Viime vuonna ilmestynyt Tom Clancy’s HAWX -hävittäjälentopeli saa jatkoa yllättävän pian Ubisoftin Romanian-tiimin toimesta. Jatko-osassa pelkän lentelyn ohelle on tullut monenlaista oheistoimintaa, mutta peruslähtökohta on edelleen sama: arcadehenkistä lentoräiskintää korkealla ja kovaa.

HAWX 2:ssa pelaaja pääsee suorittamaan nousukiidot, laskeutumiset ja ilmassa tankkaamiset itse, mikä lisää huomattavasti pelin tunnelmaa. Tehtävät eivät enää ala suoraan ilmasta, vaan lentokenttien hangaareista tai lentotukialuksilta. Samoin tehtävät myös yleensä päättyvät laskeutumiseen. Joissakin tehtävissä voi myös halutessaan suorittaa välilaskuja, joiden aikana voi korjata konetta ja hakea lisäpanoksia.

Nouseminen ja laskeutuminen on tehty sopivan yksinkertaiseksi, ja tarvittaessa niihin saa myös opastusta, jolloin peli näyttää optimaalisen reitin ja ohjaa konetta hiukan oikeaan suuntaan. Ainoastaan välitankkaus on hiukan haasteellista myös avustuksen kanssa, ja varsinkin alkuun tankkausletkun sihtaamista saa yrittää kerran jos toisenkin.

Jälleen yksi konflikti

HAWX 2:n kampanja noudattelee tuttua clancymäistä kaavaa konfliktista, joka äityy melkein täysimittaiseksi sodaksi. Kampanjan aikana päästään niin amerikkalaisten, brittiläisten kuin venäläistenkin koneiden puikkoihin monenlaisissa ympäristöissä aina Lähi-idän aavikoista Norjan vuonoille ja Moskovaan asti. Mukaan mahtuu pelkkien lentotaisteluiden lisäksi paljon muunlaisia tehtäviä, joissa päästään esimerkiksi skannaamaan ja vakoilemaan kohteita miehittämättömällä lennokilla sekä kylvämään tuhoa massiivisilla ohjuksilla lämpökameran takaa. Nämä tuovatkin mukavaa vaihtelua pelkkään lentelyyn. Kampanja on muutenkin rytmitetty hyvin, ja kliseisyydestään huolimatta tarina onnistuu pitämään otteessaan. Harmittavasti tehtävien joukkoon mahtuu myös muutama hutilaukauskin, joissa esimerkiksi äärimmäisen tiukat aikarajat tai lentokorkeuden rajoittaminen vesittävät tunnelman.

Kampanjan lisäksi pelistä löytyy myös tehtävien aikana suoritettavia haasteita sekä useita muita pelimuotoja, kuten vapaamuotoista lentelyä tarjoava Free Flight sekä loputtomia vihollisaaltoja vastaan taistelua Survival-pelimuodossa. Kehityspisteillä voi ostaa kykyjä ja lentokoneita käytettäväksi. Mukana on myös neljän pelaajan yhteistyöpelin tuki sekä verkkomoninpeli kahdeksan hengen voimin. Valitettavasti arvostelukappaleella ei päässyt näitä vielä testaamaan.

Viihdyttävää toimintaa

HAWX 2 jatkaa lentomallin suhteen edeltäjänsä linjalla ja on edelleen varsin arcademainen. Yksinkertainen lentomalli antaa kuitenkin mukavat puitteet hävittäjien välisille taisteluille, varsinkin kun tekoäly tarjoaa mukavan haasteen. Myös omien surkea tekoäly, rajattu panosmäärä ja viholliskoneiden käyttämät soihdut lisäävät taisteluiden haastavuutta.

Pelin ohjausjärjestelmä on sopivan yksinkertainen, jotta aloittelijakin voi ohjata konetta. Tiukoissa paikoissa lentäminen on kuitenkin hiukan sekavaa, sillä peruskuvakulmasta tiukkojen käännöksien tekeminen viholliskonetta seuraten on haastavaa ja taistelun yleiskuvaa seuraavasta kuvakulmasta taas ohjaustapa on erilainen ja ohjusten väistäminen sekä ampuminen vaikeampaa. Hektisten taisteluiden aikana kuvakulman vaihtaminen johtaa yleensä aina vihollisohjuksien viuhumiseen kohti omaa konetta, sillä ohjaustavan muutos vaatii hetken totuttelua.

HAWX 2 tarjoaa viihdyttävää, joskin kovin arcadehenkistä lentelyä ja adrenaliininhuuruisia tiukkoja ilmataisteluita. Edellisen osan omistaville peli voi tuntua hiukan turhankin tutulta, mutta lentelyn ystävät viihtyvät pelin parissa varmasti, etenkin jos moninpeli osoittautuu toimivaksi.

6/10
Lisää luettavaa