The World Ends With You / Arvostelut / pelaaja.fi

The World Ends With You

2.05.2008 // Kirjoittanut: Tero Lehtiniemi
17

Shibuya on Tokion kaupunginosista nuorison parissa ehkä tunnetuin. Sen metroasema on kaupungin vilkkaimpia, ja aseman lähiympäristöstä on tullut Japanin nuorison näyttäytymispaikka, jossa saarivaltion muodikkaimmat ja tyylikkäimmät kohtaavat. Tähän kaupunginosaan sijoittuu Square Enixin uusin DS-peli, The World Ends With You. Nyky-Tokion kaupunginosaan sijoitettu toimintaroolipeli ei äkkiseltään kuulosta kovin mielenkiintoiselta idealta. Mieli muuttuu, kun kuulee, että pelistä vastaa Kingdom Heartsit tehtaillut tiimi ja että hahmot on suunnitellut myöhempien Final Fantasyjen parissa kunnostautunut Tetsuya Nomura. Kun mukaan ympätään vielä rinnakkaisia ulottuvuuksia, ajatustenlukua, kiperiä mysteereitä ja vaikka mitä, penseämpikin kyynikko heltyy hyvin nopeasti. Pelin päähenkilö on Neku, apaattinen teini-iän kynnyksellä keikkuva tokiolaispoika, joka kuuntelee päivät pitkät musiikkia ja toivoo olevansa ainoa ihminen maailmassa. Nekun toive toteutuu tavallaan, kun hän herää muistinsa menettäneenä keskellä Shibuyan suurinta risteystä. Hänen taskussaan on musta merkki ja puhelimessaan tekstiviesti, jossa kehotetaan saapumaan alueen suurimpaan kauppakeskukseen tunnin sisällä. Kukaan ympärillä kävelevistä ihmisistä ei tunnu huomaavan häntä. Peli on alkanut. The World Ends With Youn hämärä alkuasetelma kertoo tarkoituksella hyvin vähän. Sen tarina kyseenalaistaa ystävyyden ja jopa ihmisten olemassaolon. Se voi olla joillekin pelaajille liian ylitsevuotava, mutta heitähän ei kuunnella. Mystinen, vähän kerrallaan avautuva tarina johdattaa Nekun ystävineen syvälle taisteluun, joka velloo ihmisten ulottumattomissa keskellä maailman vilkkaimmaksi kutsuttua aluetta.

Aina mielessäsi

Päiviin jaettu peli koostuu pohjimmiltaan kahdesta osasta. Perustilassa Neku tutkii kulloisenkin kumppaninsa kanssa Shibuyan katuja näkymättömänä muille ihmisille ja suorittaa mystisten Reapereiden antamia tehtäviä. Tavoitteiden saavuttamiseen tarvitaan usein normaalien ihmisten apua. Neku lukee Shibuyan asukkaiden ajatuksia ja istuttaa heidän mieliinsä ideoita, jotka ohjaavat heitä tekemään tarvittavat teot. Ideaa ei ehkä hyödynnetä ihan niin syvällisesti kuin olisi mahdollista, mutta se tarjoaa omaperäistä ja jopa nerokasta ongelmanratkaisua. Reapereiden lisäksi pelaajan riesana ovat ihmisten negatiivisista ajatuksista syntyvät äänet, jotka ovat erilaisina eläinhahmoina näyttäytyviä pahuuden ilmentymiä. Varsinaisia satunnaistaisteluita ei ole, ja taistelut saa pääsääntöisesti aloittaa itse. Äänet kannattaa kuitenkin vaimentaa, sillä niiden tuhoamisesta saa kokemusta ja pelin valuuttana toimivia pinssejä. Itse taistelu on toteutettu todella persoonallisesti. Pelaaja ohjaa kahta hahmoa samanaikaisesti. Alaruudussa liikutetaan Nekua stylus-tikulla ja tehdään erilaisia taikahyökkäyksiä. Yläruudussa taas ohjataan apuria ja tehdään yhdistelmähyökkäyksiä nuolinäppäimillä. Hetken opettelun jälkeen ohjaus toimii loistavasti ja on loistoesimerkki DS:n tarjoamista mahdollisuuksista. Taistelun ainoa heikko lenkki on se, että raja Nekun liikuttamisen ja eri hyökkäysten välillä on toisinaan häilyvä eikä haluttua toimintoa voi aina käyttää niin helposti kuin haluaisi. Teknisesti peli on kivenkovaa Squeenix-kamaa. Tyylikäs ulkoasu, pophenkinen japsimusiikki ja harvakseltaan kuultava mutta hyvä ääninäyttely luovat hiotun ja huolitellun vaikutelman. Kaupunkimaisemat ovat toisinaan hieman yksitoikkoisia, mutta muuta pahaa sanottavaa The World Ends With Yousta ei keksi kirveelläkään. Loistavien teknisten tuotantoarvojen yhdistäminen kiinnostavaan tarinaan ja hienoon taistelujärjestelmään on jo itsessään saavutus, ja monipuolinen, palkitseva ja persoonallinen pelimekaniikka tekee siitä vieläkin vaikuttavamman. The World Ends With You on ehdottomasti vuoden kovimpia DS-nimikkeitä.

 

Pysy muodissa

Shibuyan mainetta Japanin nuorisomuodin mekkana hyödynnetään pelissä. Pelialue on pullollaan erilaisia muotiliikkeitä, jotka tarjoavat toinen toistaan villimpiä vaatteita sankareiden puettavaksi. Tietyt muotimerkit antavat taistelussa ylimääräisiä ominaisuuksia tietyillä alueilla, mutta todelliset muotioikut voivat heikentää sankareita. Kannattaa siis seurata trendejä tarkasti.

9/10

Kehittäjä: 
Square Enix ProductDevelopment Division 1JupiterSquare Enix 1st Production Departmenth.a.n.d.
Julkaisija: 
Square EnixUbisoft
Peligenre: 
toimintaroolipeli
Julkaisualustat: 
Nintendo DS, Apple iPhone
Pegi-ikärajat: 
K-12
Pegi-merkinnät: 
Kiroilu, Väkivalta

Kommentit

Käyttäjän Ervo kuva
Ervo

Koukuttava, hyvin kerrottu, omaperäinen.

Käyttäjän Kawada kuva
Kawada
Käyttäjän tinman kuva
tinman

Taistelu mietitytti, mutta loistavasti toimii!

Käyttäjän Gold kuva
Gold

En nyt täysin ymmärtänyt tämän mahtavuutta

Käyttäjän asukas kuva
asukas

Kohtuullisen omaperäinen

Käyttäjän Tapza kuva
Tapza

Upeasti DS:n ominaisuuksia hyödyntävä japsirope

Käyttäjän J0p0 kuva
J0p0

Täydellinen DS-peli. Nuff said.

Käyttäjän WolVenom kuva
WolVenom

Uskomattoman hyvä peli!

Käyttäjän Luffy kuva
Luffy

En nyt täysin ymmärtänyt tämän mahtavuutta

Käyttäjän Sodanjumala kuva
Sodanjumala

Kivaa virkistystä Squaren perushutusta.