopivia pelimuotoja juuri ole. Moninpelinä se on kuitenkin todella viihdyttävä kokemus, erityisesti jos sen hienoudet jaksaa opetella. Peliä varten kannattaa tosin hommata GameCube-ohjaimia tai Classic Controllereita, Wiimoten ja Nunchuckin yhdistelmä ei vain toimi.

Tatsunoko Production

Tatsunoko Productionsin perusti vuonna 1962 koko animen pioneerina pidetty Tatsua Yoshida veljiensä Kenjin ja Toyoharun kanssa.

Japanissa Tatsunoko nauttii pitkän historian omaavalle firmalle ominaista suosiota, mutta maailmanlaajuisesti firman tunnetuimpia tuotoksia ovat Neon Genesis Evangelionin lisäksi Samurai Pizza Cats, Speed Racer, Gatchaman ja Macross.

Tatsunokon tunnettavuus tosin saattaa kasvaa olennaisesti lähiaikoina, sillä äskettäin ilmoitettiin, että Marvel-sarjakuvayhtiö ja Tatsunoko alkavat tehdä yhteistyötä ainakin yhteisen tv-sarjan tiimoilta. Ilmeisesti yhteistyön on kuitenkin tarkoitus poikia myös muita projekteja.

7/10
Lisää luettavaa