To the Moon / Arvostelut / pelaaja.fi

To the Moon

9.10.2012 // Kirjoittanut: Janne Pyykkönen
8

Pelin nimi: To the Moon
Pelityyppi: Seikkailu
Kehittäjä: Freebird Games
Julkaisija: indie
Julkaisualustat: Windows
Jakelumuoto: digitaalinen
Julkaisupäivä: myynnissä
Ikäsuositus: 12
Moninpeli: ei

Romanssi-Inceptionin uusi tuleminen

Sellainen on Steamin mahti, että sen etusivulle pääsy nostaa epäkaupallisimmankin indietuotannon parrasvaloihin. Tästä paras esimerkki on viime syksynä ilman fanfaareja julkaistu To the Moon, joka pääsi nyt Valven nettikauppaan.

To the Moon on kuin väkivallaton Inception, jossa muistia koplaavat tohtorit matkaavat kuolevan vanhuksen muistoihin. Elämäänsä pettyneen miehen viimeinen haave on muistaa kitkerän todellisuuden sijaan ura kuuhun menneenä astronauttina. Tohtorien on ensin porauduttava hänen mieleensä kuin sipuliin upoten kerros kerrokselta syvemmälle hyviin ja pahoihin muistoihin matkalla kohti lapsuutta.

Retroroolipeliltä näyttävä pikselitaideteos kertoo muun muassa rakkaudesta, katumuksesta ja henkisen poikkeavuuden kanssa elämisestä. Tunteisiin häpeämättä vetoava juoni väistää hiuksenhienosti siirappisuuden sudenkuopat tohtorikaksikon nyrpeän kyynisellä kommentoinnilla, ja noin neljän tunnin kokemukseen on saatu kiinnostavia käänteitä ja sellaista scifiä, jota peleissä ei koskaan viitsitä käsitellä.

Hyväksi peliksi tätä ei vain voi kutsua, sillä interaktiivisuutta on liikkumisen ja tylsien palikkatestien verran. Ehkä parempi nimitys olisi mediataide tai diginovelli. Pienimuotoinen peli saa ilmaa siipiensä alle taitavasti käytetystä musiikista. Jatkoakin on jo tulossa.

7/10

Kehittäjä: 
Freebird Games
Julkaisija: 
indie
Peligenre: 
Seikkailu
Julkaisualustat: 
Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-12

Kommentit

Käyttäjän Demppa kuva
Demppa

Olen kuullut että peli olisi hyvin tunteita herättävä tapaus? Aiemmin "peli" jopa kiinnosti, mutta ei kovin paljon tämän lukemisen jälkeen. Ilmeisesti puzzlet/palikkatestit eivät olleet hyvin toteutettuja?

Käyttäjän Janne Pyykkönen kuva
Janne Pyykkönen

Kuten sanottu, kävelyä lukuun ottamatta interaktiivinen osuus on todella vähäistä.

Käyttäjän Demppa kuva
Demppa

Hm, eli tarinan puolesta yltää silti numeroon 7. Täytyypi ehkä katsastaa sitten joskus muutaman euron hintaan. Kenties tulee joskus Indie Bundleen.

Käyttäjän Janne Pyykkönen kuva
Janne Pyykkönen

Jep. Tarina oli yllättävän vahva, vaikka epäilin sitä aluksi. Ei tämä todellakaan kaikille ole, mutta halusinkin aloittaa Pelaajan uudet pc-arvostelut vähän erikoisemmalla tavaralla.

Käyttäjän SuperPleyer kuva
SuperPleyer

Hyvä pelitoimittaja,
kiitos tästä "nyrpeän kyynisestä" arvostelusta. Tuntuu että et näe metsää puilta. Moni pelintekijä tappaisi, jotta saisi peleihinsä "rakkaudesta, katumuksesta ja henkisen poikkeavuuden kanssa elämisestä" "kiinnostavia käänteitä ja sellaista scifiä, jota peleissä ei koskaan viitsitä käsitellä" "pikselitaideteos" "mediataide tai diginovelli" "taitavasti käytetystä musiikista".
Kaikki tämä 5-6tunnin pelissä. 7/10??
Pidin siitä että Mass Effect3 arvosteltiin Helsinginsanomien kulttuurisivuilla, tämäkin olisi kuulunut sinne. Ja luojan kiitos silloin sinä et olisi kirjoittanut sitä arvostelua.

Yst.Terv. -Pelaaja-
Ps. kiitos jos luit tämän, nyt voit jatkaa CoD.in pelaamista.

Käyttäjän Ylliksen Mummo kuva
Ylliksen Mummo

Heh, heh. Kyllä arvostelija on tässä tapauksessa enemmän oikeilla jäljillä kuin SuperPleyer. Jos pelissä ei itsessään ole mitään pelattavaa, niin sama katsoa walkthrough Youtubesta. Saman fiiliksen saa silläkin tavalla.

Käyttäjän PussikissaHelvetistä kuva
PussikissaHelvetistä

Hieno peli ja tarina, vaikkakin lopussa meni liian scifiksi meikäläiselle. Paljon enemmän pelattavaa kuin annetaan ymmärtää.

Käyttäjän zappah kuva
zappah

Vertautuu aika hyvin TellTalen peleihin, siis Walking Deadiin eritoten. Aika vähän pelattavaa mutta koettavaa sitten kylläkin. Se pelattava mitä on, on lähinnä pientä naksuttelua ja todella helppoa "puzzlea". Kyllä tätä pituutensa vuoksi uskaltaa suositella koettavaksi mutta ei ehkä varsinaisesti pelinä. Monet niin helposti odottavat kuitenkin peleiltään pelattavaa eikä mitään klikkailtavaa tarinaa, joten ehkä tuo selvennös auttaa pistämään ne ennakkoasenteet sivuun ja pistämään tämän "pelauksen" alle.

Nostoja