ToeJam & Earl: Back in the Groove / Arvostelut / pelaaja.fi

ToeJam & Earl: Back in the Groove

7.05.2019 // Kirjoittanut: Joonas Pikkarainen
0

Ennen kuin vauhtisiili Sonic kiihdytti itsensä Segan kansikuvapojuksi, japanilaisyhtiön potentiaalisiksi maskoteiksi harkittiin huomattavasti funkahtavampaa kaksikkoa nimeltä ToeJam ja Earl. Värikkään parivaljakon toismaailmalliset räpit eivät tosin aivan riittäneet kunnialliseen pestiin, mutta he saivat oman pelin, jolla valloittaa Sega-fanien sydämet.

Pikakelaus nykypäivään, ja ToeJam & Earl: Back in the Groove tuo ikonisen kaksikon takaisin Maahan. Esikuvana on toiminut alkuperäinen vuonna 1991 julkaistu ToeJam & Earl, jonka roguelike-elementtejä on päivitetty aavistus nykypäivään. Pelisarjan myöhempiin osiin pettyneille faneille suunta on kaivattu, mutta kolmessa vuosikymmenessä on samalla ennättänyt tapahtua kaikenlaista.

Back in the Groove vetää kuitenkin vanhan fanin puoleensa kuin vahingossa luotu musta aukko päähenkilöt. Samassa imussa litistyy myös maapallo, jonka kerroksittain asetelluilta tasoilta olisi tarkoitus kerätä kymmenen avaruusaluksen osaa, jotta päästäisiin takaisin jammailemaan Funkotronille. Etsintää tosin haittaavat Maan vihamieliset asukkaat.

Juonen lisäksi esikuvalta on lainattu letkeä huumori ja vetävän funkahtava musiikkimaailma, jotka tuntuvat näin vuonna 2019 edelleen virkistävän tuoreilta. Rento fiilis tarttuukin pelaajaan jo alkuvalikosta lähtien, ja genresisaruksiin verrattuna Back in the Groove on värikkäiden päähenkilöidensä lailla huomattavasti chillimpi tuttavuus.

Varsinainen pelattavuus ei sen sijaan poikkea ytimeltään lajityypin perusteista. Satunnaisesti luodut maailmat ovat täynnä vaaroja, kuten selitteleviä nörttejä, kummittelevia lehmiä ja mörssärillä varustettuja kanoja, joita väistellen pelaajat koettavat kasata aluksensa lähtövalmiiksi. Etenemistä auttavat ympäriinsä ripotellut lahjapaketit, joiden kätköistä paljastuu aseiksi kelpaavia tomaatteja, rakettikenkiä sekä liuta muita bonuksia ja hidasteita.

Nykyaikaiset vaikutteet näkyvät puolestaan hahmojen kokemustasoissa, jotka kasvattavat esimerkiksi elinvoimaa, lahjapussin syvyyttä tai juoksukenkien nopeutta. Lisäksi yhdeksän eri hahmoa vaihtelee uniikeilta ominaisuuksilta hivenen toisistaan, ja keräiltävää sälää on tarjolla pitkä lista innokkaimmille.

Valitettavasti uudistukset eivät muokkaa merkittävästi alkuperäistä pelattavuutta, joka muistuttaa kaikin puolin kolmen vuosikymmenen takaista kokemusta. Tekemistä ja opittavaa on yksinkertaisesti liian vähän. Mikä tuolloin oli hauskaa ja toimivaa, muuttuu nykyään väsyneeksi toistoksi jo parituntisen läpipeluukerran jälkeen. Vaikka erilaisia lahjoja, vihollisia ja liittolaisia on runsaasti koettavaksi, todellisuudessa peli latistuu kentästä toiseen tallusteluksi ilman sen kummempaa tarvetta ajatuksille.

Sisällölliselle tyhjyydelle antaa kuitenkin yllättävän paljon anteeksi juuri pelin letkeän tunnelman takia. Back in the Groove on lapsellisella tavalla vapauttavan hauskaa pelattavaa. Sen 90-luvun piirrettyjä muistuttava ulkoasu ja hullunkuriset hahmot huokuvat perheystävällisyyttä sekä kannustavat seikkailemaan. Kun yhtälöön lisää vielä kahden hengen sohvakimpan sekä nelinpelattavan verkkopuuhan, voi veikeään maailmaan sukeltaa huoletta vaikka muksujen kera.

Kevyempi kokemus näkyy onneksi myös edullisemmassa hintalapussa, vaikka paatuneimmille sekään ei riitä. Viimeaikaisten uudelleenlämmittelyjen joukossa ToeJam & Earl: Back in the Groove lukeutuu silti parhaimmistoon, sillä se onnistuu välittämään uudelle sukupolvelle saman hilpeyden ja funkin ilosanoman kuin alkuperäisteoskin.

5/10

Kehittäjä: 
HumaNature Studios
Julkaisija: 
HumaNature Studios
Peligenre: 
Seikkailu, Tasohyppely
Julkaisualustat: 
Microsoft Xbox One, Nintendo Switch, Sony PlayStation 4, Microsoft Windows
Pegi-ikärajat: 
K-7
Pegi-merkinnät: 
Väkivalta