Theatrhythm: Final Fantasy

Final Fantasy -sarja on lumonnut pelaajia jo 25 vuoden ajan, eikä vähiten sen ajattomien tarinoiden ja etenkin Nobuo Uematsun satumaisen musiikin vuoksi. Ehkä juuri siksi Square Enix on päättänyt juhlistaa sarjan juhlavuotta julkaisemalla musiikkipelin Theatrhythm: Final Fantasy.

2.8.2012 21:51

Tekijä: Indies zero
Julkaisija: Square Enix
Myynnissä: Nyt
Pelikoneet: Nintendo 3DS
Moninpeli: kyllä
Verkossa: 2–4 pelaajaa

Nostalgian sävelin

Final Fantasy -sarja on lumonnut pelaajia jo 25 vuoden ajan, eikä vähiten sen ajattomien tarinoiden ja etenkin Nobuo Uematsun satumaisen musiikin vuoksi. Ehkä juuri siksi Square Enix on päättänyt juhlistaa sarjan juhlavuotta julkaisemalla musiikkipelin Theatrhythm: Final Fantasy. Se on käytännössä kaksi asiaa samassa paketissa: sekä musiikkirytmipeli että mittava nostalgiakirjasto Final Fantasy -sarjan faneille.

FF-pelien alku- ja loppusäveliä sekä lukuisia kappaleita, kuten vaikkapa monille ikimuistoista One-Winged Angelia, pelataan rytmipeleissä, joissa kosketuskynällä pitää naputella ruutua oikea-aikaisesti musiikin tahdissa. Monimutkaisuutta tuovat kohdat, joissa pitää sutaista tikulla tiettyyn suuntaan, sekä kohdat, joissa tikkua pitää painaa ruudulla tietyn aikaa. Rytmipelit on jaettu kolmeen eri luokaan: FF-pelien seesteisempään matkailumusiikkiin keskittyvään osuuteen, taistelumusiikkeja käyttäviin taisteluihin sekä eeppisiin kappaleisiin, joiden taustalla nähdään pelien välianimaatioita, hahmoja ja tarinaa. Pelaaminen on sujuvaa, eikä pelillä ole ongelmia tunnistaa pelaajan kosketuskynän liikkeitä – virheet ovat puhtaasti inhimillisiä.

FF-sarjan eri osiin sidottu pääpelitila sisältää musiikillisen kokonaisuuden joka pelistä, ja sen 39 kappaletta läpäisee varsin nopeasti. Pääpelitilan lisäksi mukana on kuitenkin myös Challenge-tila, jossa kappaleita voi pelata haasteellisemmalla vaikeusasteella, sekä Chaos Shrine -tila, jonne voi pelaamalla kerättävällä rhytmia-valuutalla avata kaikkiaan 99 uutta ja toinen toistaan haastavampaa kappaletta. Pelattava ei siis aivan heti lopu kesken! Chaos Shrinen kappaleita voi pelata myös yhdessä kolmen muun pelaajan kanssa verkossa, mutta koska yhden pelaajan epäonnistuminen lopettaa myös muiden pelin, ei tästä ominaisuudesta ole mainittavaa iloa.

Koska kyseessä on Final Fantasy -peli, on mukaan lisätty myös kevyt roolipelikerros. Pelaaja luo FF-pelien tutuista hahmoista nelihenkisen ryhmän, jolla käydään rytmitaisteluun pimeyden voimia vastaan. Ryhmäläiset kehittyvät kokemuspisteiden myötä ja saavat käyttöönsä uusia kykyjä ja varusteita. Useimmat kyvyt sekä varusteet toimivat automaattisesti tietyissä tilanteissa, joten ne eivät häiritse varsinaista rytmipelaamista. Kyvyillä tai esineillä ei tunnu olevan kovin paljoa vaikutusta pelissä ja ehkä hyvä niin, mutta FF-fanin sydäntä lämmittää silti nähdä chibi-Cloud tai Squall pätkimässä tutunnäköisiä hirviöitä tutuissa maisemissa tutun musiikin tahdissa.

Nostalgia onkin koko pelin kantava voima. Sitä vahvistetaan pelaamalla avattavilla keräilykorteilla pelisarjan hahmoista ja olennoista sekä teatterilla, jossa pelien musiikkia voi kuunnella ja välivideoita katsella vapaasti – ja tietenkin 3D:nä.

Theatrhythm on itsessään ihan pätevä rytmipeli, mutta samalla myös musikaalinen Final Fantasy -historiikki, minkä vuoksi se on pakkohankinta kaikille sarjan faneille.

7/10
Lisää luettavaa