The Elder Scrolls V: Skyrim – Special Edition / Arvostelut / pelaaja.fi

The Elder Scrolls V: Skyrim – Special Edition

2.12.2016 // Kirjoittanut: Jason Ward
1

Niin kaunis on maa

Morrowind, Oblivion, Skyrim. Vanha sananlasku kertoo, että aina kun joku mainitsee yhden The Elder Scrolls -pelisarjan timanttikolmikosta nimeltä, joku toinen asentaa pelin.

Vuonna 1994 The Elder Scrolls: Arena -pelistä alkanut roolipelisaaga on pysynyt lajityypin ystävien kestosuosikkina jo vuosikymmeniä. Pelisarjan näyttämönä toimiva Tamrielin fantasiamaailma on peli peliltä täyttynyt kiehtovista kertomuksista, joissa elämää suuremmat tapahtumat lyövät käsipäivää koruttoman arkisten edesottamusten kanssa. Kokonaisuudesta syntyy maailma, joka tuntuu samanaikaisesti tarunhohtoiselta ja lähestyttävältä.

Alun perin 11. marraskuuta 2011 julkaistu The Elder Scrolls V: Skyrim on maineikkaan pelisarjan menestynein osa, joka sijoittuu viikinkihenkisten nordien asuttamalle Skyrimin mantereelle. Tuhansia vuosia haudan levossa pysytelleet lohikäärmeet ovat alkaneet nousta leposijoiltaan ja aiheuttaa pahennusta pitkin pitäjiä. Jonkun on pistettävä suomuniskat ruotuun. Pelaaja omaksuu myyttisen lohikäärmeenverisen manttelin ja asettuu poikkiteloin tulenkatuisen maailmanlopun tukkeeksi.

Tai asettuu jos on asettuakseen – Skyrim kun noudattaa Bethesdan tuttua vapaamuotoisuutta peräänkuuluttavaa suunnittelufilosofiaa. Pelaaja saa määritellä etenemisensä suunnan ja tyylin pitkälti oman makunsa mukaan. Maailman pelastamisen ohella voi ryhtyä palkkasoturiksi, treenailla tiirikointia varkaiden killan leivissä, lätkiä tulipalloja maagikoulun oppilaana tai vaikkapa aiheuttaa kauhua viekkaana salamurhaajana. Omavaraisuuteen pyrkivä pelaaja voi valmistaa omat tehojuomansa keräämistään kasveista, takoa haarniskansa ja miekkansa itse sekä tehostaa varusteensa taikavoimin.

Skyrim: Special Edition ymppää samoihin kuoriin peruspelin ja kolme lisäosaa, joista sekä vampyyrijahtiin keskittyvä Dawnguard että Morrowindista tutulle Solstheimin saarelle sijoittuva Dragonborn tarjoavat tuntikaupalla pelattavaa edistyneemmille pelaajille.

Skyrim näyttää hämmästyttävän hyvältä viisi vuotta vanhaksi peliksi. Sen enempää tekniseen jargoniin suistumatta typistettäköön, että tekstuureita on terävöitetty ja valoefektejä lisätty. Hillityllä maulla päivitetty Skyrim näyttää pehmeämmältä ja värikylläisemmältä kuin alkuperäisessä muodossaan. Satukirjamaisen utuinen ulkoasu on hienosti linjassa pelin koskemattomuutta huokuvan tunnelatauksen kanssa.

Alkuperäinen Skyrim on pysynyt viimeiset viisi vuotta relevanttina ja voimissaan aktiivisen pelaajayhteisön avulla. Määräävä syy Skyrimin pitkäikäisyyteen on kehittäjien anteliaasti tukema modikulttuuri, jonka myötävaikutuksella peliin on julkaistu valtava määrä erilaisia pelaajien luomia muokkauksia pikku ehostuksista kokonaisvaltaisiin laajennusosiin.

Erikoisversion myötä modit tulevat saataville myös konsoleille. Ikävä kyllä Sonyn ja Microsoftin asettamien rajoitusten johdosta konsoliversioissa nähdään vain murto-osa Skyrimin pc-versioon tarjolla olevista modeista, mutta jo peruspelissä riittää tahkottavaa sadoiksi tunneiksi.

Vaikka lopulta kyseessä on vanha tuttu Skyrim hienoisesti uudistetuin ulkoisin ominaisuuksin, ajan hammas ei ole jättänyt syvää jälkeä pelin vetovoimaan. Tunnit tuntuvat minuuteilta pelaajan sukeltaessa alati yhä syvemmälle Skyrimin kiehtovaan maailmaan. Se jos mikä on klassikkoteoksen merkki.

9/10

Kehittäjä: 
Bethesda Game Studios
Julkaisija: 
Bethesda Softworks
Peligenre: 
Roolipeli
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-18
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta

Kommentit

Käyttäjän ELTP kuva
ELTP

En ole pelannut Skyrimia, mutta kaiken näkemäni perusteella taidan jatkaa Witcher III:n parissa kulkemistani.

Nostoja