Episodipohjaisten seikkailupelien putki on avattu, joskin turhan lyhyesti.

Episodipohjaiset seikkailupelit ovat uusin muoti-ilmiö. Tuloillaan on useampikin yrittäjä, joista moni perustuu kuuluisiin lisensseihin. Innokkaimmat ovat povanneet pelityylistä jopa koko seikkailupeligenren pelastajaa. Mikäli The Exchange Studentin ensimmäinen episodi on hyvä uuden lajityypin edustaja, hakee niiden hinta/laatusuhde vielä hieman suuntaansa. Peli kertoo 22-vuotiaan italialaisen opiskelijan Emilion tarinan. Innokas, mutta taidoton naistenmies kuulee kaveriltaan, että vaihto-oppilasvuosi Ruotsissa on hyvä tapa tavata kauniita paikallisväestön edustajia. Mitäpä nuori mies muutakaan siis tekisi kuin lähtisi maapallon toiselle puolelle kissajahtiin?

Vanhan koulukunnan seikkailua

The Exchange Student on kuin tuulahdus vanhaa kunnon seikkailumeininkiä. Kolmiulotteisen kikkailun sijaan peli on perinteinen, kaksiulotteisesti kuvattu seikkailupeli. Grafiikka on kaunista, käsin piirrettyä sarjakuvatyyliä ja käyttöliittymä yksinkertainen, mutta toimiva. Peli tuo välittömästi mieleen Lucasartsin kultavuosien tuotokset, kuten esimerkiksi ensimmäiset Monkey Islandit, eikä ihme. Amatöörivetoisesta tiimistä löytyy nimittäin muun muassa Indiana Jones and the Fate of Atlantikseen ja The Digiin taustagrafiikkaa piirtänyt Will Eaken. Sama, yllättävän ammattitaitoinen linja jatkuu myös ääninäyttelyn puolella. Vaikka mitään suurtähtiä peliin ei olekaan palkattu, äänessä ei kuulla silti ohjelmointitiimin kavereita, vaan ammattimaisia piirretyissä esiintyneitä ääninäyttelijöitä. Puitteet ovat enemmän kuin kohdallaan eikä nautinto jää ainakaan audiovisuaalisista puutteista kiinni.

Turhankin sujuva

Sama, klassisväritteinen linja jatkuu myös itse pelisuunnittelussa. Tarina on jaettu neljään suurempaan episodiin, joita on lupailtu julkaistavaksi parin kuukauden välein. Jokainen episodi puolestaan koostuu pienemmistä osioista, joista jokaisessa on omat, selvät tavoitteensa. Ensimmäisessä osassa Emilio esimerkiksi hoitaa ensin lähtövalmistelut kotonaan, sitten sompailee matkatavaroidensa kanssa ruotsalaisella lentokentällä ja lopuksi tutustuu uusiin opiskelijakavereihinsa ruotsalaisessa asuntolassa. Tarina rullaa eteenpäin sujuvasti ja omalla painollaan. Mitään kertojaa pelissä ei ole, vaan juonen hienovaraisemmat piirteet välitetään Emilion runsaalla monologilla. Kaveri viljelee vitsien ja tarinan ohessa myös pieniä vihjeitä, joita ei tosin juurikaan tarvita. Pelin huumori muistuttaa Leisure Suit Larry -meininkiä, joskin siistittynä. Rivouksia ei aihepiiristä huolimatta viljellä. Pelin ongelmat ovat pääasiassa sangen simppeliä tasoa, ainakin kokeneemmille seikkailijoille. Tavoitteet ovat jatkuvasti selviä, eivätkä ratkaisutkaan ole paljon monimutkaisempia. Ideat ovat silti hyviä. Sam & Maxin tai Day of the Tentaclen kaltaisten pelien luovaan hulluuteen peli ei missään vaiheessa yllä, sen enempää tapahtumiensa kuin hahmojensakaan puolesta. Toisaalta peli perustuu pääsuunnittelijan omiin kokemuksiin vaihto-oppilaana, joten tavoite on selvästi ollut arkisemmassa huumorissa. Mielikuvituksen lentoa olisi silti kaivannut enemmän, sillä peli on huvittava, mutta ei suorastaan hauska, toisin kuin huumoripeliltä odottaisi. Peli sujahti ohi turhankin vauhdikkaasti, sillä jopa ohjelmointitiimin mainostama 2-4 tunnin vähäinen kesto on karkeasti yliarvioitu. Itse puhalsin pelin läpi reilussa tunnissa, eikä pysähdyksiä tullut vastaan. Pelin laadusta huolimatta tämä jätti auttamatta pahan jälkimaun. The Exchange Student on viihdyttävä seikkailupeli, jollaisia ei viime aikoina ole ainakaan liikaa julkaistu. Masentavan lyhyt kesto saa jopa 10 euron hintalapun tuntumaan kovalta. Myöhemmille episodeille on toisaalta lupailtu lisää pituutta ja tuleepa samalla tuettua autotalliohjelmoijia. Kannattaa ainakin tutustua demoon.

Alkuperäinen pistemäärä: 78/100

8/10
PeligenretSeikkailu
Lisää luettavaa