The Banner Saga (konsoli)

Upealla ulkoasulla varustettu kiehtova ja melankolinen selviytymistarina strategiaroolipelin muodossa.

5.2.2016 06:00

Kohtalokas matka saapuu konsoleille

Banner Saga on viikinkimytologian ja -historian inspiroima strategiaroolipeli, joka nähtiin tietokoneilla jo pari vuotta sitten ja ilmestyi myöhemmin myös mobiilialustoille. Nyt peli on viimein tuotu myös konsoleille, mutta kannattaako siitä enää innostua?

Banner Sagan vahvuuksiin kuuluvat sen maailma ja erinomainen tarina, joiden melankolian luulisi iskevän suomalaisen pelaajan mielenlaatuun. Pelin maailmassa jumalat ovat kuolleet ja pimeys jahtaa ihmisiä sekä varl-jättiläisiä synkkien haarniskoitujen hahmojen armeijan muodossa. Pelaajan tehtävänä on johtaa eloonjääneitä klaaneja lähtemällä pitkälle marssille etsimään turvallista paikkaa elää – sikäli kun sellaista enää edes on olemassa. Tarina vaihtelee alussa eri klaanien ja niiden johtajien välillä, jolloin tapahtumiin saa useita eri näkökulmia.

Klaanin johtaminen vaatii jatkuvia kovia päätöksiä, joilla kaikilla on seurauksensa. Näitä päätöksiä tulee eteen koko ajan matkan aikana, eivätkä ne ole helppoja. Peli ei nimittäin anna mitään vihjeitä päätösten seurauksista, joten pelaaja joutuu koko ajan olemaan varuillaan ja oman vaistonsa varassa. Ovelasti klaanien avainhahmot eivät voi kuolla taisteluissa, mutta päätösten vuoksi kyllä, joten yksinkertaistakin tilannetta joutuu miettimään pitkään. Päätösten lisäksi huolta aiheuttavat ruokavarat ja moraali, sillä ilman ruokaa väki alkaa heiketä ja kuolla nälkään ja alhainen moraali aiheuttaa riitaa klaanin keskuudessa, mikä johtaa yhä pahempiin valintatilanteisiin. Edes leiriytyminen ei ole helppo päätös, sillä pimeyden armeija on koko ajan kintereillä, eikä pysähtelyyn juuri ole varaa.

The Banner Saga -arvostelu

”Klaanin johtaminen vaatii jatkuvia kovia päätöksiä, joilla kaikilla on seurauksensa.”

The Banner Saga -arvostelu

Vuoropohjaiset taistelut puolestaan ovat haastavia ja taktisia. Jokaisen hahmon luokka ja rotu määrittävät sen kyvyt ja erikoisuudet, ja koska kyseessä on roolipeli, ominaisuuksia tietenkin kehitetään pelin edetessä. Banner Sagan taistelun erikoisuus on se, että hahmojen kesto on samalla niiden hyökkäysvoima. Niinpä mitä enemmän ne haavoittuvat, sitä heikommiksi niiden hyökkäykset käyvät. Kuntoa suojaa panssariarvo, jota vastaan voi erikseen hyökätä ja alentaa, mikä on pakollista etenkin pimeyden joukkoja varten, sillä niillä on korkea panssarointi. Hahmoilla on myös tahdonvoimaa, jota voi käyttää hyökkäysten ja erikoiskykyjen tehostamiseen tai nopeampaan liikkumiseen. Tahdonvoima ei kuitenkaan palaudu itsestään vaan vaatii klaanin leiriytymistä, joten sitä ei ole varaa käyttää mielensä mukaan.

Kaikkiaan Banner Sagan taistelut ovat tavallisuudesta poikkeavan taistelujärjestelmän vuoksi kiehtovia, ja syvyys pitää ne mielenkiintoisina pitkään. Pidemmän päälle taistelut kuitenkin puuduttavat hieman, sillä järjestelmän erikoisuuksien lisäksi suurempaa vaihtelua niissä ei esiinny. Pelin pc-juuret näkyvät eniten taistelussa, sillä sen tiedonhallinta ja ohjaus on konsoliohjaimella hieman kömpelöä. Myös ruudulla näkyvä teksti on ajoittain hieman liian pientä.

Pelin ehdoton valtti on kuitenkin sen ulkoasu. Komea, käsin piirretty animaatio muistuttaa hyvin paljon Don Bluthin klassisia piirrosanimaatioita 1980-luvulta, ja sen värikkyys peittää hämäävästi alleen synkän ja surullisen maailman. Ulkoasua täydentää upea musiikki, joka lisää pelin tunnelman vetovoimaa. Konsoliversio hyötyy kauniista ulkoasusta, joka pääsee oikeuksiinsa suurilla tv-ruuduilla.

Jos Banner Sagaa ei siis ole muilla alustoilla vielä kokenut, on se ehdottoman suositeltavaa tehdä nyt konsoleilla, etenkin jos sattuu olemaan Fire Emblem– ja Final Fantasy Tactics -sarjojen fani. On kuitenkin syytä muistaa, että värikkäästä ja satumaisesta ulkoasusta huolimatta luvassa on henkisesti raskas ja surullinen tarina eloonjäämisestä. Se antaa pelille oman viehätyksensä, mutta ei ole kaikkien makuun.

8/10

Upealla ulkoasulla varustettu kiehtova ja melankolinen selviytymistarina strategiaroolipelin muodossa.

Miika Huttunen

8/10
KehittäjäStoic
JulkaisijaVersus Evil
PeligenretRoolipeli, Strategia
Pegi-ikärajatK-16
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa